Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Grønkjær: ‘Chelsea gaat het fysiek maken’

Jesper Grønkjær (42) verkaste in 2000 van Ajax naar Chelsea. De Deen kijkt uit naar de kraker tussen beide ploegen, maar ziet geen favoriet.

22 oktober 2019 - 13:18
gronkjaer-1200
Grønkjær werd vorig jaar weer verliefd op Ajax. © Ajax Images

Een vreemd gevoel had Grønkjær wel even toen hij in de zomer van 2000 van Ajax naar Chelsea verhuisde. “Ik wilde niet weg, maar Ajax kon – als ik het mij goed herinner – wel wat transferinkomsten gebruiken. Er waren destijds twee spelers die in aanmerking kwamen voor een transfer: Chivu en ik,” haalt Grønkjær terug in gesprek met Ajax Life.

Het bod uit Londen kwam Ajax dus niet slecht uit, maar Grønkjær had er meer moeite mee. “Ik was teleurgesteld dat de club me wilde verkopen en voelde me handelswaar. Naarmate je ouder wordt, leer je dat de voetballerij zo werkt. Ik had natuurlijk ‘nee’ kunnen zeggen. Dat deed ik niet, maar ik had wel een week nodig om te beslissen.”

De aanvaller speelde vervolgens vier jaar op Stamford Bridge, onder anderen met de huidige Chelsea-trainer Frank Lampard. “Als jonge speler was Frank niet het allergrootste talent, maar hij beschikte over een ongekende mentaliteit en wilskracht. Dat vraagt hij nu als trainer ook van zijn elftal. Hij wil aanvallend voetballen vanuit balbezit.”

Grønkjærs oud-werkgevers treffen elkaar woensdagavond in Amsterdam en twee weken later, op 5 november, in Londen. Grønkjær is er beide keren bij. “Een favoriet heb ik niet. Ik ben voor de ploeg die het meest attractief speelt.”

Net als vele anderen werd de tachtigvoudig international vorig seizoen weer verliefd op Ajax. “Toen was de ploeg nog relatief onbekend in Europa. Dat is nu anders en kan een nadeel zijn. Toch geef ik Ajax een goede kans. Ze drukken tegenstanders meestal terug op de eigen helft en creëren kansen vanuit een hoog percentage balbezit.”

“Chelsea krijgt het lastig,” vervolgt de Deen. “Ze gaan er een fysieke strijd van maken, maar parkeren daarbij niet de bus. Daarvoor heeft het elftal te veel kwaliteit.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >