Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: Niet Ziyech, maar Tagliafico steelt de show

Ajax boekte in het koude Kerkrade stiekem een best wel fraaie overwinning. Ja, dingen kunnen beter. Er gaat ook best veel goed, zeker als je bedenkt dat Erik ten Hag allerlei veranderingen doorvoert. Opvallend is dat Nicolas Tagliafico bij drie goals was betrokken.

08 februari 2018 - 16:25
UsershyraDesktopajax_dataimagesa5628ab5f6f28771aed97e8b351c20a4_normal

Door Kevin Van Nunen

Roda-uit vormt nogal eens een lastige uitwedstrijd en als Ajax dan ook nog snel op achterstand komt, vrees je het ergste. Toch viel het in de praktijk best wel mee. Ajax maakte het zichzelf wat moeilijker dan nodig en het bleef te lang spannend, maar verder? Je ziet wel iets ontstaan.

Er is vrijwel geen trainer die uit de startblokken schiet en onder Ten Hag lijkt er iets terug van defensieve zekerheid, al klinkt dat misschien gek na het incasseren – lees: weggegeven – van twee tegentreffers, maar hoe vaak had Ajax de bal wel niet binnen de kortste keren terug?

Dankzij onze partner @11tegen11 zoomen we wat dieper op in Roda - Ajax!

xG-plot en pitch plot
De gemiddelde Ajacied rept van een verdiende overwinning voor Ajax. En ja, dat is ook het geval als je terugblikt op de wedstrijd. Als je een simulatie uitvoert van de kansen voor beide ploegen en de doelrijpheid hiervan, dan kom je zes van de tien keer uit op een overwinning voor de gasten uit Amsterdam.

Opvallend is dat Ajax net als tegen NAC snel op achterstand kwam. Over het algemeen is dit een soort wake-upcall om daarna beter voetbal te gaan spelen. Dan kun je die treffer maar beter snel incasseren, zodat je direct wakker bent en beter gaat voetballen.

Hoewel veel aandacht uitgaat naar het balverlies van Schone willen we er ook op wijzen dat Gustafson, de man die de bal binnen tikte, wel heel simpel wegloopt bij Ziyech, die na het incasseren van het doelpunt een beetje vertwijfeld naar Schone staat te kijken.

Gelukkig maakte Ziyech het in het vervolg van de wedstrijd goed, bijvoorbeeld door eens van afstand raak te schieten. Een afstandsschot is zeker geen garantie voor succes, check de kleine sprong van de lijn, maar als je de bal raakt zoals Ziyech – vol dus! – dan heeft een keeper wel eens het nakijken! Ajax was op dat moment allang heer en meester. Het had de marge zelfs voor rust al mogen vergroten.

Voor het uitbreiden van de marge was geduld geboden, al werd er in de tweede helft weinig gecreëerd. Dat gebeurde pas toen Huntelaar op avontuur ging en via Kristensen en Van de Beek in staat werd gesteld om te scoren. Op basis van de sprong die het plot maakt, mogen we wel spreken van een enorme kans, die op fraaie wijze tot stand kwam.

Ook de xG-score van Roda kreeg een zetje in de rug, nadat eerst Frenkie de Jong hier het slachtoffer van werd en weggleed. Alles bij elkaar creëerde Roda best veel doelgevaar, 1.47 aan Expected Goals liegt er op zich niet om, maar het bleek niet bij machte om de defensie gesloten te houden. Daardoor stond het alsnog met lege handen.

Het is nog wel even aardig om het pitch plot te bekijken, want er blijkt uitstekend uit dat Ajax zijn gevaarlijkste pogingen ondernam van dichtbij. De gelijkmaker en beide treffers van Huntelaar waren inzetten vanaf een metertje of vijf, Ziyechs doelpunt was van veraf.

Niet voor niks merkte Ten Hag op dat zijn spelers soms de kans op een grotere kans moeten herkennen en een extra pass kan dan geen enkele kwaad. Soms schiet je te vroeg en Ajax hoeft heus geen tiki-taka toe te passen, maar een extra pass mag soms best. Of, anders gezegd: schiet niet te vroeg, maar wacht tot het juiste moment!

Passmaps
Het is eigenlijk best grappig, maar de passmaps van Roda-uit vormen zo ongeveer het spiegelbeeld van NAC-thuis. De bal was vooral aan de rechterkant van het veld en er werd tegen het defensieve Roda flink wat heen en weer geschoven, maar het meeste gevaar kwam dan weer vanaf links.

Tagliafico bijvoorbeeld was bij drie doelpunten betrokken. De Argentijn verzorgde twee assists met ballen die werkelijk waar niet beter op maat hadden kunnen zijn en speelde ook een goede lange bal naar Kluivert in de opmaat naar het rake afstandsschot van Ziyech.

Des te opvallender is het dat uit de data minder waardering blijkt voor Tagliafico, want hij heeft geen gouden, zilveren of bronzen ster. Deze sterren staan voor betrokkenheid bij het meeste gevaar vanuit open spel, dat blijkbaar meer vanaf rechts kwam.

Bij Van de Beek werd de gouden ster geplaatst, dankzij het maken van de gelijkmaker en voorbereiden van de 1-3. Opvallend is dat Donny verder relatief weinig aan de bal was en dat hij nauwelijks werd gevonden door Ziyech en Schone. Dit is ook precies de reden dat hij een kleine stip heeft en debutant Kristensen een flinke bol.

De Deense rechtsback oogde met name in de eerste helft onwennig en leed veelvuldig balverlies. Dat is gevaarlijk voor een verdediger, maar we veroordelen hem uiteraard niet op zijn eerste potje. Na verloop van tijd ging het beter en positief is dat Kristensen zijn aandeel had in de belangrijke 1-3 van Huntelaar.

En nu we toch over Huntelaar te spreken komen, willen we even iets gezegd hebben. De spits liet zich bij de 1-3 met succes een beetje uitzakken, maar we zien hem liever niet aan de bal in de middencirkel. ‘The Hunter’ verspeelde tijdens de eerste 45 minuten in meer dan de helft van de gevallen de bal: alles bij elkaar 10 keer. Daar staat tegenover dat Huntelaar met 2 van zijn 3 balcontacten in de vijandelijke zestien doeltreffend was.

 

Zone 14
Waar de passmap nog grote overeenkomst vertoonde met NAC-thuis, biedt de data verzameld in Zone 14 een aangename verrassing. Het lukte Ajax in dit gevaarlijke gebied van het veld redelijk veel naar voren te passen in plaats van opzij en dit is prima als je gevaar wilt stichten.

Zone 14 is dat deel van het veld waarop je voor het meeste doelgevaar kunt zorgen. Een geslaagde pass vanuit deze zone naar het doel, in de vijandelijke zestien, moet een medespeler er redelijkerwijs toe in staat stellen om te scoren.

Denk maar terug aan hoe de 1-3 tot stand kwam. Die werd weliswaar net buiten Zone 14 opgezet en daarom leverden de gegeven passes uit die aanval in deze afbeelding geen assist op, maar als je vooruit voetbalt en voor verrassing zorgt, kan er zomaar een doelpunt geboren worden.

Ajax stuurde net als tegen NAC 11 passes de vijandelijke zestien in, maar had daar dit keer slechts 33 balcontacten voor nodig en geen 66. Dat scheelt toch de helft en het is een stuk plezanter om naar te kijken.

Omgekeerd lukte het de gewijzigde defensie om Roda te dwingen tot balletjes breed, waardoor de ploeg uit Kerkrade nooit op eigen kracht gevaarlijk werd. Althans, het kwam op eigen kracht 1-0 voor, maar bij de tweede treffer was echt sprake van een grote persoonlijke fout van Frenkie. Daar valt weinig tegen te beginnen.

 

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >