Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Standbeeld blinde supporter 'kijkt toe' tijdens Valencia - Ajax

Als je de afsluitende training van Ajax ergens in Europa mag bijwonen, kan het zijn dat je op iets bijzonders stuit. Dat is wat er gebeurde in Mestalla, bij de laatste voorbereidingen op Valencia-uit. We zagen op de tribune een standbeeld. Een mooi standbeeld, waar een bijzonder verhaal achter schuilgaat.

02 oktober 2019 - 13:00
blindvalenciacar
Dit standbeeld staat symbool voor de trouwe Valencia-supporter. © Ajax Life

We hebben geen idee of de aanwezige Ajaxsupporters bij de laatste training het standbeeld hebben gespot, want je moest er een stukje voor uitwijken naar de zijkant, maar we werden er op gewezen en gingen een kijkje nemen. Het moet best gek zijn op een stoeltje nabij een standbeeld te zitten.

De man op 'zijn' stoel is Vicente Navarro Aparicio, van wie dus een standbeeld is gemaakt. Maar waarom? Vicente is met recht een oersupporter van Valencia. Hij was supporter van het eerste uur en socio nummer 18. Dan ben je dus een echte. Vicente miste nooit een thuiswedstrijd. Hij was er altijd!

Vicente was erbij toen Valencia lange tijd prijsloos bleef, maar net zo goed van de partij toen de club bekers won en diverse keren kampioen werd. Het jaar 2004 was het mooiste jaar van Vicente's leven. Valencia werd kampioen, won de Uefa Cup en om het helemaal af te maken ook de Europese Supercup. Er zijn meer supporters die hun club prijzen zien winnen, waarom is er van Vicente een standbeeld gemaakt?

Als gevolg van problemen met zijn netvlies verloor Vicente zijn zicht. Dat gebeurde op 54-jarige leeftijd, alweer zo'n veertig jaar geleden. Vicente bleef 'gewoon' naar Mestalla komen en zijn zoon vertelde hem precies wat er tijdens wedstrijden gebeurde. “Mijn vader wilde de club blijven voelen en genoot zichtbaar van de sfeer in het stadion,” aldus zoonlief. Mede daardoor kon kalenderjaar 2004 het mooiste jaar uit zijn leven worden.

Vicente overleed zo'n twee jaar geleden, maar de club Valencia vond het verhaal van deze trouwe oersupporter zo bijzonder dat het graag een gebaar wilde maken. Het honderdjarig bestaan dat hij o zo graag wilde meemaken, vormde hiervoor deze zomer een mooie aanleiding. De club besloot Vicente ook na zijn overlijden alle wedstrijden te laten meemaken.

Er werd op rij 15, stoeltje 164 een bronzen standbeeld geplaatst van Vicente, inclusief bril en stok, om hem te bedanken voor zijn trouwe support aan de club. “Vicente was supporter van onze club op de puurste manier die je je kunt voorstellen. Het standbeeld is een eerbetoon aan al onze trouwe supporters die ons steunen onderweg naar nieuw succes,” aldus Valencia.

https://twitter.com/OfficialHomar/status/1135535757492404229

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >