Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: zo hield Ajax opnieuw Sturm Graz onder de duim

Het is ongekend luxe beide wedstrijden van een Europees tweeluik winnend af te sluiten. Ook als je tegen Sturm Graz voetbalt. We kunnen wel doen alsof de Oostenrijkers er weinig van kunnen, maar we hebben andere tijden gekend. Ajax beschikt gewoon over kwaliteit.

02 augustus 2018 - 17:21
UsershyraDesktopajax_dataimagesb43fa8d9e4849f8d4d6dcb5a7f9f31b2_normal

Door Kevin Van Nunen

Omdat er in Amsterdam 'slechts' 2-0 op het scorebord stond, begonnen we toch met spanning aan de return. De kans op een goede afloop voor Ajax was groot, maar het blijft een Europese ontmoeting en tegen Oostenrijkse ploegen presteert de club nooit zo goed.

De verwachte storm van Sturm bleef ook nog eens uit, al probeerde de ploeg wel degelijk aan te dringen. Gelukkig beschikt Ajax vandaag de dag over zo veel kwaliteit dat je vrijwel de complete negentig minuten voelt dat er een doelpunt in de lucht hangt.

En toen die treffer eenmaal viel, was het met alle spanning ook gedaan. De eerste missie is geslaagd – Europees voetbal halen – en we zijn allemaal erg blij en tevreden. Het verschil met het gevoel van vorig jaar rond deze tijd is ongekend. Er is wel meer anders.

Dankzij onze partner @11tegen11 bieden we enig inzicht!

xG-plot en pitch plot
Op basis van de kansen die we noteerden in de Merkur Arena, valt niets af te dingen op de overwinning. De grootste kansen waren voor de Ajacieden en na negentig minuten bekroop je het gevoel dat de zege nog ruimer had kunnen uitvallen. Wat je alleen niet direct terugziet, is dat in de openingsfase soms pas het laatste voetje een kans voor Sturm voorkwam.

Aangezien alleen doelpogingen meetellen voor xG-waarde, blijft Sturm steken op een schamele 0,49. De tegentreffer viel op aparte wijze, waardoor je slechts een balletje ziet en geen sprongetje in het plot. Die sprongen zie je in het plot van Ajax juist volop. We tellen er zeker negen, het is bijna traplopen geblazen.

Op basis van die negen kansen komt Ajax tot een xG-waarde van 2,74. Dit is een nette score en vertelt alles over het overwicht van de ploeg van Erik ten Hag. Vooral de tweede treffer, die op naam kwam van Dusan Tadic, was een goed voorbeeld van een mooi uitgespeelde aanval. Een laatste tikje geven was alles wat de Serviër hoefde te doen. Het toffe is dat Tadic vooraf Noussair Mazraoui tipte wat hij op zijn beurt moest doen.

Werp trouwens ook een blik op het pitch plot. Hier staat weergegeven vanaf waar een poging op doel werd ondernomen. Wat opvalt is dat Ajax in staat was de doelman van Sturm Graz zeer dicht te naderen. Daarom zijn de balletjes groot. Hoe groter de kans, des te groter het balletje. In totaal tel je zestien balletjes, dikke prima!

Passmaps
Een blik op de passmap leert dat Ajax lekker stond te tikken. De eerste twintig minuten verliepen niet perfect en daar had Sturm Graz meer uit kunnen halen, maar grote kansen deden zich – soms op het nippertje – in ieder geval niet voor. Ook zie je weer goed terug dat Ajax niet aantrad in een traditionele 4-3-3-formatie.

Beide backs mochten beurtelings – nooit tegelijk! – 'hoog' meevoetballen en maakten Sturm het voetballen langzaam onmogelijk. Lasse Schöne zakte juist weer iets in, om de restverdediging op peil te houden voor het geval van een snelle uitbraak. Schöne maakte zich niet alleen nuttig door in te zakken, ook verdeelde hij het spel en bereikte hij volop het trio Mazraoui, Tadic en Ziyech.

Er is bij Ajax sprake van een mooie, evenwichtige passmap. We zien amper dikke lijnen en er werd niet rondgespeeld om het rondspelen. De rol van Matthijs de Ligt is opvallend. Meestal is het juist een centrale verdediger die het vaakst van allemaal de bal is, maar De Ligt kwam weinig in het spel voor. Verdedigend deed hij zijn ding, de spits lag aan de ketting, in balbezit ging veel via Frenkie de Jong.

We spotten volop beweging bij Ajax. David Neres en Dusan Tadic zijn niet aan een vaste positie gebonden en mogen lekker hun gang gaan. We spotten zelfs Hakim Ziyech eventjes als linksbuiten. Over linksbuiten gesproken... Of dat nu de beste positie is voor Neres? We weten het niet. Twijfel is nooit goed. Toeval of niet, de assist bij Huntelaars 0-1 kwam toen hij naar rechts was geswitcht.

Het is ook goed om te kunnen concluderen dat Huntelaar prima werd gevonden en volop in het spel wordt betrokken. Toch vragen we ons af of 'The Hunter' over genoeg handelingssnelheid beschikt. Het moment waarop hij uitweek naar rechtsvoor werd hij erg simpel van de bal gezet en ook in de tweede helft had hij bij sneller handelen doel kunnen treffen.

Omgekeerd is het natuurlijk typisch Nederlands om te zeuren over een spits die twee doelpunten maakt. En die twee goals hadden er net zo goed drie of vier kunnen zijn. De discussie dat Huntelaar alleen kansen mist, kan in ieder geval tot dinsdag in de ijskast. We houden het wel in de gaten.

Daarnaast is Huntelaar een belangrijke pion voor de organisatie binnen de ploeg. Het is de aanvaller die meestal als eerste druk zet en hij is niet te beroerd vuil werk op het middenveld op te knappen. Bekijk het eerste doelpunt nog eens terug. Huntelaar zakte mee in tot halverwege zijn eigen helft, om daarna aan te sluiten bij counter die Ajax plaatst en nam zelf de afronding voor zijn rekening.

 

Zone 14
Geen analyse is compleet zonder dat we naar Zone 14 hebben gekeken. Dat gaan we nu doen. Dit doen we omdat Zone 14 een belangrijk gebied van het veld is. Als je vanuit deze zone een bal naar voren weet te spelen en een medespeler bereikt, weet je over het algemeen een grote kans te creëren. Dit onderdeel was op basis van de thuiswedstrijd voor verbetering vatbaar. We zien inderdaad verbetering, al kan het nog wel beter.

Het lukte Ajax vier maal vanuit Zone 14 een speler te bereiken in het zestienmetergebied en vooral de steekbal op Tadic kunnen we ons goed herinneren. Daar kwam een grote kans uit voort en bijna konden we ons punt maken door te wijzen op een assist. Helaas, nog even geduld.

Ajax speelt vanuit Zone 14 de bal het liefst vooruit, maar dat kan niet altijd. Er is ook nog een verdediging... Wat je wel regelmatig ziet, is dat Ajax op die manier de vleugels in stelling probeert te brengen. Met name op rechts. Om de dynamiek weer te geven: dit waren ballen op Huntelaar, Neres, Mazraoui en Ziyech.

Andersom zien we dat Sturm Graz voorin problemen had om het Ajax moeilijk te maken. Als er al een bal binnen Zone 14 kwam, ging die meestal opzij zonder diepte te zoeken. Daar raakt niemand van onder de indruk, al zouden we liever zien dat sprake is van nog minder balcontacten voor de tegenstander.

 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >