Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Hoe goed of slecht zijn de corners van Ajax?

Hoeveel corners mocht Ajax ook alweer trappen tijdens het KNVB-bekerduel met Roda JC? We zijn maar gestopt met turven, want het leverde toch niets op. De discussie over hoekschoppen van Ajax was toen allang op gang gekomen. Hoog tijd om ons ertegenaan te bemoeien!

21 december 2018 - 13:30
analysecornerscar

De discussie over de uitvoering van Ajaxcorners is er eentje die om de zo veel tijd weer oplaait. Als de hoekschoppen goed gaan en doelpunten opleveren voelt het als normaal, maar o wee als het tegenvalt... Dan worden de messen geslepen.

Precies dat is wat er zondag gebeurde, tijdens Ajax - De Graafschap. Ook toen meldde zich vaak genoeg een Ajacied bij de cornervlag, maar er kwam slechts één doelpunt voort uit een ‘Ecke’. Dat was de 7-0 van Daley Blind, die slechts nog hoefde binnen te schuiven.

  Team Aantal
1 Feyenoord 8
2
PSV 8
3 Ajax 7

Tabel 1: Ploegen met de meeste goals uit een cornersituatie.

Het was de zevende treffer van Ajax die dit seizoen – gerekend op basis van duels in de eredivisie – voortkwam uit een corner. Daarmee staat de ploeg van Erik ten Hag op een derde plaats, nipt achter Feyenoord en PSV. Zie tabel 1. Die maakten een keertje vaker het meeste uit een hoekschop.

Het aantal doelpunten vertelt zeker niet het hele verhaal. Laten we met dank aan Opta Sports eens wat dieper in de materie duiken.

  Team Aantal
1 Ajax 46
2
Feyenoord 41
3 PSV 36
-
FC Emmen 36

Tabel 2: Ploegen met de meeste schoten op doel uit een cornersituatie.

Ajax schoot dit seizoen van alle ploegen het vaakst op doel uit een cornersituatie en de teller staat dus op zeven goals, voorwaar niet slecht! Maar ook als je naar die getallen kijkt, heb je nog niet het hele verhaal te pakken. Dus we zoomen na het bekijken van tabel 2 verder in.

Van alle ploegen heeft Ajax ook de meeste corners mogen nemen. Verreweg zelfs. We moeten het op waarde schatten van corners dus op een andere manier aanvliegen. Hoog tijd dus om ons ter richting op de conversie, welk beeld komt hieruit naar voren?

  Team Corners Goals uit corners Conversie
1 Heerenveen 66 6 9%
2
PSV 96 8 8%
3 Excelsior 64 4 6%
4
Feyenoord 133 8 6%
5
FC Emmen 86 5 6%
6
Willem II 70 4 6%
7
Ajax 149 7 5%

Tabel 3: Welke ploegen zijn nu echt het succesvolst uit corners?

We vinden Ajax qua conversie terug op de zevende plaats. In de subtop dus. Het blijkt dat sc Heerenveen het beste scoort, met een conversie van maar liefst 9 procent. PSV volgt met 8 procent van de corners die een doelpunt opleveren. Stel je eens voor dat Ajax zijn conversie met drie procentpunten weet te verhogen. Dat scheelt serieus...

Overigens, wat je niet ziet in tabel 3 is de score van AZ. Dat is misschien maar beter ook. De Alkmaarders trapten dit seizoen al 115 corners en staan daarmee op de derde plaats, maar er werd niet een keertje gescoord. Niets, noppes, nada!

  Team % aangekomen in 16
1 Heerenveen 44%
2
Fortuna Sittard 40%
3 PSV 39%
4 FC Groningen 39%
5
FC Utrecht 38%
6 Feyenoord 38%
7 Ajax 37%

Tabel 4: Welke clubs bereiken uit corners het vaakst een medespeler?

De mannen van Opta houden ook bij hoeveel corners het strafschopgebied bereiken. Dit staat weergegeven in tabel 4. De varianten voortkomend uit korte corners worden hierbij niet meegerekend. Het gaat dus om de kwaliteit van de voorzetten. Bij Ajax komt 37 procent van de corners aan in de vijandelijke zestien. Opnieuw goed voor een zevende plaats, wederom scoren PSV en Feyenoord beter.

Seizoen % aangekomen in 16
11/12 41%
12/13 33%
13/14 34%
14/15 32%
15/16 31%
16/17 35%
17/18 31%
18/19 37%

Tabel 5: Hoe vaak bereikt Ajax de laatste jaren een medespeler uit een corner?

Het opvallende is echter dat die 37 procent voor Ajaxbegrippen best wel goed is! Dit getal komen we tegen in tabel 5. We moeten terug naar seizoen 2011/2012 voor betere cijfers. We hebben de laatste jaren veel slechtere corners gezien, maar misschien is het spel nu dusdanig beter dat we op de tribunes onze aandacht op andere zaken richten.

Klein extraatje: het is sinds 2010/2011 slechts drie Ajacieden gelukt om minimaal drie keer in een seizoen te scoren uit een cornersituatie. Het betreft Jan Vertonghen (drie goals in 11/12), Niklas Moisander (drie goals in 12/13) en Davinson Sánchez (vijf treffers maar liefst in 16/17).

Conclusie? De corners van Ajax zijn niet slecht en misschien zelfs wel beter dan de laatste jaren, maar er ligt ook zeker nog ruimte voor verbetering. Als er een beest als Sánchez mee naar voren werd gestuurd, kon je gerust klaar gaan zitten voor een potje oorlog in de zestien. Dat lijkt nu iets minder het geval.

Misschien dat we daarom zoiets hebben van: kom op eens even! Honderd procent terecht is dat dus niet, maar zoals eerder al opgemerkt: stel je voor dat Ajax zijn cornerconversie weer te verbeteren. De ploeg krijgt er genoeg en ieder doelpunt is welkom, om te beginnen zondag tijdens de lastige uitwedstrijd met FC Utrecht.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >