Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit viel ons op bij pijnlijke misstap Ajax tegen Heerenveen

Ajax is er niet in geslaagd om de koppositie in de eredivisie te veroveren. De ploeg verspeelde tegen sc Heerenveen tweemaal een voorsprong (4-4) en profiteerde niet van de misstap van titelconcurrent PSV. Dit viel ons verder op in de Johan Cruijff Arena.

20 januari 2019 - 19:02
Ajax_Heerenveen44
En dat is 4-4. Kostas Lamprou kan het niet geloven. © Pro Shots

Ajax bezwijkt na rust en druipt af met fluitconcert
De euforie van de eerste seizoenshelft was na afloop van het teleurstellende gelijkspel tegen de Friezen ver te zoeken. Ajax verspeelde voor de tweede maal in deze competitie dure punten in eigen huis, maar vooral de wijze waarop was uiterst zorgelijk. De Ajacieden wisten al voor de aftrap dat winst op sc Heerenveen genoeg zou zijn om op basis van een beter doelsaldo de koppositie van PSV over te nemen.

Dat was dan voor het eerst sinds 988 dagen het geval. Op slag van rust zag alles er ook nog goed uit. Ajax leidde riant met 3-1 en zelfs de gemiste strafschop van Dusan Tadic werd geaccepteerd als een niet onoverkomelijk euvel. Na rust sloegen de bezoekers tweemaal razendsnel toe. Eerst via PSV-huurling Sam Lammers, de beste speler op het veld, en vervolgens via Ajax’ kwetsbare linkerflank. Invaller Klaas Jan Huntelaar leek zijn ploeg alsnog aan de zege te helpen, maar diep in blessuretijd incasseerde de Ajaxdefensie uit een corner een vierde tegentreffer.

Sinkgraven houdt het een uur vol
Daley Sinkgraven kreeg in afwezigheid van Nico Tagliafico (knieblessure) een basisplaats tegen zijn oude club. De Ajacied - in het verleden veelvuldig geveld door blessureleed - hield het een ruim uur vol toen hij met ogenschijnlijke krampverschijnselen plaatsmaakte voor Rasmus Kristensen. Noussair Mazraoui ging daarop linksback spelen, wat hij tijdens de Florida Cup al eens naar tevredenheid van de staf deed. Sinkgraven zal met gemengde gevoelens terugkijken op zijn minuten. Hij kreeg zelf een fraaie kans om te scoren na een mooie steekpass van Hakim Ziyech, maar schoot hard op de vuisten van doelman Warner Hahn. Tien minuten na rust liet de Ajacied zich bij een snel uitgevoerde Friese counter in de luren leggen door de snelle Mitchell van Bergen, die de gasten op 3-3 schoot.

Lamprou speelt met vuur
Kostas Lamprou viel in Zwolle al eens in voor Andre Onana, maar keepte tegen sc Heerenveen zijn eerste competitieduel als basisspeler. Dat was geen onverdeeld groot succes. De kleine Griek incasseerde vier tegentreffers. Die waren zeker niet allemaal puur op zijn conto toe te schrijven, maar erg overtuigend oogde het optreden van Ajax’ tweede doelman niet. Bij een stand van 3-3 liet hij een schot los en dook daarbij in de rug van lastpak Lammers. Na het langdurig bestuderen van de beelden besloot scheidsrechter Serdar Gözübüyük om de bal niet op de stip te leggen. In de slotfase behoedde de stand-in van Onana zijn ploeg wel voor erger sportief leed door goed op te treden in een een-tegen-een-situatie na wederom een gevaarlijke Friese counter.

Dolberg zoekt, Huntelaar vindt
Kasper Dolberg eindigde het kalenderjaar 2018 met een doelpunt en een verdiende strafschop in Utrecht. Dat goede gevoel wil de Deen na veel blessureleed meenemen in de tweede competitiehelft. Tegen Heerenveen kwam hij in het eerste bedrijf echter amper in het spel voor en slaagde er ook na de thee amper in om gevaarlijk te worden. Zijn enige wapenfeit was een goede kopbal die Hahn knap pareerde. Een kwartier voor tijd verloste Ten Hag zijn spits uit diens lijden en mocht Huntelaar het proberen tijdens een slotoffensief. De Achterhoeker leek daarin te slagen toen hij de 4-3 achter Hahn mikte, maar zelfs vier Ajaxtreffers bleken tegen sc Heerenveen onvoldoende voor de zege.

Een (achteraf) dure misser van Dusan Tadic
In Ajax’ voorlaatste thuiswedstrijd tegen De Graafschap claimden Daley Blind en Hakim Ziyech beiden een wedstrijdbal na hun hattricks. Dusan Tadic had in het eerste thuisduel van 2019 al voor rust een bal de kleedkamer in kunnen meenemen. De Serviër tikte de openingstreffer binnen en zette zijn ploeg meteen na de 1-1 op fraaie wijze hernieuwd op voorsprong. Op slag van rust kreeg hij na een overtreding op Donny van de Beek de kans om vanaf de stip de wedstrijd in het slot te gooien. Tadic schoot echter door het midden op de benen van doelman Warner Hahn.  

Frenkie en de Fransen
Het Franse sportjournaille was deze zondag speciaal voor Frenkie de Jong afgereisd naar de Johan Cruijff Arena. De middenvelder zou immers aan de vooravond staan van een duizelingwekkende miljoenentransfer naar Paris Saint-Germain. Nu kijken de clubwatchers in Parijs niet meer zo snel op van astronomisch transferbedragen, maar het is de vraag of De Jong hen vanmiddag overtuigde van zijn waarde. De middenvelder die na dit seizoen voor 75 miljoen euro mag verkassen, speelde tegen de Friezen niet zijn beste duel. Hij maakte vuile meters en creëerde ruimte voor de opbouw. Vlak voor rust kreeg hij de opgelegde kans om Ajax’ vierde treffer te maken, maar schoot ongecontroleerd naast. Na rust wist hij zich niet aan de malaise te onttrekken die het hele elftal in zijn greep had.

Sfeervolle warming-up
De competitiehervatting kon voor Ajax aanvankelijk niet beter beginnen met het 1-1-gelijkspel van PSV in Emmen. Zo kreeg de warming-up een euforisch tintje na het late puntenverlies van koploper. Onverwachte cadeautjes zijn extra leuk en zo reageerden de Ajacieden in de Johan Cruijff Arena ook. De eerste massale juichkreet ontstond op de omloop bij café vak 111, al snel gevolgd door de rest van het stadion.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >