Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Flinke tegenvaller voor Roemenië en Marin in jacht op EK-ticket

Het had zo mooi kunnen zijn, maar de avond eindigde in mineur. Roemenië en Razvan Marin worden vast nog eens badend in het zweet wakker van de interland tegen Noorwegen, die in 1-1 eindigde. De gevolgen kunnen groot zijn, want weet Roemenië zich te plaatsen voor het EK?

16 oktober 2019 - 10:34
marinspannendcar
Er is nog een kansje dat Marin op het EK in de JC Arena speelt. © De Brouwer

Dat is nog maar zeer de vraag. De Roemenen bezetten plek drie in een sterke groep, waar Spanje en Zweden ook deel van uitmaken. Onthoud dit even. Met plaats drie grijp je overal buiten, maar dan komen de prestaties van de Nations League weer in beeld.

Er volgde een domper in blessuretijd: Alexander Sørloth produceerde de gelijkmaker en vlakte daarmee de openingstreffer van Alexandru Mitrita uit. Eerder had George Puscas namens de Roemenen – die negentig minuten lang een beroep deden op Marin – al een penalty gemist.

De wedstrijd in Boekarest werd bijgewoond door tienduizenden kinderen en die hadden misschien de avond van hun leven, maar de voetballers baalden. Ze baalden stevig. De Roemenen zijn nog altijd weliswaar drie punten rijker dan Noorwegen, maar er staan nog duels met Zweden en Spanje open.

Noorwegen neemt het op tegen de Faeröer Eilanden en Malta, waardoor het zomaar kan zakken tot maar liefst de vierde plaats. Andersom kan het zich ook direct kwalificeren, maar dan moet er wel thuis van Zweden worden gewonnen. En waarschijnlijk ook uit van Spanje. Als direct kwalificeren niet lukt, wordt de tweede plek in de Nations League weer van belang en maakt Roemenië deel uit van een kwartet dat mag blijven hopen een EK-ticket.

Dit alles heeft ook enig belang voor het Nederlands elftal. Waarom? Het EK 2020 wordt verspreid door Europa gespeeld. Amsterdam en Boekarest zijn speelsteden en worden aan elkaar gekoppeld voor de groepsfase. Dit betekent dat het Nederlands elftal en Roemenië elkaar treffen als ze zich allebei plaatsen.

Oranje ligt voorlopig een stuk beter op koers, maar stel dat ze zich allebei kwalificeren: wie krijgt er dan thuisvoordeel? Dit moet een loting uitwijzen. Maar als alleen de Oranjehemden zich plaatsen, is er sowieso goed nieuws: dan speelt de ploeg van Ronald Koeman drie thuisduels in de Johan Cruijff Arena.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >