Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ander Oranje met ‘rechtsback’ Promes simpel langs Estland

Een Nederlands elftal, met veel nieuwe namen en Quincy Promes in een opvallende rol, had dinsdagavond geen kind aan Estland. In de Johan Cruijff Arena werd het 5-0 voor de veel sterkere EK-ganger.

19 november 2019 - 22:34
promes-oranje-1200
Promes als enige Oranje-Ajacied zoekt zijn directe tegenstander op. © Pro Shots

Bondcoach Ronald Koeman voerde tegen Estland flink wat wijzigingen door ten opzichte van het elftal dat kwalificatie voor het EK2020 veiligstelde via een 0-0-gelijkspel tegen Noord-Ierland. Liefst zeven andere spelers stonden aan de aftrap.

Daley Blind, Donny van de Beek en Joël Veltman waren er derhalve niet bij in de laatste groepswedstrijd tegen Estland, de nummer laatst van de groep C. Namens Ajax stond alleen Promes aan de aftrap in een rol die hij nog kent van zijn tijd in Sevilla: als offensieve rechtsback.

Koeman dacht al langer over die positie voor Promes, zo stelde hij desgevraagd. “Quincy kan bijna alles. Dit is ook een optie voor de toekomst. Dat kan ook met dit soort tegenstanders, dan zijn backs bijna buitenspelers.”

Ook Nathan Aké, Luuk de Jong, Patrick van Aanholt en Davy Pröpper stonden in de basis. Een formatie waarin bovendien Calvin Stengs debuteerde. De speler van AZ duikt nogal eens naar binnen en het was aan Promes daar regelmatig overheen te denderen.

Koeman: “We zijn geplaatst voor het EK. De doelstelling is bereikt en ik wil andere jongens zien. Er zijn tegen Estland genoeg ingrediënten om met een glimlach naar Oranje te kijken,” stelde Koeman vooraf.

Precies dat gebeurde in de Johan Cruijff Arena. Na amper zes minuten werd de openingstreffer van Oranje al bejubeld. ‘Rechtsback’ Promes verstuurde een fijne voorzet, waar captain Georginio Wijnaldum met het hoofd tegenaan liep: 1-0. Aké verdubbelde tien minuten later de score. Hij knikte een voorzet van Memphis tegen de touwen.

De net van een blessure herstelde aanvaller van Lyon bleef na rust achter in de kleedkamer ten faveure van de pas achttienjarige Myron Boadu. Daarmee maakte - na Stengs - de tweede AZ’er zijn Oranjedebuut. Het Alkmaarse duo zag van heel dichtbij hoe Wijnaldum na dik een uur zijn tweede en Oranjes derde treffer van de avond binnenschoof.

Dat inspireerde kennelijk, want Stengs stak Wijnaldum niet veel later fraai weg en gaf de middenvelder van Liverpool een niet te missen gelegenheid zijn hattrick te vervolmaken, wat dan ook gebeurde. Het leukste bleef echter bewaard voor het laatst: de 5-0, beheerst binnengeschoven door Boadu.

Het was tevens de eindstand van een wedstrijd waarin Promes de volle negentig minuten meedeed. De overige Ajacieden kwamen niet van de bank. Het publiek probeerde Koeman nog te verleiden door de naam van Van de Beek te scanderen, maar daar bleek de keuzeheer ongevoelig voor.

Nederland eindige uiteindelijk als nummer 2 in groep C achter Duitsland, dat Noord-Ierland versloeg met 6-1.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >