Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: Over een snipperdag voor Onana en veel meer

Net niet, bijna, paal, kruising, oef, weer mis. Lees hier een zeer bondige samenvatting van Ajax - Heracles. Het verhaal van deze wedstrijd waren natuurlijk de vele gemiste kansen, maar er is meer. Veel meer. Daar hebben we statistieken voor!

09 april 2018 - 15:17
UsershyraDesktopajax_dataimages43098716167ecae6de06b47bfceb9732_normal

Door Kevin Van Nunen

Ajax speelde tegen Heracles best een aardige wedstrijd, maar misschien ontbrak het gevoel om dit alles op juiste waarde te schatten. Door de ontsnapping van PSV bij AZ is het zo goed als gespeeld wat de landstitel betreft en dat zorgt gewoon voor een nare bijsmaak.

Als je bedenkt dat Ajax in de eerste helft alleen al 21 doelpogingen ondernam – een aantal gelijk aan of hoger dan bijna alle ploegen op basis van negentig minuten – kun je moeilijk spreken van slecht spel, al zijn er altijd wel verbeterpunten aan te wijzen.

Laten we eens in de cijfers duiken, met dank aan onze partner @11tegen11!

xG-plot en pitch plot
Zoals altijd trappen we af met het xG-plot. In dit plot wordt de waarde van een doelkans weergegeven. Of, anders gezegd: we leren hoe groot de kans is dat een kans ook echt een doelpunt oplevert. Verspreid over de volledige wedstrijd spotten we zes grote kansen voor Ajax.

Zo’n beetje alle Ajacieden ondernamen wel een keer een poging om een doelpunt te maken, maar het lukte slechts David Neres. Hij kreeg dan ook wel een hele grote kans, randje buitenspel overigens, en eindelijk kreeg iemand het voor elkaar om het net te laten bollen. Alles bij elkaar opgeteld kwam Ajax dit keer tot 3,91 Expected Goals.

Het is en blijft dit seizoen het verhaal van Ajax: kans na kans wordt gemist, hoe groot ook. Dat kwam de ploeg al diverse keren duur te staan, maar tegen Heracles konden de Ajaxspelers het zich veroorloven om slechts een keertje te scoren. Het is overigens niet gezegd dat kansen benutten alleen voldoende was om wel bovenaan te staan...

De Heraclieden kwamen zondag slechts op een moment eventjes in het verhaal voor. Dat was na een halfuurtje spelen. Brandley Kuwas werd binnen het zestienmetergebied aangespeeld, maar haalde zo wild uit dat het hem slechts hoongelach opleverde. Het spreekt voor zich dat Heracles op zo'n manier nooit ergens mee wegloopt uit de Johan Cruijff Arena.

Grappig is overigens ook de doelpoging van Ziyech, vanaf eigen helft. Hij kon zich die poging inderdaad best veroorloven in de blessuretijd. Heracles zwaaide toch al met de witte vlag.

Passmaps
De passmap van Ajax ziet er dit keer gelukkig een stukkie beter uit. Op basis van het bezoek aan FC Groningen was de weergave van het balbezit stiekem om te huilen, na Heracles-thuis spotten we dingen om vrolijk van te worden: grote stippen, veel dikke lijnen, mooi verdeeld. Andre Onana mocht af en toe een uittrap nemen.

Het is sowieso goed om te zien dat de Ajacieden dieper op het veld staan opgesteld en ook worden de buitenspelers vanuit diverse hoeken aangespeeld. Beide backs slaagden erin hun aanvaller aan te spelen, ook Ziyech zorgde voor distributie. Eigenlijk precies zoals we van de spelmaker zijn gewend.

Ziyech speelt de laatste weken iets minder dicht op de spits dan we van hem zijn gewend en het doet zijn spel goed. De passjes zijn nog steeds even mooi en hij lijdt minder balverlies, in ieder geval tegen Heracles. Het vele balverlies was een zwak element van het spel van Ziyech, dus het is goed om verbetering te spotten.

Het is ook fijn om te zien dat Kristensen weer de aanvallende impuls kon bieden die reden was om hem naar Ajax te halen. De Deense linksachter speelde ballen naar Schöne, Ziyech en Neres. Toch heeft hij nog een wereld te winnen, want als we supporters een beetje horen fluisteren, heeft hij nog niet zo veel fans.

Het is eigenlijk best grappig dat Neres geen gouden, zilveren of bronzen ster heeft ‘gescoord’. De Braziliaan was bij het nodige doelgevaar betrokken. Voor ons gevoel bijvoorbeeld meer dan Tagliafico, maar blijkbaar had ons gevoel het mis. De cijfers liegen niet, zullen we maar zeggen.

Ook Kluivert blijft zonder ster, maar hij stichtte regelmatig gevaar. Stiekem had Kluivert zijn naam moeten terugzien op het scorebord, maar zeker twee grote kansen waren niet aan hem besteed. Iets meer rust tijdens het afwerken zou hem goed doen en ook verdient doelman Castro alle eer voor een goede redding.

Tenslotte merken we graag op dat de passlijnen tussen de centrale verdedigers alleszins meevallen. Bedenk er even bij dat de Heraclieden een handbalverdediging opwierpen en zelfs de spits soms diep op eigen helft stond. Ajax slaagde erin niet rond te spelen om het rondspelen, maar gericht een volgende aanval op te bouwen. Zo hebben we het graag!

 

Zone 14
Het is altijd leuk om nog even een blik te werpen op Zone 14 en dat slaan we nu ook zeker niet over. Passes op dit gebied van het veld vertellen net even een iets ander verhaal. Als het een ploeg vanuit deze zone lukt om de vijandelijke zestien binnen te treden, heb je namelijk een grote kans op een doelpunt.

Ajax verstuurde in Zone 14 maar liefst 32 passes tijdens Heracles-thuis, waarvan er ook nog eens 28 aankwamen. Helaas werden er slechts 5 ballen in de zestien gestuurd, wel kwamen er hier 4 van aan. Het grappige is dat Ajax vanuit Zone 14 vaak linksaf voetbalt.

Dit betekent dat Kluivert in stelling wordt gebracht. Het zegt iets over het verschil in ballen die Kluivert en Neres krijgen aangespeeld. Kluivert komt meestal vanaf hier aan de bal en trekt dan het liefst naar binnen, om een voorzet of schot te lossen. Neres is meer van het opstomen met de bal aan zijn voet en legt graag terug vanaf de achterlijn.

De prestatie van Heracles in Zone 14 vertelt waarom Onana een saaie zondag beleefde. De gasten uit Almelo kwamen tot 13 passes en maar 3 keer werd getracht om binnen de zestien van Ajax te komen. Dit lukte slechts eenmaal: we doelen op de reeds genoemde doelpoging van Kuwas.

Verder moest Onana een keer een balletje wegstompen en toen zat zijn werkdag erop.

 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >