Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Gretig Ajax walst over Feyenoord en dit viel vooral op

Ajax heeft de eerste klassieker van dit seizoen overtuigend gewonnen. De ploeg had in eigen huis geen kind aan Feyenoord: 4-0. Deze acht zaken vielen ons op in een prettig eenzijdige klassieker.

27 oktober 2019 - 18:40
Klassieker1200_800
Neres stift fraai de 3-0 binnen. © Pro Shots

Arena trilt op zijn grondvesten
Een nieuw record van de wedstrijdmascotte, een intens onthaal bij de opkomst van de eigen spelers, fluitconcerten voor de rivaal, harde housemuziek en geregisseerd knal- en siervuurwerk voor de aftrap. Niets opmerkelijks in aanloop naar de klassieker, zou je zeggen. Toch wel. Vanaf de eerste en tweede ring Zuid onthulden de supporters een groot spandoek met daarop de tekst ‘F-side is niet makkelijk’, onder andere naar het gelijknamige boek dat in 2003 verscheen. Al met al een imponerend begin van een klassiekermiddag.

Basisplaats voor Neres
Erik ten Hag koos voor één andere naam in zijn eerste elf ten opzichte van Chelsea-thuis. Edson Álvarez begon op de bank en David Neres verdiende voor het eerst sinds FC Groningen-thuis na vier invalbeurten weer een basisplek. Dat hield in dat Donny van de Beek op het middenveld controlerender ging spelen. Hakim Ziyech speelde vanaf '10' en Quincy Promes en David Neres bezetten de vleugels.   

Ajax klaart klus in zeven minuten
Hoewel een misverstand tussen André Onana en Joël Veltman in de openingsminuut een corner en kans (Botteghin) voor Feyenoord opleverde, heerste Ajax in het openingskwartier. De Ajacieden toonden zich daarbij uiterst efficiënt. Al na drie minuten lag de bal achter Kenneth Vermeer. Quincy Promes liet op links Rick Karsdorp zijn hielen zien, legde meteen af op Dusan Tadic, die op zijn beurt razendsnel Hakim Ziyech aanspeelde. Zijn schot rolde via Vermeer langzaam over de doellijn.

Nog geen vier minuten later verdubbelde Nico Tagliafico de score. Aan de basis van die treffer stond rechtsback Sergiño Dest. Hij hield de bal op rechts na een indrukwekkende sprint binnen en kon voorgeven op Tadic. De Serviër vond Neres die, met een al dan niet bekeken pass in het volle strafschopgebied, zijn Argentijnse ploeggenoot vond.

Als slotakkoord van een imponerend Ajaxkwartiertje zette Ziyech ploeggenoot Promes met een meesterlijke pass nog alleen voor Vermeer, maar dit keer reageerde de Rotterdamse sluitpost alert.

Stiftjes en swingen met Neres
De ene stift is de andere niet. Zo kreeg Tadic na een inspeelpass van Blind en balverlies van Senesi vrij doorgang richting Vermeer, maar resulteerde zijn ongetwijfeld fraai bedachte stiftje in een volledige mistrap.

Ruim tien minuten later gaf de Serviër zijn tweede assist van de namiddag en alweer zijn elfde van het seizoen. Tadic gaf de bal mee aan Neres, die vervolgens liet zien hoe je wél succesvol over Vermeer kunt stiften. De Braziliaan kon dat persoonlijke succesje goed gebruiken en vierde op de hem bekende wijze feest met de supporters.

Het slotakkoord voor rust was van Van de Beek. Een afzwaaier van Dest belandde met wat geluk op zijn hoofd, waardoor hij zijn derde eredivisietreffer dit seizoen maakte.

Monsterscore blijft uit
Ajax speelde na rust naar de fanatieke aanhang, dat bij de hervatting wederom uitpakte met een imposant spandoek over twee ringen, ditmaal ingezoomd op het oude logo. De ploeg reeg de kansen aaneen, maar had het vizier na rust niet scherp. Met name Neres en Van de Beek kregen enkele goede mogelijkheden om de ploeg op het schema van een monsterscore te houden.

Liedjes voor Stam
Hoewel doelpunten uitbleven, hield Ajax ongekend eenvoudig druk op Feyenoord. Het publiek vermaakte zich ondertussen met onderling gezang en liedjes richting oud-Ajacied en Feyenoordtrainer Jaap Stam. Dat varieerde van ‘Japie bedankt’ tot ‘Japie neem je rotzooi mee’ en ‘Japie Stam, wie kent hem niet, Japie Stam, Japie Stam is een echte Ajacied.’

Hier en daar klonk ook ergernis door als een Ajacied na een veelbelovende aanval een actie te ver doorvoerde, waar een schot op doel op zijn plaats was geweest.

Minuten voor Traoré
Een kleine twintig minuten voor tijd paste Ten Hag zijn eerste wissel toe. Hij bracht Ryan Gravenberch voor Ziyech. Tien minuten later maakte de moegestreden Dest plaats voor Edson Álvarez, terwijl Lassina Traoré - dit seizoen op schot bij Jong Ajax - zijn eerste eredivisieminuten van het seizoen maakte in de hoofdmacht.

Het slotakkoord kwam echter niet op naam van de spelers, maar van de supporters. Zij ontrolden in de slotminuten opnieuw een spandoek met daarop de tekst ‘helemaal niets’.

Bier in plaats van buikschuivers
Als randzaken in aanloop naar de klassieker bijna een hoofdzaak worden, leef je als club in sportieve luxe. Het idee van een buikschuifbaan zorgde al op voorhand voor reuring. Hoort deze vorm van amusement nu in een voetbalstadion of niet?

In alle eerlijkheid stond ons vizier vooral op het sprankelende spel en vergaten we bij de eerste drie doelpunten te kijken naar het initiatief aan de Noordzijde. Bij de luxe van een vierde treffer voor de pauze keken we wél en toen viel vooral op dat er geen buikschuivers plaatsvonden en er wel bier vanaf de tweede ring op de baan werd gegooid.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >