Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ziyech: 'Onze kracht is dat we heel normaal blijven doen'

Ajax bouwt aan een indrukwekkende naam in Europa en zeker in Spanje. Na de 1-4 in Madrid waren de Spanjaarden al behoorlijk onder de indruk en dat is er na de 0-3 in Valencia niet minder op geworden. Hakim Ziyech is daarmee niet bezig.

03 oktober 2019 - 10:07
ziyech-2-1200
Ziyech vindt Ajax pas écht Europese top als het de Champions League wint. © Pro Shots

Het creative brein van Ajax beseft desgevraagd heus wel dat zijn ploeg naam maakt over de grens, maar wil er niet te veel mee bezig zijn. De spelmaker oogt na afloop van een zinderende wedstrijd ontspannen in gesprek met onder andere Ajax Life.

“Misschien maken we naam, maar daar denken we eigenlijk niet aan. We doen gewoon ons stinkende best. We zien onszelf niet als Europese topclub. Dat is ook onze kracht, dat we heel normaal blijven doen. We kijken niet naar cijfertjes. Wanneer je wél Europees top bent? Als je de Champions League wint!”

Ziyech doet zichzelf en Ajax daarmee misschien een tikje tekort, al was de heerlijke zege in Mestalla ietwat geflatteerd. “Zij kregen ook goede kansen, maar wij waren denk ik heel efficiënt in hoe wij omgingen met die van ons. Dat was de sleutel van deze wedstrijd,” analyseerde Ziyech de vermakelijke en open wedstrijd.

Want een open wedstrijd was het. Ongekend spectaculair zelfs met kansen over en weer en Ajax had er zelf ook heus een aantal om de oren kunnen krijgen. Ziyech wist in de krochten van het oude Mestalla te vertellen waar dat aan lag.

“Na 0-1 konden kregen we niet goed druk op de bal en waren we het een beetje kwijt. Daardoor kwam Valencia steeds tussen de linies vrij, maar aan de andere kant sloegen wij wel steeds toe in de counter. Je had ook het geluk dat zij die pingel missen natuurlijk. Ik denk ook dat Onana ons heel vaak heeft gered.”

Vooral de save vlak na rust sprong in het oog. Ajax verkeerde toen even in het oog van de storm, maar de keeper hield de ploeg met een uiterste krachtsinspanning knap op de been. Ziyech: “Je gaat met 0-2 de rust in, maar als zij die aansluitingstreffer direct na de pauze maken dan weet je dat het serieus nog heel moeilijk wordt.”

De vraag was dan ook hoe het kwam dat Valencia vaak zo vrij kwam tussen de linies. “Het druk zetten voorin was niet echt goed en de communicatie op het middenveld kan nog beter. We waren steeds een stapje te laat voorin en op het middenveld. In dat opzicht weten we dat er nog werk aan de winkel is.”

Het laat onverlet dat 0-3 in Valencia, na de 1-4 in Madrid vorig seizoen, een meer dan fantastisch resultaat is. Tegen voetballende ploegen weet Ajax doorgaans wel raad, zo denkt Ziyech ook.

“Ik denk dat Spaanse ploegen ons goed liggen. Het zijn teams die graag voetballen. Dat is voor ons heel goed, want dan krijgen wij ook de ruimte om dat te doen. Je krijgt dan de open wedstrijden, zoals je die vanavond zag: voetbal tegen voetbal en dan maar uitvechten met elkaar wie er wint.”

Was vorig seizoen nog een ontdekkingsreis, deze jaargang van de Champions League wordt toch anders tegen Ajax aangekeken. Merkt Ziyech dat ook? Wordt het allemaal al ‘normaal’?

Lachend: “Nou ja, het is wel wat rustiger in de kleedkamer na zo’n resultaat. Wij weten wat we kunnen. Maar we hebben ook pas zes punten. We zijn er nog niet. Het is nog geen tijd om heel blij te doen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >