Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: veel andere namen, volop balbezit, veel passes

Wij bieden na iedere wedstrijd van Ajax passmaps en andere statistieken aan. We kunnen ons voorstellen dat de analyse van Te Werve-uit (0-7) niet heel hoog op jullie verlanglijstje staat, maar we hebben toch een beknopte analyse getikt.

28 september 2018 - 15:06
hvvmapcar

Het bekerpotje tegen de amateurs uit de tweede klasse was voor Erik ten Hag een mooie aanleiding om een B-ploeg op te stellen. Zo noemt de trainer het zelf uiteraard niet, maar de internationals kregen een vrije avond en mochten iets voor zichzelf doen.

De wisselsspelers en diverse jonge talenten mochten in Noordwijk komen opdraven, net als David Neres die als enige vaste basisspeler van de partij was. Er waren grote rollen weggelegd voor Carel Eiting en Ryan Gravenberch.

xG-plot en pitch plot
De Ajacieden ondernamen tegen Te Werve niet minder dan 33 doelpogingen. Dat zijn er nogal wat! Bedenk er alleen ook even bij dat er zeven niveaus verschil zit tussen Ajax in de eredivisie en de tweedeklasser. De amateurs kregen een aardige mogelijkheid, al zie je die niet eens terug in het xG-plot.

Als je het xG-plot bekijkt, lijkt het wel alsof de Ajacieden een trap bij elkaar hebben gevoetbald. Dat kan ook bijna niet anders als je zo domineert en zeven keer scoort. Sommige doelpunten vielen uit kleine kansen, sommige goals kwamen voort uit grote kansen.

Dit alles tikt lekker aan op het gebied van Expected Goals, die uitkwam op een totale waarde van 2,59. Dit zie je wel vaker. Het gebeurt zelden dat zeven keer scoren ook een xG-waarde van 7 oplevert. Het gaat dus veel te ver om te stellen dat het een knappe prestatie is dat Ajax er zeven wist te maken.

Passmaps
Grote kans dat de passmaps van Te Werve - Ajax vooral in Rijswijk en omgeving populair blijken, omdat je in het amateurvoetbal zelden tot nooit passmaps tegenkomt. Vandaar dat we de passmap van Te Werve hier ook gewoon gebruiken, je weet maar nooit wat het nog eens oplevert.

Onze aandacht gaat nu echter uit naar de passmap van Ajax. Je ziet dat Ajax zeer hoog stond opgesteld op het hoofdveld van sportpark Duinwetering en dat er voorin plaats was voor maar liefst een kwartet spelers: Labyad, Dolberg, Van de Beek en Neres stonden zelfs netjes op een lijntje.

De aanvallers werden met enige regelmaat aan het werk gezet door Carel Eiting, vanuit wie fraai lijntjes lopen naar de vier spelers voorin. Ook Gravenberch was in balbezit een druk baasje, best leuk om te zien dat een zestienjarige het spel direct zo naar zich toe trekt. De tegenstand van de amateurs was natuurlijk nihil, dus het slaat werkelijk waar nergens op om nu een vergelijking te maken met Paul Pogba. Dat doen we dan ook niet.

Ondanks de geringe tegenstand is het goed om te zien dat de centrale verdedigers vooruit wisten te voetballen. De bal werd niet nodeloos heen en weer gespeeld. In dat geval krijgt de passmap de vorm van een hoefijzer, maar dat is nu gelukkig niet zo. Een goed teken, op zomaar een woensdagavond in Noordwijk. Het zegt echter weinig.

https://twitter.com/ajaxlife/status/1045660178778148866

Zone 14
Daarom gaan we snel verder met zone 14. Over de prestaties van Te Werve op dit vlak van het veld kunnen we kort zijn: er zijn in totaal twee passes geturfd. Een van die twee was dan wel weer een poging om iemand aan te spelen in het zestienmetergebied.

We merkten al op dat de Ajacieden hoog op het veld stonden en dit blijkt ook wel: maar liefst 83 verstuurde passes binnen Zone 14, waarvan 72 maal een teamgenoot werd bereikt. De meeste ballen gingen van links naar rechts om de drukte te ontwijken.

Er werd 16 keer een balletje in de 16 gelegd en 9 keer werd inderdaad een medespeler gevonden, maar assists leverde het niet op. Het zijn getallen die weinig zeggen, maar het zou ook raar zijn om Zone 14 nu buiten beschouwing te laten.

Toch zijn we benieuwder naar de statistieken van de uitduels met Fortuna Sittard en Bayern München.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >