Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: Ajax laat tegen PEC zien waar het toe in staat is

Als Ajax toch eens iedere week het spel van PEC-uit op de mat kan leggen! Dan kan het dit seizoen nog wel eens een leuke slotfase worden. De Ajacieden hielden PEC Zwolle (0-1) met groot gemak onder de duim en boekten een dik verdiende overwinning.

19 februari 2018 - 14:14
UsershyraDesktopajax_dataimages1f8166a7e3b0c810543b5143e50519d6_normal

Door Kevin Van Nunen

Het is gemakkelijk vergelijken als je pas zes wedstrijden onderweg bent met een nieuwe trainer aan het roer. Maar uit die vergelijking komt nu wel dat Ajax zijn beste wedstrijd tot dusver speelde. Was dit misschien zelfs de beste wedstrijd van het seizoen? Er komen slechts een paar andere potjes in aanmerking.

Ajax had in de stad der blauwvingers vanaf het eerste moment controle, maar kon ook variëteit en dynamiek brengen. Als je die ingrediënten kunt combineren, is de kans groot dat je een winnend recept in handen hebt. Dat bleek ook wel, al bleef het veel en veel te lang spannend.

Dankzij onze partner @11tegen11 leggen we PEC - Ajax onder het vergrootglas.

xG-plot en pitch plot
Als je kijkt naar het xG-plot van Ajax, dan kun je in het patroon zo ongeveer de treden van een trap ontdekken. Dat is een uitstekend teken, want het geeft aan dat Ajax zo’n beetje de gehele wedstrijd lang doelgevaar wist te ontwikkelen.

Al dit doelgevaar levert een waarde op van 3,68 Expected Goals, terwijl Ajax behalve een gevaarlijke kopbal amper hoefde te vrezen voor een tegentreffer. Die waarde van 3,68 is redelijk veel, maar niet uitzonderlijk. Het grappige is dat diverse kansen op basis van ons gevoel waarschijnlijk nog hoger werden ingeschat dan statistische gegevens.

Het gebeurde onder Marcel Keizer minimaal een handvol keren de ploeg zo’n hoge xG-waarde noteerde, al stond daar ook een minder gesloten verdediging tegenover. Het is dus niet nieuw dat Ajax volop doelgevaar sticht, het is ook niet nieuw dat er veel te weinig kansen worden benut.

Statistieken of niet, er is maar een aloude voetbalwet en die schrijft voor dat als jij niet scoort de tegenstander het dan wel doet. Gelukkig kreeg PEC maar een echte kans, al oogt het soms toch een stukkie gevaarlijker als Andre Onana een zwabberbal moet verwerken.

Opvallend genoeg was het niet eens de allergrootste kans die uiteindelijk een doelpunt opleverde. De hoek van waaruit Klaas Jan Huntelaar scoorde, was helemaal zo simpel niet en dan moest de bal ook nog voorbij de keeper. Diederik Boer deed zijn benen net even te laat dicht, waardoor de bal tegen de touwen kletste.

Als we het pitch plot bekijken, valt op dat Ajax het doel van PEC regelmatig onder vuur nam vanuit de vijandelijke zestien. Je bent wel eventjes bezig alle stippen te koppelen aan de betreffende kans. Daarom ook de hoge xG-waarde, op basis van in totaal 27 schoten. PEC kwam niet verder dan vijf doelpogingen, waarvan slechts eentje van dichtbij.

Passmaps
Tijd om de passmap van Ajax erbij te pakken! En dat doen we met veel plezier, want we spotten diverse trendbreuken waar we vrolijk van worden! Het is jammer dat Eiting met zijn waardevolle inbreng niet in de passmap is opgenomen en Schöne wel, maar dat kan nu eenmaal even niet anders. De kern van het verhaal blijft gewoon overeind, dus wat dat betreft geen zorgen.

Wat valt er op? Het kwam er tijdens PEC-uit eens niet op neer dat de bal bij Ziyech moest worden afgeleverd voordat Ajax gevaar wist te stichten. Er gaat vanuit Frenkie nog steeds een duidelijke lijn naar Ziyech, maar we zien veel meer variatie. Dat klopt ook wel.

Met name in de tweede helft bemoeiden Eiting, Frenkie en De Ligt zich volop met het spel. Als de een mee naar voren ging, bleef de ander hangen. Het leek haast wel een potje volleybal, waar je na een beurt doordraait naar een volgende positie. De Ajacieden kozen waar mogelijk voor de diepte in plaats van de breedte en we noteerden volop loopacties, waardoor veel steekballen gegeven konden worden.

Die steekballen kwamen eens niet alleen van de voet van Ziyech, maar net zo goed uit de koker van Eiting. Van de Beek en Kluivert kregen op zijn aangeven uitstekende kansen, maar het lukte niet om te scoren. Een score van 0-3 of 0-4 was helemaal niet gek geweest, het kwam er alleen niet van.

We worden er ook vrolijk van dat Van de Beek eindelijk eens volop in het spel betrokken raakte. Donny speelde de laatste wedstrijd een beetje anoniem. Hij haalde natuurlijk de samenvatting op basis van gemiste kansen (FC Twente-thuis) of doelpunten (zo’n beetje alle andere wedstrijden) maar als je in het stadion zat, miste je hem af en toe. Je moest zelfs checken of hij wel meedeed.

Dat was tegen PEC duidelijk anders. Van de Beek werd vanuit alle hoeken aangespeeld en slaagde er zelf in Kluivert en Huntelaar te bedienen. Als ook Ziyech – dit keer meer vanuit een centrale rol - zich met de aanval bemoeit en de dienstdoende nummer zes zich diep op het veld meldt, dan moet het een genot zijn om speler van dit Ajax te zijn.

We moeten ook nog opmerken dat beide backs pijltjes voorwaarts hebben gescoord, om aan te geven dat zij diepte in hun spel legden. En inderdaad, Veltman leverde een aantal gevaarlijke voorzetten af, waaruit zomaar gescoord had kunnen worden. Sterker nog, Huntelaar miste vlak voor rust een kans die door de aanvoerder werd gecreëerd.

Het zou te gek zijn als Ajax dit weet vast te houden of zelfs verder weet te verbeteren! Het lijkt erop dat Ten Hag de ploeg verdedigend robuuster heeft gemaakt en uit bij PEC werd dus goed duidelijk hoeveel variatie en dynamiek er in de ploeg zit. Alleen het afmaken van de kansen blijft een verbeterpunt!

 

Zone 14
We verkondigen al maanden dat een pass voorwaarts in het strafschopgebied van de tegenstander de grootste kans biedt op een doelpunt. En we komen natuurlijk niet zomaar terug op onze woorden. Dankzij Neres en Huntelaar wordt dit gegeven dik onderstreept!

Neres stuurde Huntelaar vanuit Zone 14 op weg naar het doel. Weliswaar met een zijwaartse pass, maar toch. Het leverde een kans op en zelfs de kans waar het enige doelpunt uit voortkwam! Zo kunnen we er weer een tijdje tegenaan wat Zone 14 betreft.

De rest van de distributie in Zone 14 ziet er ook goed uit. Er wordt weliswaar regelmatig opzij gepasst, maar dat kan ook bijna niet anders als je PEC zo ver terug drukt. We tellen ook 8 passes die richting doel worden gemikt, waarvan er 6 aankwamen bij een medespeler. Dat levert kansen op!

Helaas bleven die kansen stuk voor stuk onbenut, maar het feit dat we het er met z’n allen over eens zijn dat 0-3 de onderlinge verhoudingen beter weergaf, komt mede tot stand op basis van de passes die Ajax ondernam in Zone 14.

Ook op dit vlak hopen we volgende week, thuis tegen ADO Den Haag, op meer van hetzelfde!

 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >