Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Tevreden Ten Hag: 'Ziyech op nummer tien sleutel tot succes'

Erik ten Hag genoot van zijn elftal in de eerste klassieker van dit seizoen. Sterker, hij zag zijn elftal de beste eerste helft van 2019/2020 op de mat leggen en uitlopen naar 4-0. “Zo wil ik het zien. In alle facetten van het voetbal was de uitvoering uitstekend.”

27 oktober 2019 - 21:12
hagklassiekereerstehelftcar
Ten Hag had vooraf al de grootste lach van beide trainers. © Pro Shots

Waar een aangeslagen Jaap Stam met rood doorlopen ogen de ene na de andere vraag over zijn toekomst in Rotterdam-Zuid voor de kiezen kreeg, schoof Ten Hag met grote tevredenheid aan achter de perstafel. De Ajaxtrainer strooide met complimenten en dan vooral over de teamprestatie in de eerste helft.

“Ik heb genoten van mijn elftal. We hebben de tegenstander afgetroefd en overruled. In alle facetten van het voetbal was de uitvoering uitstekend. Dit was onze beste eerste helft in deze competitie. Ik heb ook genoten van de wisselwerking met het publiek. We hadden meer treffers kunnen maken, maar besef ook dat niet iedere kans een doelpunt kan zijn. Desondanks ben ik uitermate content,” opende Ten Hag zijn nababbel.

De trainer omschreef zijn plan om met Hakim Ziyech op 'nummer tien' te spelen als de sleutel tot het succes. Met David Neres en Quincy Promes op de flanken en de soms inzakkende en dan weer hoog staande Dusan Tadic kregen de Rotterdammers geen vat op de regerend landskampioen. “Hakim heeft zijn rol perfect ingevuld,” aldus Ten Hag.

Zijn collega Stam moest toegeven dat vrijwel alles fout ging. “Ons plan was om vanuit compactheid te beginnen en gevaarlijk worden in de omschakeling. We weten dat Ajax kwaliteit heeft en met veel positiewisselingen speelt. We lieten onze mensen lopen, namen niet over en communiceerden niet. Na de 2-0 leek de storm iets te gaan liggen, maar we waren niet bij machte om de juiste keuzes te maken,” analyseerde de oud-Ajacied.

Na rust kreeg Ajax de bal niet meer achter Kenneth Vermeer. Ten Hag wisselde pas laat. Naar eigen zeggen om te kijken of zijn spelers de twee tactische wijzigingen van de Rotterdammers herkenden en hoe ze daar mee omgingen. “Daar hadden ze hulp bij nodig van de zijkant. We hadden geen moeite met die aanpassingen, maar ik had gehoopt dat ze sneller inzagen hoe het op te lossen,” bleef hij ondanks alle lof ook scherp op zijn selectie.

Ondanks een voorsprong van zes punten plus een beter doelsaldo verwacht de trainer niet dat Ajax het gat met de concurrentie al definitief heeft geslagen. “Juist niet. We zeggen dat we zwakker zijn geworden en de subtop, Vitesse en AZ, is dichterbij gekomen. Kampioenschappen worden niet in oktober gewonnen, maar in april en mei,” sloot hij zijn nabeschouwing af tegenover het journaille.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >