Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Kijk en luister mee: Gözübüyük moet kijken, geeft geen penalty

Zijn we nu nog niet klaar over wel of geen penalty tegen Kostas Lamprou? Nee, we voegen een nieuw hoofdstuk toe aan de discussie. Dit alles met dank aan de beelden die zijn vrijgegeven door de KNVB. Alhoewel, niet alleen beelden maar ook audio. Zeer interessant allemaal!

21 januari 2019 - 19:17

De aanleiding mag bekend zijn: Lamprou kreeg een bal niet direct onder controle, Sam Lammers was attent op de rebound en de tweede keeper van Ajax onderweg om zijn fout te herstellen en enig doelgevaar te voorkomen.

Lammers tikt de bal weg, waarna er contact is tussen doelman en spits. De spits van Heerenveen gaat neer, waarna Serdar Gözübüyük direct aangeeft dat er sprake is van een 'voetbalcontact'. “Nee, nee, nee. Nee, gewoon opstaan,” hoor je de scheidsrechter van dienst roepen.

Het lijkt erop dat Gözübüyük en de dienstdoende VAR en assistent-VAR in Zeist niet helemaal op dezelfde lijn zitten. De VAR'en leggen de nadruk op het missen van de bal en sturen Gözübüyük richting zijlijn voor een second opinion, maar de scheids laat zich niet zo gemakkelijk overrulen.

“Waar raakt hij hem eigenlijk,” vraagt Gözübüyük zich al snel af. Dit terwijl de herhaling nog maar amper lijkt ingestart en de VAR nog eens in zijn oortje meldt dat de keeper de bal niet speelt. Het is wel duidelijk: Lamprou speelde met vuur. Maar het uitblijven van contact bij de voeten neemt de laatste twijfel weg bij de man met fluit: “Nee hoor, ik vind dit te gemakkelijk. We gaan gewoon doorspelen.”

Lamprou liet zondag al vrij snel weten het eens te zijn met de beslissing van Gözübüyük, maar de grote scheidsrechtersbaas, Dick van Egmond, vindt dat topscheidsrechters ook topbeslissingen horen te nemen. En dat gebeurde niet in de Johan Cruijff Arena. “Dan is het heel vervelend als dat niet lukt.”

Wie weet speelde mee dat Gözübüyük voor de winterstop, tijdens VVV - FC Groningen, foutief werd overruled door de VAR. Hij had al een rode kaart gegeven aan VVV'er Jerold Promes, maar die werd op basis van de beelden weer ingetrokken. Dat was vrij onnavolgbaar. De arbiter liet daarop weten niet echt blij te zijn met de foutieve interventie.

Overigens werd er na het penaltymoment nog twee keer gescoord, eenmaal door zowel Ajax als sc Heerenveen. Daardoor werd het 4-4 en veranderde er uiteindelijk niets aan het evenwicht waar in die veelbesproken 75ste minuut al sprake van was.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >