Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Valencia - Ajax!

Wat betekent 'Amunt Valencia' en vanwaar die vleermuis overal in de stad...? We zochten één en ander voor je uit, zodat je goed beslagen ten ijs komt als je er vragen over krijgt. Hieronder drie dingen die je moet weten over Valencia - Ajax!

02 oktober 2019 - 10:13
drie-dingen-val-1200
Amunt en de vleermuis zie je veel terug! © Pro Shots

Amunt Valencia CF!
De 2377 naar Valencia meegereisde Ajaxsupporters zien woensdagavond groot het woord ‘amunt’ op de tribune. Het woord is met zwarte stoeltjes weergegeven achter het één van de doelen, terwijl achter het andere doel ‘Valencia CF’ is te lezen. Kortom: Amunt Valencia CF. Wat betekent het?

Amunt is in elk geval een typisch woord uit Valencia. Het is zeg maar het equivalent van het Spaanse ‘arriba’ en dat betekent letterlijk ‘omhoog’. Ook het welbekende ‘vamos’ kun je ervoor in de plaats zetten. Op de tribunes betekent Amunt Valencia dan ook vooral iets als ‘kom op Valencia’!

Valencia-trainer vindt Ajax ‘wereldklasse’
Het viel ons in Valencia al op dat Ajax vorig seizoen veel indruk heeft gemaakt in Europa. Er wordt anders tegen ons cluppie aangekeken. Dat bleek uit ons rondje stad, maar ook uit de woorden van Albert Celades, de nieuwe trainer van Valencia. Zonder enkele moeite manoeuvreerde hij zich in de underdogpositie. En dat terwijl Valencia thuis speelt.

“We spelen tegen een elftal van wereldklasse en weten dat we heel veel problemen gaan krijgen,” zo sprak de coach tijdens de persconferentie in aanloop naar speelronde twee in groep H. “We zullen een bijna perfecte wedstrijd moeten spelen om van Ajax te winnen,” klonk het ook nog.

Valencia wist in de eerste speelronde nog te verrassen door Chelsea op eigen bodem met 1-0 te verschalken. In La Liga gaat het minder voor de wind en bezet de club de negende plaats. Van de zeven gespeelde wedstrijden won het er slechts twee. Driemaal werd het gelijk en twee keer werd verloren.

De vleermuis van Valencia
In Valencia kun je niet om de vleermuis heen. Het diertje duikt werkelijk overal op, dus ook bij Valencia Club de Futból. Kijk maar naar het clublogo van Valencia, maar ook van stadgenoot Levante. Beide logo’s worden opgesierd met de vleermuis, zoals deze ook weer terugkomt op de steile tribunes van Estadio Mestalla en ook in het wapen van de stad.

De bijnaam van Valencia is niet voor niks Los Murciélagos, oftewel de vleermuizen. Maar wat is het verhaal erachter? We doken er eens in en moeten ver terug in de tijd.

Koning Jaime I wilde de stad in de dertiende eeuw veroveren op de Moren. Hij had zijn tentenkamp net buiten de stadsmuren opgezet en op een nacht vloog een vleermuis de tent van de koning binnen en landde op zijn schouder. De legende stelt dat de Moren zodanig schrokken van de overvliegende vleermuizen dat ze vluchtten. Het was daarna in elk geval een koud kunstje voor Jaime I om die nacht Valencia te veroveren. De vleermuis werd gezien als teken van God en uit dankbaarheid besloot men het beestje toe te voegen aan het stadswapen.

De vleermuis als symbool voor de stad kent nog een verhaal: Valencia ligt aan de Middellandse Zee, maar ook op een laagvlakte. Hierop ligt een uitgestrekt zoetwatermeer en rijstgebied. Een gebied dat een belangrijke rol in de lokale economie speelt. Er worden immers grote hoeveelheden paellarijst geproduceerd.

Uitgestrekte ondiepe rijstvelden met zoet- en stilstaand water zorgen echter ook voor grote muggenplagen. De vleermuis was daarom een graag geziene gast, want muggen zijn voor hem een belangrijke voedselbron. De reden dat je de vleermuis overal terugziet, is dan ook mede een hulde aan het beest waarmee de enorme muggenplagen in de omliggende rijstvelden werden bestreden.

Er was in 2014 nog heel wat te doen om de vleermuis. DC Comics, de Amerikaanse uitgever van stripboeken, vond dat voetbalclub Valencia het logo van Batman illegaal gebruikte. De vleermuis in het clubembleem zou te veel overeenkomsten vertonen met het Batman-logo.

De rechtszaak die volgde was een kansloze voor DC Comics. Het bedrijf ging er totaal aan voorbij dat de vleermuis al sinds 1921 het logo van de club siert. Batman werd pas in 1939 bedacht.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >