Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: Ten Hag laat Tadic en Ziyech vrijheid benutten

Zijn jullie al een beetje bijgekomen van Ajax - Dinamo Kiev? Wij nog niet helemaal! Het was een zeer intensie wedstrijd, waarin Ajax aan het langste eind trok en met 3-1 won. Nog niets is zeker, maar de club ligt wel op koers voor de groepsfase van de Champions League.

23 augustus 2018 - 18:20
UsershyraDesktopajax_dataimages76e348313ac6c6d22af73deee1d56d46_normal

Door Kevin Van Nunen

Ajax kwam vroeg op voorsprong, maar er werd ook al snel duidelijk dat Dinamo Kiev van een ander kaliber is dan Sturm Graz en Standard Luik. Dat mag ook wel als je voetbalt om een startbewijs van de Champions League, maar het vroeg ook andere oplossingen van Ajax.

Dat is interessant om te volgen. Erik ten Hag merkte al wel vaker op dat Ajax diverse systemen moet kunnen beheersen en de aanpassingen die, al dan niet uit nood, werden doorgevoerd voor deze heenwedstrijd pakten bijzonder goed uit.

Dankzij partner @11tegen11 kunnen we inzoomen op interessante statistieken.

xG-plot en pitch plot
Zoals altijd gaan we van start met het xG-plot. In dit plot kunnen worden de kansen die beide ploegen creëerden op juiste waarde geschat, zodat we kunnen checken of Ajax een beetje verdiend won. Dat heeft Ajax inderdaad! De elf van Ten Hag kregen duidelijk meer kansen dan de Oekraïners, die het Ajax vooral uit corners moeilijk maakten.

Het grappige is dat Dinamo Kiev verder weinig doelgevaar stichtte, maar dat je gevoel toch iets anders vertelt. Vooral in de tweede helft leek Ajax wat grip op de wedstrijd te verliezen en deed zich een enkele gevaarlijke situatie voor, maar serieuze schoten op doel? Die kreeg Onana niet te verwerken.

Omgekeerd zien we dat Ajax in de eerste helft drie keer scoorde uit drie kansen. De 2-1 kwam eigenlijk niet eens voort uit een kans – het ging om een van richting veranderd schot – en soms blijft er ook een mogelijkheid benut. Dit gebeurde in de tweede helft vaker, met ballen tegen paal en lat. Hopelijk komt het missen van deze kansen Ajax ondanks de goede uitgangspositie niet alsnog duur te staan.

Ajax is op z’n best als het de tegenstander afjaagt en onder druk zet, maar zoiets krijg je nooit een hele wedstrijd voor elkaar. Je kunt de fases waarin dit lukte op basis van het xG-plot zo aanwijzen: het is op en af. Een groot deel van de tweede helft was het ‘af’.

Passmaps
De grote uitdaging waar Ten Hag voor stond was het verkrijgen van diepte in het spel van Ajax. David Neres kon hier wegens blessureleed niet voor zorgen. Donny van de Beek verving hem en kreeg een duidelijke opdracht mee. “Ik moest wegblijven uit de opbouw,” lichtte Donny toe.

De opbouw werd gestart door Blind, De Jong of Schöne. De Ligt bemoeide zich hier in mindere mate mee, dit is een patroon dat we de eerste wedstrijden van 2018/2019 wel vaker zien. De backs kregen dit keer als opdracht mee om hoog te staan, zoals je kunt opmaken uit hun gemiddelde positie. Die is veel verder naar voren dan tegen VVV-Venlo.

Net als VVV koos Dinamo ervoor om in te zaken, maar Ten Hag was ervan overtuigd dat Ajax de defensie open kon splijten en kreeg gelijk. Tagliafico speelde hierin een grote rol. De Argentijn was nog actiever dan Mazraoui, die vooral Ziyech voedde. De linksback voetbalt wat lekkerder door, zonder Mazraoui overigens tekort te doen.

Tagliafico en Tadic hebben een heel fijne klik, waarvan de verdediger kon profiteren. “Dusan is een slimme voetballer, een teamspeler bovendien en geeft goede ballen. Wanneer hij naar binnen trekt, ontstaat er voor mij ruimte. Dat maakt het voor mij gemakkelijker,” aldus de linksachter.

Als er dan ook met veel meer tempo wordt gevoetbald dan zaterdag in De Koel, vallen er vroeg of laat gaten in een verdediging. Tadic en Ziyech doken in die gaten, dat kun je wel aan deze creatieve spelers overlaten. Als je dit duo de ruimte geeft, nemen ze de regie in handen. Ziyech was de actiefste, Tadic meer doorslaggevend.

Het fijne is dat Van de Beek veel minder een man is die de bal in de voeten wil hebben, waardoor het in de as van het veld niet te druk werd. Donny kan rustig even wegblijven van de bal en loopt dan ook niemand in de weg. Hij beweegt heus wel, anders kom je ook niet in scoringspositie, maar is een heel ander type-voetballer.

Ajax was vooraf gewaarschuwd voor de counters van Dinamo Kiev. We zagen inderdaad een aantal keren gevaar uit de omschakeling. Bijvoorbeeld die keer dat Huntelaar de bal verspeelde en uiteindelijk aan de noodrem moest trekken. En ook toen Frenkie tijdens een avontuur zijn ‘post’ verloor, kwamen de Oekraïners er snel uit.

Het overige gevaar kwam voort uit dode spelmomenten. De corners waren stuk voor stuk gevaarlijk en hieruit was het raak. Doelman Onana maakte hier geen geweldige indruk, maar een mannetje bij de tweede paal had misschien niet misstaan.

Het is wat lastig inschatten wat dit nu precies betekent voor de return, waarin Dinamo Kiev minimaal twee keer moet scoren. Er klinken strijdvaardige teksten en dat moet natuurlijk ook. “Ajax voelt zich niet prettig als wij de bal hebben. We moeten meer aanvallen, dat gaan we ook doen, maar we kijken ook zeker achterom,” aldus trainer Alexander Khatskevich.

Dat klinkt alsof er wat ruimte achter de defensie komt te liggen, wat fantastisch zou zijn voor David Neres. Maar is de Braziliaan bijtijds hersteld? Ook moet Ajax nadenken over een vervanger voor Tagliafico, die na zijn derde gele kaart is geschorst voor de return.

 

Zone 14
We kunnen dit keer eigenlijk niet zo gek veel vertellen over Zone 14. Dit vertelt eens te meer hoeveel er via de backs verliep. Weliswaar ging de bal 28 keer van voet naar voet bij Ajax onderling, maar bijna alle passes gingen van links naar rechts. Het is dus duidelijk dat de aanvallen die Ajax opzette niet tot stand kwamen door de as van het veld, maar over de vleugels.

Daar is op zich niets mis mee, zo lang je maar niet overgaat tot het geven van voorzetten van grote afstanden. Je kunt beter je winstkansen vergroten en zorgen dat je eerst wat dichter in de buurt komt van het doel. Een voorzet zoals Tagliafico die gaf bij de 3-1 is stukken kansrijker dan zomaar een bal van veraf voor het doel slingeren.

Omgekeerd slaagden de gastheren er uitstekend in om Dinamo Kiev weg te houden van het eigen doel. De tegenpartij voetbalde ook vooral horizontaal en zo’n beetje alle passes kwamen aan bij een medespeler, maar serieus gevaarlijk werd het nooit. De Oekraïners proberen niet eens iemand in stelling te brengen in de vijandelijke zestien.

We hopen van harte dat Ajax het doel van Onana in Kiev net uit de gevarenzone weet te houden, maar dat wordt nog een hele opgave. Gelukkig is de uitgangspositie goed, maar we hebben wat glimpjes gezien van de klasse van Dinamo Kiev en de Champions League voelt nog ver weg. Al is het maar omdat we moeten aftellen naar dinsdag.

Eerst Ajax - FC Emmen!

 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >