Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: verschil tussen VDBeek en Labyad liegt er niet om

Ja, ook met Hakim Ziyech speelde Ajax wel eens mindere wedstrijden. En ja, NAC speelde liever een potje handbal dan voetbal. Maar Ajax speelde weinig klaar. Pas met het inbrengen van Zakaria Labyad begon het een beetje te lopen. Er stond uiteindelijk een score van 0-3 op het bord.

26 november 2018 - 10:31
passmapsnaccar

Een Avondje NAC is meestal leuk, maar de editie van zaterdag werd er niet eentje om te onthouden. Misschien is het zelfs beter om die gewoon zo snel mogelijk te vergeten. Dat mag vanaf dinsdag als de clash met AEK Athene op het programma staat en nadat je onze analyse hebt gelezen.

Passmaps en meer zijn nu juist interessant omdat Ziyech niet van de partij was. Er breekt vroeg of laat een tijd aan waarin dit normaal zal zijn en daarom is het maar vast beter om lessen te leren en die op een later moment in de praktijk te brengen.

Dankzij input van @11tegen11 blikken we nog eventjes terug op de gebeurtenissen in Breda!

xG-plot en pitch plot
Gesterkt door de 0-8 van vorig seizoen, de 1-7 tegen Excelsior en het feit dat NAC ergens onderaan bungelt, gingen we er zaterdag eens goed voor zitten. Zou het Ajax opnieuw lukken een hoge score neer te zetten? Binnen een kwartier wist je wel genoeg: voor een grote uitslag ontbraken er veel te veel ingrediënten.

Het was zelfs een klein wondertje dat de kleedkamer werd opgezocht met een voorsprong. Zoals je aan het xG-plot kunt zien, creëerden de Ajacieden amper een serieuze mogelijkheid. Wat dat betreft was het veelzeggend dat er hulp van Jethro Mashart (wie?) voor nodig was om het eerste doelpunt te maken.

NAC zette hier maar weinig tegenover en je kon wel merken dat het thuispubliek al zo'n beetje buiten zinnen raakte wanneer de middenlijn werd overgestoken. Kwalijker is echter dat het Ajax tegen zo'n beperkte tegenstander niet lukte om doelgevaar te creëren. Het beslissende zetje van Mashart was wat dat betreft hartstikke welkom, want je zag de ploeg direct ontspannener gaan voetballen.

Die lijn werd in de tweede helft voortgezet. Er was zelfs sprake van verbetering. Natuurlijk, het is fijner voetballen met een voorsprong op zak. En als NAC nog iets wilde, moest het achterin ruimte weggeven. Het leidde direct tot een grote kans, maar de eerste grote kans werd pas in blessuretijd benut.

Labyad scoorde fraai, maar meer dan een mogelijkheid ging er niet aan vooraf. Met een marge van twee was de strijd wel beslist en daarna kreeg Ajax voldoende mogelijkheden om de score flink op te voeren, maar dit mislukte. Klaas Jan Huntelaar had in zijn kwartiertje speeltijd zo een hattrick kunnen maken.

Passmaps
We worden eigenlijk totaal niet vrolijk van de passmaps van Ajax. Het enige wat er aan ontbreekt, zijn regelmatige terugspeelballen op doelman Onana. De spitsen werden niet bereikt, Van de Beek kwam weer eens niet in het spel voor en vanaf de vleugels was er weinig tot geen voortzetting. Tadic speelde misschien wel zijn slechtste wedstrijd tot dusver, waardoor ook de rol van Tagliafico tot een minimum beperkt bleef. Pas in de slotfase kwam hij diverse keren mee naar voren en prompt verzorgde hij met een puntgave voorzet een assist op Huntelaar.

De passmap van Ajax is in feite precies wat je niet wilt, hoe moeilijk het ook is om een spits aan te spelen die wordt gedekt door een dubbele lijn van verdedigers. Het is veelzeggend dat geen van de offensieve spelers een ster heeft, ter indicatie van het stichten van doelgevaar. Gelukkig beschikte Lasse Schöne nog over wat fraaie steekpasses, anders was het helemaal armoede geweest.

We kunnen er helaas niet omheen dat Van de Beek een tegenvallende wedstrijd voetbalde. Een van Donny's krachten is juist het vrijlopen en bewegen tussen de linies – aansluiten bij de aanvallers – maar hij oogde nogal statisch. De teller stopte al na 13 balcontacten, terwijl zijn vervanger er drie keer zo veel noteerde. Met Labyad achter de spits in plaats van Donny liep het direct een stuk beter, al was de voorsprong toen wel al een feit.

Hoe dan ook, Labyad was een stuk actiever dan Donny en droeg veel meer bij aan de wedstrijd. Het verschil in de passmaps van de eerste en tweede helft is opzienbarend, al blijft een overeenkomst dat amper een bal bij Dolberg werd bezorgd. Wat zegt het dat Huntelaar in korte tijd echter drie grote kansen kreeg en wel aan de bal kwam? Dat Dolberg misschien niet zo onbetwist is als het lijkt...

Ter verdediging van Dolberg moeten we wel aanvoeren dat het niet allemaal zijn schuld is. Een spits moet ook vrijgespeeld worden, via vlotte opbouw en een creatieve ingeving hier of daar. Het stokte soms echter al bij die vlotte opbouw. Daley Blind was aan de bal zeer wisselvallig, Matthijs de Ligt oogde ook wel eens balvaster en Noussair Mazraoui zocht zijn draai zonder maatje Ziyech.

Laten we maar hopen dat er na AEK-uit meer positiefs is om op terug te kijken!

https://twitter.com/ajaxlife/status/1066980159956369409

Zone 14
Het is wel duidelijk dat we niet echt te spreken zijn over het spel van Ajax, maar toch was het een drukke bedoening in Zone 14. Dat gaat bijna vanzelf als een tegenstander zich terugtrekt rond de eigen zestien. Daarom hoeven de handen niet direct op elkaar voor de bij elkaar gevoetbalde statistieken.

De Ajacieden verstuurden 48 passes op een gebied van het veld waar één goede bal onmiddellijk gevaar kan opleveren, maar dan moet die pass wel vooruit gaan. In de meeste gevallen werd echter van links naar rechts gevoetbald. Of van rechts naar links. En dan kom je niet vooruit.

Van die 48 ballen werden er 7 richting het doel van NAC gespeeld. Dat is al niet zo veel. En van die 7 passes kwamen er binnen de zestien slechts 4 aan bij een medespeler. Die ballen gingen ook nog eens naar de zijkant van het zestienmetergebied. De thuisploeg zette hier overigens helemaal niets tegenover dus daar hoeven we het ook niet over te hebben.

We hopen van harte dat het tweede potje zonder Ziyech betere cijfers oplevert.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >