Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit viel op terwijl Ajax winst op Lille in sneltreinvaart veiligstelde

Voor de derde keer heeft Ajax in de groepsfase buitenshuis een prima resultaat geboekt! Er werd op bezoek bij Lille OSC met 0-2 gewonnen. Dankzij de zeven punten die her en der in Europa werden opgepikt, is Ajax koploper in groep H. Toch is een plekje bij de eerste twee nog geen zekerheidje...

27 november 2019 - 22:52
verslagbijwinstcar
Het uitvak begroet de goal van Ziyech en Van der Sar juicht mee! © De Brouwer

Veronica laat ons schrikken
Als je niet tot de 2589 gelukkigen in het uitvak behoorde, zat er niets anders op dan televisie te kijken. Europese avondjes van Ajax zijn tegenwoordig zo leuk dat je overloopt van voorpet, maar dan zit je er niet op te wachten dat Veronica... Nou ja, dat Veronica bepaalde beelden uit een recent verleden zonder waarschuwing op het kanaal gooit. Kunnen we afspreken dat dit voortaan niet meer gebeurt? Oké, mooi! Als goedmakertje werd in de rust onze foto van Edwin van der Sar in het uitvak vertoond en dat zien we toch stukken liever, zeker als je bedenkt hoeveel moeite het meegereisde uitvak weer moest doen om überhaupt binnen te geraken!

Na anderhalve minuut al raak
Amper bekomen van de opschudding op Veronica in het staartje van de voorbeschouwing konden we ons alweer flink opwinden. Dit keer vanwege de goede zaak, want Ajax had amper anderhalve minuut nodig om de score te openen. Net als in Mestalla en op Stamford Bridge was het supersnel raak, opnieuw dankzij Hakim Ziyech! De Marokkaan rondde koelbloedig af.

Maar als we het doelpunt puur en alleen aan Ziyech toeschrijven doen we de rest tekort, want wat was het weer een heerlijk doelpunt! Een aanval waarbij de bal via meerdere stations bij de tovenaar werd bezorgd, die de bal tegen de touwen schoof. Het spoorboekje bracht de bal langs Dest die de bal binnen hield, Van de Beek, Labyad en Tadic hielden de dienstregeling op orde en Ziyech hoefde slechts nog voor het laatste zetje te zorgen.

Weet je wat trouwens het mooie is? Quincy Promes was geen stationnetje tijdens de geboorte van de openingstreffer, maar de telepathie werkt nog altijd. Ziyech verzorgde in de tweede helft de voorbereiding.

Stationschef Van de Beek!
Gezien de diverse afwezigen was er weer eens een nieuwe rol bedacht voor Donny van de Beek, maar we beginnen ons langzaam af te vragen: is er iets wat Donny niet kan? Als een volleerd stationschef zorgde hij ervoor dat alle brandjes supersnel werden geblust. We zagen Van de Beek bijdragen aan de openingstreffer, maar ook tussen de centrale verdedigers de opbouw verzorgen, ballen afpakken maar ook omschakelen richting de aanvallers en ga zo maar door. Echt, Donny kwamen we overal tegen! Overigens doen we Andre Onana en Perr Schuurs tekort als we hen niet benoemen tot assistent-stationschef.

Mazraoui haalt met moeite de rust
Noussair Mazraoui als middenvelder klinkt in theorie als een goed idee, maar hoe zit dat in de praktijk? Nou, de uitvoering valt een beetje tegen. Een goed idee betekent nog niet dat het hele concept klopt. We hebben in de voorronde gemerkt dat Ajax op bezoek bij Paok Saloniki de weg kwijtraakte, Mazraoui ging er met rood vanaf tegen Apoel Nicosia en het scheelde niet veel of 'Nous' had nog voor het einde van de eerste helft van Lille-uit in de kleedkamer gezeten...

Als iets drie keer niet naar tevredenheid verloopt, moet je misschien tot de conclusie komen dat het 'm gewoon niet wordt. Het is niet gek dat Erik ten Hag ervoor kiest om Mazraoui een rol te geven in de middelste linie, maar drie keer een mislukte uitvoering is geen toeval meer. Het heeft er alle schijn van dat er een streep gaat door de optie Mazraoui als middenvelder.

En oh.... Oh, wat had Ajax een geluk dat Mazraoui vlak voor rust werd gespaard en geen tweede gele kaart ontving. We zagen zelden een Ajacied zo volgens verwachting flirten met een rode kaart.

Labyad gilt van de pijn
Terwijl iedereen schreeuwde naar zijn televisie of twitterde dat Mazraoui per direct moest worden gewisseld, moest Ten Hag een andere mutatie toepassen. Zakaria Labyad kon echt niet verder. Het was al een klein wonder dat hij na een stevig duel, waarbij zijn knie een flinke optater kreeg, weer opstond, maar het bleek uitstel van executie.

Labyad schreeuwde het niet zonder reden uit van de pijn en misschien zorgde de adrenaline ervoor dat hij weigerde op te geven, maar hij bleef telkens door zijn knie zakken. Met zo'n knie kun je niet voetballen. Eigenlijk hopen we nu slechts dat de diagnose meevalt, want Ajax is David Neres ook al kwijt. En zo ruim zit de club niet in zijn rechtsvoors...

Ajax heeft nog gelijkspelletje nodig
Ajax is na vijf speelronden opnieuw koploper van groep H, maar toch staat er geen sterretje op Teletekst. Dat is een dompertje op de feestvreugde in Lille. Ajax is er echt bijna, maar nog niet helemaal. De ploeg heeft nog een gelijkspelletje nodig om verder te mogen in de Champions League.

Het is echt heel lastig om te spelen op een gelijkspel en misschien is er daarom nog een belangrijke rol weggelegd voor een kolkende Johan Cruijff Arena. Ajax moet overeind blijven tegen Valencia. We gaan er in dit scenario voor het gemak vanuit dat Chelsea in eigen huis afrekent met Lille.

En als Chelsea inderdaad wint, mag Valencia niet zegevieren in Amsterdam...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >