Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit viel op terwijl magische avond negental Ajax in duigen viel...

Magische avondjes van Ajax kunnen heerlijk zijn, maar wat hier allemaal gebeurde? Chelsea-uit was bizar. En op de slechtst denkbare manier. De Ajacieden eindigden – na twee rode kaarten in dezelfde minuut – met slechts een negental en dat bleek te weinig om de winst tegen Chelsea over de streep te trekken. Het werd 4-4...

05 november 2019 - 22:51
chelseaverslagcar
Tot twee keer toe mocht Chelsea aanleggen vanaf de stip. Met gevolgen... © Pro Shots

Compleet andere rechterflank
De uitleg van Erik ten Hag was duidelijk: Ajax moet sterk zijn aan de bal. Dit was in Amsterdam niet het geval, waardoor Chelsea het Ajax moeilijk kon maken. De maatregelen waren niet half: Mazraoui voor Dest, Van de Beek voor Álvarez en Neres voor Ziyech. Zie daar een trio andere spelers op de rechterflank. Of het werkte? Oh, jazeker! Er werd een onwijs voetballend vermogen geleverd!

Ajax bleek inderdaad sterk in balbezit. Zo sterk dat het samenspel Chelsea te machtig was, want er werd veel meer gevoetbald dan in het thuisduel. Thuis zat het op slot, uit lag alles open. Vanaf de eerste minuut. Dankzij de keuzes van Ten Hag, de nieuwe rechterflank en uiteraard Hakim Ziyech, die als nummer tien kan doen en laten wat hij wil. Vaak doet hij precies het goede.

Maar ja, dat was nog onder normale omstandigheden...

'Nous' toont de oude Mazraoui
Het geklaag was niet van de lucht bij het bekendmaken van de opstelling. Waarom Mazraoui en niet 'gewoon' Dest? De min of meer vaste rechtsback doet het toch uitstekend? Dat zou je zeggen, maar het klopt dat Dest het moeilijk had tijdens dezelfde wedstrijd in de Johan Cruijff Arena. Het blijft een kleine gok of Mazraoui het dan beter doet, zeker gezien zijn wankele basis dit seizoen, maar 'Nous' deed precies wat er van hem werd verwacht.

Denk bijvoorbeeld nog eens terug aan de 1-2. De voorzet van Ziyech was magistraal, maar was het tot een voorzet en rake kopbal gekomen als Mazraoui de bal niet dat tikje zijwaarts had gegeven? Wij betwijfelen het. Waarschijnlijk niet. Het optreden van Mazraoui op Stamford Bridge maakt de discussie over de rechtsback van dienst voorlopig nog interessanter. En uiteindelijk is het alleen maar beter voor Ajax als concurrenten voor dezelfde positie elkaar verder omhoog stuwen.

Twee doelpunten van Ajax 'afgepakt'
We hebben de namen van Quincy Promes en Hakim Ziyech op het scorebord gezien, maar dat was van korte duur. Dit keer niet omdat er sprake was van een VAR-ingreep. We hadden onze portie in Amsterdam al gehad... Nee, dit keer omdat de Ajaxtreffers de boeken ingaan als eigen doelpunten van Chelsea.

Dat is tot op zekere hoogte logisch, want de vrije trap van Ziyech was nooit binnen gegaan als de neus van Kepa Arrizabalaga niet had meegeholpen, maar ook Promes moest zijn treffer inleveren. De vrije trap van Promes werd weliswaar nog aangeraakt door Tammy Abraham, al kreeg je de indruk dat de bal sowieso tussen de palen was geëindigd. En dat is meestal het criterium.

Gemiste overtreding op Blind inleiding drama...
Er leek niets aan de hand, ook niet na de 2-4. Maar het bleek de opmaat tot ongekende rampspoed. Het ontging de arbitrage dat Daley Blind werd aangetikt, waarna hij in zijn ijver om de situatie te herstellen Abraham van Chelsea tegen de grond werkte. De aanval ging door, waarbij de bal vrij ongelukkig tegen de arm van Joël Veltman kwam.

Er is tegenwoordig VAR, maar daar kocht Ajax opnieuw niets voor. De actie ten opzichte van Blind werd goedgekeurd. Concreet resultaat? Twee rode kaarten en een penalty tegen. Toen was er voor Ajax geen houden meer aan. Als je met elf man al top moet zijn om Chelsea te beteugelen, wat kun je dan inbrengen in zo'n duidelijk ondertal? Nou, vrijwel niets dus...

De smeekbede van Blind bij de vierde man om toch alsjeblieft de situatie terug te kijken, bleek aan dovemansoren gericht. Nog voordat Blind de kleedkamer had bereikt, kon hij het anders zo stille Stamford Bridge horen juichen. En toen ook Veltman neerplofte, stond de 4-4 al zo'n beetje op het bord. Wat een drama...

Ajax piept en kraakt...
Het ongekende drama ten spijt zat er voor de Ajacieden niets anders op dan te blijven bikkelen. Dat is dan ook precies wat de negen overgebleven spelers deden en er mochten zelfs wat hoekschoppen genomen worden, maar serieus doelgevaar werd er niet meer gecreëerd. Dat is uiteraard totaal geen schande, gezien de bizarre omstandigheden. Het was al een klein wonder dat Edson Álvarez nog tot een serieus schot kwam.

Het definitieve drama leek zich zo'n tien minuten voor tijd al te voltrekken toen Cesar Azpilicueta juichte na het maken van een doelpunt dat goed zou moeten zijn voor de 5-4, maar na enig beraad met de VAR werd de treffer geannuleerd. Het had veel weg van uitstel van executie, al haperde de guillotine van Chelsea precies toen het zo simpel bleek. En dus bleef het gelijk.

Het concrete gevolg is dat een overwinning van Ajax thuis tegen Valencia nu genoeg kan zijn om te overwinteren in de Champions League. Maar eerst volgt nog speelronde vijf, tegen Lille uit.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >