Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Lamprou: 'Het is niet zo dat Ajax met mij niet meer op de nul kan spelen'

Kostas Lamprou wil niets liever dan presteren namens Ajax. Hij is enthousiast en zeer gedreven. Soms wordt inderdaad een beroep op hem gedaan, zoals tegen sc Heerenveen. Maar het ging nu echt mis en na het gelijkspel (4-4) en ogenschijnlijk simpele tegengoals lijken veel supporters klaar met de reservedoelman. Tijd voor een interview.

20 januari 2019 - 21:26
lamprouheecar
Lamprou was de meest eenzame Ajaxspeler in de JC Arena. © Pro Shots

Kostas, hoe omschrijf je jouw gevoel na deze negentig minuten?
“Ik denk dat je dat woord eigenlijk niet mag opschrijven. Kut. Gewoon, euhm, kut. Het was vandaag gewoon niet goed genoeg, in algemene zin. We konden met 4-1 de rust in, maar gaven toen ook al een paar kansjes weg. En we begonnen zo slordig aan de tweede helft. Als de 3-2 dan valt, kom bij Heerenveen de hoop terug.”

Moet je achteraf stellen dat de gemiste penalty het breekpunt was?
“Dat kun je zeggen, want ga je wel met 4-1 de rust in dan is het eigenlijk over. Maar ook los van die gemiste penalty moeten wij scherp aan de tweede helft beginnen en deze wedstrijd over de streep trekken.”

Ajax komt meestal juist goed uit de kleedkamer. Nu was er sprake van het tegenovergestelde. Wat was er aan de hand?
“Soms gebeuren er bepaalde dingen die je niet kunt uitleggen. We lopen heus niet naar buiten van: laat Heerenveen maar lekker zijn gang gaan. We zeiden juist tegen elkaar: we moeten doorgaan en dit vasthouden, nog een doelpuntje erbij en klaar. Maar waar zoiets specifiek aan ligt? Dat kan ik niet zeggen. We stonden niet goed te verdedigen vandaag. We gaven te veel ruimte weg en hadden moeite met de counters van Heerenveen.”

Er klopte ook niet altijd evenveel van de restverdediging, toch?
“We hadden weinig druk op de bal en verloren duels om de tweede bal, waardoor Heerenveen kon counteren. Dan kom je als verdediger in grote ruimtes te staan en dat is gewoon heel lastig.”

Hoe kijk je terug op de tegendoelpunten?
“Ik heb nog niets teruggekeken, maar ben altijd eerlijk over mijn eigen optredens. Ik denk dat ik bij het derde doelpunt niet op tijd stilstond, waardoor ik me niet goed afzette. Voor de rest? Ik zou niet weten wat ik nog meer had kunnen doen. De eerste keer werd de bal goed ingeschoten, in het zijnet.”

“Bij de tweede treffer loopt Sinkgraven mee en dekt hij de ene kant af, maar toch komt de bal daar. Een goed schot op doel, van binnen de zestien en goed geplaatst, is gewoon lastig te keren. Bij de corner werd niet goed verdedigd, de bal valt net over de eerste zone waar twee spelers van ons staan en vanaf een meter voor de lijn wordt de bal binnen getikt. Ik zou niet weten wat ik daar extra had kunnen doen.”

“Ik ben heel kritisch op mezelf, maar we hebben het collectief niet goed gedaan en het deksel op de neus gekregen. Het had zelfs nog erger kunnen worden, want we hadden deze wedstrijd ook kunnen verliezen.”

Is het vervelend dat het publiek begint te klappen als je een simpele bal klemvast pakt?
“Nee, het is niet fijn. Maar het is nu eenmaal zo. Je hoort op het veld niet alles, maar ik krijg het natuurlijk wel mee. Dat is het leven van een keeper. Ik ben sinds vorig seizoen bij de club, heb weinig wedstrijdritme en automatisch gaan supporters mijn optredens vergelijken met die van Andre Onana. Dat is normaal, maar Andre is terecht de eerste keeper en draait een fantastisch jaar. Supporters zien een spiegelbeeld ten opzichte van de eerste keeper en daardoor wordt iedereen eerder negatief dan positief.”

Zorgt dit bij jou voor onzekerheid?
“Bij sommige supporters kan ik niets goeds doen, anderen zijn juist positief. Maar dat is niet van invloed op mij. Dit was niet mijn eerste wedstrijd in de eredivisie. Het is niet prettig, maar wat kan ik eraan doen? Het is nu eenmaal zo.”

Ajax staat dit seizoen op 12 tegengoals in totaal, maar in anderhalve wedstrijd kreeg jij 5 van die 12 tegentreffers te verwerken. Houdt zoiets je bezig?
“Nee, dat houdt me niet bezig. Maar vier tegengoals is gewoon vervelend. We zijn normaal juist ijzersterk in het op ‘de nul’ spelen. Ik ga niet zeggen dat het aan mij ligt, dat dit gebeurt omdat Lamprou op doel staat en Ajax dan niet meer op de nul kan spelen. Het is toevallig. Het andere doelpunt was tegen PEC inderdaad. Ja, wat moet ik zeggen?

Het enige ‘goede’ nieuws is dat de situatie met PSV gelijk is gebleven...
“Eerlijk gezegd voelt dit als een nederlaag, als een keiharde klap. Dit gelijkspel voelt als een verliespartij. We wilden over PSV heen gaan, of op gelijke hoogte komen, net wat je wilt, maar als PSV wel had gewonnen, was het nog veel erger geweest. Of misschien hadden wij dat ook wel gewonnen. Het is gewoon vervelend dat we twee punten verliezen. Deze wedstrijd hadden we moeten winnen, klaar.”

Nog een dingetje. Vond je het terecht dat er voor jouw actie tegen Lammers geen penalty werd gegeven?
“In mijn ogen was het geen penalty. Natuurlijk, ik raak hem. Maar de bal gaat niet richting doel en hij kan er zelf niet meer bij, want de bal was vijf meter verderop en ging richting de achterlijn. Ik was in mijn vijfmetergebied, deelde geen beuk uit en strekte me slechts. Hoe kun je dan een blok zetten? Voetbal is een contactsport en we moeten niet iedere keer herhalingen erbij pakken.”

“Soms gaan we met de VAR te kritisch naar bepaalde momenten kijken. Spelers botsen zo vaak, het was niet mijn intentie om iemand te raken of pijn te doen. Hoe vaak wordt zoiets in de zestien tussen twee spelers gedaan? Ik vreesde ook na de ingreep van de VAR niet dat de bal op de stip zou worden gelegd. Ik had ook niet het gevoel dat de tegenstander om een penalty vroeg. Er rende niemand naar de scheids.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >