Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag wil dat Ajax zichzelf uitdaagt, maar hoe?

Met een voorsprong van zes punten en een prachtig doelsaldo (35-7) lijkt Ajax onaantastbaar in de eredivisie. Het wordt nu zaak om te zorgen dat schijn niet bedriegt. Hoe doe je zoiets, hoe blijft de ploeg scherp? “We moeten onszelf uitdagen,” aldus Erik ten Hag. De vraag is op welke manier.

31 oktober 2019 - 14:34
haguitdagencar
Op welke manier kan Ajax zichzelf blijven uitdagen? © Pro Shots

Als Ajax een achterstand heeft van vijf punten en een minder doelsaldo, is alles nog mogelijk. Dat zagen we in seizoen 2018/2019. Maar is de situatie min of meer omgekeerd, dan wordt de regerend kampioen alvast min of meer een nieuwe schaal gegeven omdat het gat is geslagen. Dat is een beetje onzin.

Hoewel het er niet direct op lijkt dat de situatie snel 180 graden omdraait, moet Ajax eerst maar eens zorgen dat het zijn wedstrijdjes blijft winnen. Daar is scherpte voor nodig. Anders krijg je meer belabberde potjes zoals RKC-uit (1-2) en dan gaat het vroeg of laat een keertje fout...

“We moeten onszelf blijven uitdagen,” merkt Ten Hag op tegen Ajax Life. Dit doet hij tijdens de persbabbel voor het uitduel met PEC Zwolle. “Niets is gemakkelijk in het topvoetbal, maar het is onze plicht omdat we gek zijn van voetbal. We moeten ook laten zien dat de spirit eraf spat. En het plezier.”

“Dat kost energie en dus moet je je er goed op voorbereiden. Het is onze plicht om te leveren en wij willen beter, want dan geeft voetballen nog meer plezier,” vervolgt de trainer, die we proberen uit te dagen om het allemaal iets concreter te maken.

Mag je van spelers verwachten dat ze onderling meer passes versturen of een tegenstander extreem opsluiten op hun eigen helft? “Dat is maar een middel. Uiteindelijk gaat het om wedstrijden winnen en het neerzetten van grote uitslagen. Tegenstanders domineren,” reageert Ten Hag.

Daar wordt het toch weer interessant, want kun je stellen stellen dat Ajax zichzelf in de tweede helft van de klassieker te weinig heeft uitgedaagd? “Zo wil ik het niet noemen. Ik heb de wedstrijd teruggekeken en misschien kregen we in de tweede helft wel meer kansen dan voor rust. Het ontbrak alleen aan scherpte voor de goal.”

Dat van die vele kansen in de tweede helft van Ajax - Feyenoord (4-0) is niet helemaal waar, zoals je hieronder in het artikel over passmaps kunt zien, maar qua scherpte voor de goal hebben we dan eindelijk beet. “Het benutten van kansen is zeker wel een uitdaging, in die situaties moeten we scherper zijn.”

Scherp voor de goal was Ajax wel in de eerste helft, want toen werd een kwartet doelpunten gemaakt. Het zou fijn zijn als het kwartet tegen PEC weer wordt vervolmaakt. De omstandigheden mogen volgens Ten Hag niet van invloed zijn. “Kunstgras is geen argument om niet te leveren.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >