Zwak Ajax wint nipt van hekkensluiter RKC en dit viel ons op

Pfoe, dat was een moeilijk begin van blok 3. Ajax komt goed weg met 2-1 winst in Waalwijk en kan zich opmaken voor het midweekse treffen met Chelsea. Maar wat was het moeizaam bij hekkensluiter RKC, dat een negatief eredivisierecord vestigt. Nog nooit begon een ploeg zo slecht.

19 oktober 2019 - 20:38
TadicscoortRKC1200
Tadic scoort de eerste treffer, vlak na rust. © Pro Shots

Tagliafico niet, Mazraoui wel
Door een schorsing was de Argentijnse krijger Nico Tagliafico niet beschikbaar voor dit duel. Hij genoot van een aantal vrije dagen door met zijn liefje op Capri in Italië te relaxen. Verstandig, vond ook Erik ten Hag, “Om die tank weer helemaal vol te krijgen. Hij is eigenlijk in seizoenen doorgegaan, met de strijd om de Copa América en daarna de voorrondes van ons in Europa.”

Vraag was wat de trainer als oplossing zag. Dat werd Noussair Mazraoui. Hij raakte bij een wedstrijd met Jong Marokko geblesseerd en is nu weer fit. Sergiño Dest begon rechts achterin. Mazraoui speelde al vaker links in de verdediging, toch was de afstemming met vooral Dusan Tadic in het begin wat onwennig. Na de thee kwam Perr Schuurs voor Mazraoui, waardoor Dest op links kwam en Joël Veltman de rechtsachterpositie moest bewaken.

De spits met het hoogste gemiddelde
Klaas Jan Huntelaar scoorde in deze eredivisiejaargang tot voor RKC het vaakst in de hem gegeven minuten. Met een goal per 68 minuten (in totaal nu 5) was het in het Mandemakers Stadion de vraag hoe de scherpe en immer gretige 36-jarige aan zijn gemiddelde ging werken. Huntelaars nieuwe gemiddelde is er na 95 minuten in Waalwijk dus wat slechter op geworden.

Zwarte kousen
Niet heel elegant of fraai, maar Ajax moest op donkere kousen spelen, simpelweg omdat RKC witte sokken aanhad. Het groene uit-tenue kon wellicht niet door het geel en blauw van de tegenstander. Hoe dan ook; Ajax met zwarte kousen oogt een beetje als het Ajax van voor de invoering van het betaalde voetbal in 1954. Toen was dat heel gewoon.

Ziyech 100 keer in eredivisie
Vraag was of Hakim Ziyech fit genoeg was om in de basis te starten. Hij keerde eerder terug naar Amsterdam van interlandverplichtingen. Toch startte hij op rechts in de basis. In de eerste helft zeilde een bal van hem net over de kruising en schoot Ziyech keihard vanaf links in het zijnet. Hij was met Tadic van kant gewisseld.  In de tweede helft kwam David Neres voor hem in het veld.

Fraaie grasmat, lekker weer, brutaal RKC
De omstandigheden waren in ‘Wolluk’ optimaal voor een fijne pot zaterdagavondvoetbal. De bal liep prima op de goed ogende mat, met ruim 650 supporters was er best wat sfeer in het uitvak en de temperatuur was aangenaam. Alleen leek RKC zich in de eerste helft daar het fijnst bij te voelen. Zonder schroom, vlotte combinaties, borst vooruit; de mannen van oud-Ajacied Fred Grim speelden frank en vrij. De huidige trainer liet vooraf niks te willen weten van een ‘handbalverdediging’ of de bus parkeren. Zo kan en wil hij met z’n ploeg niet spelen.

Of RKC nu zo goed was of Ajax slecht, lange tijd was het echt een gelijke wedstrijd tussen de koploper en de hekkensluiter. In de 38ste minuut leek Stanley Elbers zelfs de eerste treffer te maken, vrij in het strafschopgebied. Voor RKC, inderdaad. De nummer laatst was de betere ploeg voor rust. In de extra tijd (aangeboden door Casino Admiral, ja, ja) liet Andre Onana de bal nog link even los.

Na de pauze wel goals
Nog geen minuutje na rust scoorde Tadic door een lage voorzet van Dest bij de tweede paal binnen te lopen. Eindelijk, 0-1! Opeens was het uitvak achter de goalie Etienne Vaessen klaarwakker. Zingen, springen, alles!

Dat dansen en springen werd in de 63ste minuut gedaan door de RKC-aanhang. Said Bakari maakte uit de kluts de 1-1. Na wat afleiding door vuurwerk ramde Quincy Promes vervolgens een kwartiertje voor het einde de 1-2 op het scorebord. Knal, zo vlak onder de lat.

Vlak voor tijd, in de 87ste minuut, moesten de Ajcieden met kunst en vliegwerk de gelijkmaker nog voorkomen. Het werd een corner. Daarna leek Veltman in de eigen zestien hands te maken. Met Edson Álvarez voor Promes werd het dus ook nog flink billenknijpen, zeker in de vijf minuten extra.

Vuurwerk vooral buiten de fietsenstalling
Groot siervuurwerk, fakkels op het uitvak; direct na de gelijkmaker ging achter de korte zijde bij het uitvak van ‘de fietsenstalling’ genoeg vuurwerk de lucht in om oud & nieuw alvast een zetje te geven. Een actie om krachtig te protesteren tegen de Uefa, die Ajacieden verbood naar Londen af te reizen, zo denken wij. Er stond nog bij de KNVB een voorwaardelijke straf voor vuurwerk, dus hopelijk (maar niet te verwachten) keek de bond net even de andere kant op...