Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax gaat geen navraag doen bij Uefa over VAR-moment

We zitten klokje rond na Chelsea-thuis en nog altijd heerst er onduidelijkheid. Werd het doelpunt van Quincy Promes wel of niet terecht afgekeurd wegens buitenspel? We weten het niet en het is zelfs onduidelijk of we het ook te weten zullen komen. Ajax gaat in ieder geval geen navraag doen.

24 oktober 2019 - 12:49
varajachenavraagcar
Was de check juist of niet? Alleen dat al is interessant... © Pro Shots

Het treffen met Chelsea eindigde in een 0-1-nederlaag, maar het kwartje had ook de andere kant op kunnen vallen. Het zat de Ajacieden nu eens niet mee met de beslissingen van de scheids. De bal had in de openingsfase op de stip gekund – of gemoeten – en dan hebben we het nog niet gehad over Promes' treffer.

Op het moment waarop Hakim Ziyech de bal op doel schiet, lijkt Promes op gelijke hoogte te staan met de laatste man van Chelsea. Dat de bal onderweg wordt beroerd door een verdediger doet er niet toe. Wat er wel toe doet, is het moment waarop de VAR de tv-beelden stilzet en bekijkt.

Op moment X lijkt Promes gelijk te staan, op moment Y waarbij de bal al is vertrokken bevindt de aanvaller zich achter de laatste linie. Om goed te beoordelen of er sprake is van buitenspel, dien je uiteraard het moment van spelen te bekijken.

We kunnen er waarschijnlijk nog tot Chelsea-uit over discussiëren en je weet nooit hoe de wedstrijd anders was gelopen, maar Donny van de Beek vindt ook na een nachtje slapen dat Ajax is gepiepeld en Erik ten Hag laat tijdens de persbabbel richting klassieker optekenen dat er sprake was van een geldig doelpunt dat Ajax door de neus werd geboord.

Wij van Ajax Life zijn dan benieuwd: gaat Ajax nog navraag doen bij de Uefa? Terwijl we hiernaar vragen bij de perschef – niet met het idee om een rel te ontketenen – heft Ten Hag zijn handen ten hemel en gebruikt het woord 'achterhoedegevecht'. Nog een opmerking of twee later blijkt dat Ajax geen plannen heeft om bij de Uefa te vragen of alles goed is verlopen.

Je hebt er natuurlijk weinig aan als blijkt dat het doelpunt van Ajax wel goedgekeurd had moeten worden en de wedstrijd hoeft echt niet overgespeeld – het gaat over navraag doen en niet over protest indienen of beroep aantekenen – maar zo'n situatie evalueren kan op z'n minst interessant zijn voor een volgende keer.

Het is daarom des te interessanter dat Marcel Desailly wel contact wil zoeken met de Uefa. Wie, Desailly? We halen Desailly er heus niet bij omdat hij uitspraken doet die in het straatje van Ajax passen, maar omdat hij oud-speler is van Chelsea en bovendien ambassadeur van de Fifa. Met andere woorden: hij heeft dus contacten.

Desailly is benieuwd of alles goed is verlopen. Eigenlijk zoals iedereen. Wie weet worden we via die route uiteindelijk nog iets wijzer...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >