Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: Ajax benadert tegen De Graafschap de dubbele cijfers

Oei, moeten we spreken van een gemiste kans? Zo vaak krijg je niet de mogelijkheid om in een wedstrijdje tien doelpunten te maken. Ajax kreeg die optie tegen De Graafschap, maar maakte er geen gebruik van. Het bleef bij 8-0, maar hoe kwam dit alles tot stand?

17 december 2018 - 16:04
passmapsajagracar

Er was richting de aftrap om 14.30 uur natuurlijk al geen enkele spanning. We wisten allemaal dat Ajax zou gaan winnen, de vraag was slechts hoe ver de score zou worden opgevoerd. Nou, de Superboeren uit Durkum wisten al snel hoe laat het was.

Tijd om tijd te rekken! De keeper deed goed werk rondom de uittrappen die hij mocht nemen en snoepte op die manier kostbare tijd af die de Ajacieden goed hadden kunnen gebruiken in een poging twee doelpunten extra te maken.

Het bleef bij acht treffers. Wij vatten de ongelijke strijd samen dankzij input van @11tegen11.

xG-plot en pitch plot
Weet je wat na negentig minuten voetbal en 34 doelpogingen eigenlijk nog het grappigst is van Ajax - De Graafschap? Dat de Ajacieden twee van hun grootste kansen misten! Kun je nagaan! De relatief mindere mogelijkheden werden omgezet in doelpunten. En de twee keer dat je erop rekent dat de bal tegen de touwen eindigt, lukt het net niet.

Al die doelpogingen samen waren goed voor 3,93 aan Expected Goals, wat eigenlijk niet eens overdreven hoog is. Ajax weet die waarde aan xG wel vaker bij elkaar te voetballen. Het is geen uitzondering of zo. Het grappige is dat er zondag diverse keren van relatief grote afstand werd gescoord, terwijl afstandsschoten lang niet altijd een garantie voor succes zijn.

We tellen ook zomaar een doelpoging of twaalf rondom om en nabij de penaltystip, dus we kunnen ook weer niet stellen dat De Graafschap erin slaagde om Ajax weg te houden bij het eigen doel. De Superboeren lieten zich zelf ook niet onbetuigd: er had zomaar een uitdoelpuntje kunnen vallen, maar Andre Onana redde tweemaal uitstekend.

Passmaps
Wat valt direct op als je naar de passmap van Ajax kijkt? Check eens hoe diep de spelers staan! De verdedigers waren gemiddeld gezien dik over de middenlijn in balbezit! Het is niet eens de vraag op welke helft ze stonden, maar hoe ze het voor elkaar kregen om de bal amper te tolereren op hun eigen helft.

Het is normaal gesproken niet zo’n goed teken als de centrale verdedigers elkaar volop de bal toeschuiven, maar nu ging het erom zo snel mogelijk de bal te verplaatsen. Het was zeker niet uit armoede geboren dat het blok bestaande uit De Ligt, Blind, Frenkie en Schöne elkaar de bal toeschoof.

Als gevolg van de diepe gemiddelde posities is het wel enigszins lastig om tot dynamisch veldspel te komen. Daarom zie je maar weinig pijltjes. Slechts Tadic en Ziyech bewogen voldoende om een pijltje te scoren en dan nog opzij ook. Tagliafico en Mazraoui kozen wat meer hun momenten om mee naar voren te gaan en gingen niet compleet los.

Grappig en opvallend tegelijk is de gouden ster die Matthijs de Ligt heeft verdiend. Hij oogde bijzonder gedreven en wilde niets liever dan een doelpunt maken. We kunnen natuurlijk moeilijk beweren dat hij meer gedreven oogde dan spits Dolberg, maar feit is wel dat de verdediger op basis van de eerste helft de actiefste speler was in de zestien aan de overkant: 6 schoten op doel en 7 balcontacten!

Het blijft ons tenslotte opvallen dat Dolberg en Van de Beek zo weinig in het spel worden betrokken. Beiden noteerden 36 balcontacten, een aantal dat de drie invallers benaderden in uiteraard veel minder speeltijd. Dolberg (2) en Van de Beek (3) noteerden wel diverse steekpasses. Donny hoefde daarmee alleen Ziyech voor zich te dulden, die tot een totaal van 9 kwam. Dit staat nog los van de drie doelpunten die Ziyech produceerde, waarna Blind zijn voorbeeld volgde.

https://twitter.com/ajaxlife/status/1074666310322278401

Zone 14
Je kunt je vast wel voorstellen dat het moeilijk voetballen is tegen een handbaldefensie. Ook al kon De Graafschap weinig kwaliteit tegenover Ajax zetten, het zorgde wel voor drukte op de as van het veld. Het lukte de Superboeren dan ook best aardig om vrije doortocht te verhinderen voor de Ajacieden.

Het aantal van 60 passes in Zone 14 is weliswaar hoog, maar niet extreem. En nu komt het. Van die 60 passes gingen er slechts 12 het doelgebied van De Graafschap binnen. In totaal kwamen er 6 voorwaartse ballen aan. Dit zijn cijfers waar de gasten uit Durkum zich echt niet voor hoeven te schamen.

Er kwam grappig genoeg wel een assist tot stand in Zone 14, maar dan weer precies op de manier die je niet verwacht. Dolberg kaatste een bal terug op Blind, die vervolgens een vuurpijl afstak richting de kruising. Prachtig doelpunt! Je kunt deze pass herkennen aan de gele streep.

Halfspaces
Als je weer eens geen vrij doortocht krijgt richting het doel van de tegenstander moet je een list verzinnen. De list die bijvoorbeeld Feyenoord verzint is het geven van allerlei kansloze, lange voorzetten, maar je kunt het beter aanpakken zoals Ajax doet.

Erik ten Hag laat zijn ploeg aanvallen door volop gebruik te maken van de halfspaces. De halfspaces worden weergegeven door de twee groene rechthoeken. Dit is het gedeelte waarbinnen ook Pep Guardiola bij Manchester City zijn creatieve spelers vrijheid gunt.

Je ziet dat Ajax binnen de halfspaces veel dwingender naar voren voetbalt vergeleken met Zone 14. De Ajacieden dringen via de halfspaces regelmatig door tot korte afstand van het doel van De Graafschap en hoe dichter je daar in de buurt komt, des te groter de kans op een kans of een rake uithaal.

Het is dan ook niet zomaar dat je twee gele strepen ziet staan die als bewijs dienen voor een assist. Ondanks het veelvuldig de aanval zoeken over links kwamen de assists dan weer vanaf rechts. Grappig om te zien en het zegt iets over de effectiviteit, want die was rechts beter voor elkaar dan links.

Het blijft nu natuurlijk ‘slechts’ De Graafschap, maar we hopen tijdens het uitduel met FC Utrecht een soortgelijk patroon te ontwaren.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >