Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Vertrouwen, angst, hoop en nieuwsgierigheid

Tijdens de winterstop mis ik Ajax altijd een beetje heel erg veel. De wedstrijdspanning en alles eromheen. Meer dan ooit snak ik naar de hervatting van de eredivisie. Vertrouwen, hoop, nieuwsgierigheid maar ook lichte angst vechten met elkaar om voorrang.

02 januari 2019 - 11:42

De eerste seizoenshelft genoot ik knalhard van Ajax. Alles wat op zijn plek kon vallen, viel ook op zijn plek. Er is kwistig gezaaid door de club, maar de vraag blijft of er ook geoogst kan worden. Onder Peter Bosz genoot ik volop van het mooie spel en de weg naar Stockholm, maar uiteindelijk stond Ajax met lege handen.

Ajax was toen even terug waar het wilde zijn. Het was goed op weg. Het bleek van korte duur. Na de Europa Leaguefinale stortte de hele bende als een plumpudding in elkaar en volgden de nare gebeurtenissen elkaar zich in rap tempo op. Ik kan dat nare gevoel nog oproepen. Van totale euforie naar ongekend chagrijn. Het ging razendsnel.

Stiekem maakt die laatste gedachte ongerust. De ploeg doet nog op drie fronten mee, maar het zal toch niet zo zijn dat de Amsterdamse oogst weer mislukt? Dat is voor mij echt een doemscenario...

De ploeg doet nog op drie fronten mee, maar het zal toch niet zo zijn dat de Amsterdamse oogst weer mislukt?

De gedachte dat deze uitgebalanceerde en fantastische selectie niet in de jaarboeken komt met een hoofdprijs. Dat het team na dit seizoen compleet uiteenvalt, zonder tastbare herinnering aan een mooi seizoen. Brrr...

Toch is juist die spanning zo mooi. Het stabiele PSV staat bovenaan, maar Ajax heeft de betere papieren. Heeft alles in eigen hand. Zou het beslist worden in het rechtstreekse duel op zondag 31 maart? Als beide ploegen voor die tijd geen punten morsen, dan staat er ongekend veel spanning op die pot. Prachtig.

De grootste uitdaging ligt echter op het bureau bij Marc Overmars. Hoe vangt de club het waarschijnlijke vertrek van Hakim Ziyech, Frenkie de Jong, Andre Onana en Matthijs de Ligt op...? Voor nu is het vooral genieten dat ze er nog zijn, maar hoe zorgt Ajax dat de basis voor het volgende seizoen alweer klaar staat? Hoeveel ruimte blijft er voor eigen jeugd en in hoeverre is er aanwas?

Sinds de winterstop van vorig seizoen is Ajax een nieuwe weg ingeslagen, waarin het besluitvaardig was met onder meer het aantrekken van Nico Tagliafico, Daley Blind en Dusan Tadic. Kan Overmars dit beleid voortzetten en zorgen voor de bevestiging dat alles wat we het afgelopen halfjaar meemaakten geen incident is?

De directeur spelerszaken sprak hierover vol vertrouwen op het eigen clubkanaal. Hij heeft geloof in komend seizoen. Hij liet zich niet in de kaarten kijken, maar de twinkeling in zijn ogen maakte mij in elk geval tamelijk nieuwsgierig. Genoeg om naar uit te kijken in 2019.

Ik hoop in mei van dit jaar een nieuwe analyse van Telesport te kunnen ophangen: 'Ajax kampioen ondanks Erik ten Hag'.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >