Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ook Ten Hag vindt verwachtingen te hoog, maar wat is realistisch?

Erik ten Hag heeft niet veel moeite om de wedstrijd tegen Chelsea (0-1) achter zich te laten. Hij trekt er wel lering uit. Ajax bleef achter aan de verkeerde kant van de score en dat knaagde. Daar komt nog bij dat het spel niet voldeed aan de verwachtingen, of zijn die soms te hoog? De trainer vindt van wel.

25 oktober 2019 - 11:13
hagrealismecar
Ten Hag oogt de laatste twee potjes bozer dan we zijn gewend. © Pro Shots

Met een beetje mazzel had Ajax ook 'gewoon' van Chelsea kunnen winnen, zoals de ploeg met een beetje pech tegen Lille OSC en Valencia misschien geen 3-0 op het scorebord had weten te zetten. Er is in de Champions League nog steeds van alles mogelijk, maar er klinkt ook wat kritiek.

Na RKC-uit (1-2) zagen we Ajax ook tegen Chelsea slordig overkomen in de passing. Dit is vaak juist het sterke punt van het elftal. Is het na twee slordige duels gerechtvaardigd om hier kritiek op te hebben? Daley Blind vindt van niet, Ten Hag twijfelt, maar de norm blijft in het midden.

“Ik denk dat we aan de bal beter kunnen, maar we speelden wel tegen de top. Er leeft een bepaald verwachtingspatroon bij mensen. Vorig jaar rond deze tijd, zelfs tijdens het uitduel met Bayern München (1-1) hadden we ook moeite met ploegen die hoog druk zetten. Onder de hoogste druk moet je oplossingen zien te vinden. Die lagen er, ook tegen Chelsea, maar werden te weinig benut,” zo kijkt Ten Hag nog een keertje achterom.

En als die oplossingen er wel lagen, lukte het de Ajacieden niet om hier gebruik te van te maken. De welbekende maar o zo ongrijpbare vorm van de dag ontbrak, volgens Ten Hag. En vergeet niet dat Ajax nog altijd twee 'hiaten' heeft sinds het vertrek van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt.

“We hebben nu ook weer goede spelers en Ajax kan opnieuw een heel goed team worden. Dat is het eigenlijk zelfs al. Maar Frenkie en Matthijs hebben kwaliteiten waarvan je maar eens in de tijd zo'n speler ziet, die worden niet zo vaak in Nederland geboren,” vervolgt Ten Hag.

Maar hoe zit het nu met die verwachtingen? Moeten die omlaag? Wat mag je wel verwachten en wat niet? Wij van Ajax Life legden dit aan Ten Hag voor. Moeten we ons hoofd uit de wolken halen, hoe krijg je meer realisme rond de nog altijd zeer goede prestaties van Ajax?

“Bijvoorbeeld door te zegen dat we tegen Chelsea gewoon een goede prestatie leveren. We praten over een ploeg uit de top van de Premier League, met allemaal topspelers, waarvan sommigen voor vele miljoenen zijn gekocht. Chelsea is op dit moment een goed team en wij waren in evenwicht hiermee, dat is een knappe prestatie.”

“Het is niet zo dat we eventjes over ploegen als Chelsea heen walsen. Dan moet het ook meezitten. Dat zat het een keertje niet. Het zat tegen... Dan kan er een keer een mindere uitslag komen,” maakt Ten Hag duidelijk. En mogen we de slordige passing realistisch vinden of is dat van God los? “Dat is zo'n krachtterm... Feit is dat Chelsea met hoge intensiteit druk zette en dan moet je dus heel snel handelen, maar de vorm van de dag was niet aanwezig.”

En dan nu maar hopen dat die vorm van de dag in de klassieker wel aanwezig is. Anders dwarrelt er vast kritiek neer zoals de blaadjes buiten van de boom beginnen te vallen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >