Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: Ajax wordt direct gevaarlijk met Huntelaar in de spits

Je kunt de uitwedstrijd tegen AEK Athene verdelen in twee helften. In dit geval geen twee helften van 45 minuten, maar in het deel van de wedstrijd zonder en met Klaas Jan Huntelaar. Een vos verliest wel zijn haren en niet zijn streken. Dat is maar goed ook, want Huntelaar maakte het verschil.

28 november 2018 - 15:28
passmapsaekuitcar

Als je na vijf groepswedstrijden al zeker bent van minimaal de tweede plaats in groep E van de Champions League, mag je natuurlijk nooit zeuren over de manier waarop dit wordt bewerkstelligd. Maar we maken ons eerlijk gezegd wel een beetje zorgen om Kasper Dolberg, die opnieuw een minimale bijdrage leverde.

Een halfuurtje Huntelaar was gelukkig genoeg om AEK op de knieën te krijgen. Vanaf het moment dat KJH zich binnen de lijnen meldde, begon Ajax te draaien. Je proefde het al terwijl de wedstrijd voortkabbelde. Er ontbrak iets en precies dat iets kan Huntelaar brengen.

Tijd voor een analyse van AEK - Ajax op basis van data verkregen via @11tegen11!

xG-plot en pitch plot
Zonder hulplijn te gebruiken: kun jij nagaan wanneer Huntelaar mocht invallen? Wij wel. Op het moment dat het xG-plot van Ajax al een tijdje een vrijwel vlakke lijn vertoont. En wat gebeurt er zodra Huntelaar zich meldt in de punt van de aanval? Dan zien we sprongetjes en zelfs serieuze kansen.

Natuurlijk werd het voor Huntelaar en co gemakkelijker omdat er nog slechts tien spelers van AEK op het veld stonden. Marko Livaja werd met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd vanwege zijn aandeel bij het veroorzaken van de penalty, waaruit Dusan Tadic de score opende. Een penalty is overigens zo'n grote doelkans dat het xG-plot daardoor misschien een licht vertekend beeld geeft.

Het blijft desondanks opvallend dat Huntelaar zo'n grote rol speelde, terwijl Dolberg slechts figureerde. We zagen een soort zelfde beeld zaterdag ook al ontwikkelen tijdens de slotfase van het uitduel met NAC. Huntelaar had in een stief kwartiertje kansen genoeg op een hattrick, Dolberg figureerde slechts.

De invaller scoorde niet, maar een beetje oorlog maken voorin kan al voldoende zijn om het verschil te maken. Maar let ook eens op Huntelaars bijdrage bij de 0-2. Hij onderdrukte zijn eigen instinct om op aangeven van David Neres richting doel te schieten. De situatie was niet optimaal, evenals het voorbereidende werk van de Braziliaan. 'The Hunter' besloot de bal opzij te leggen en Tadic de kans te gunnen. Zo gezegd, zo gedaan: 0-2, inpakken en wegwezen!

Het was uiteraard een avond waarop AEK nooit meer twee doelpunten ging maken. De festiviteiten vanwege het bereiken van de laatste zestien konden een kwartier voor tijd al losbarsten.

Passmaps
Het is altijd interessant om een passmap van Ajax te bekijken, maar we waren extra benieuwd naar de data op basis van het uitduel met AEK. Hakim Ziyech ontbrak natuurlijk, maar Nico Tagliafico moest een schorsing uitzitten. Beide spelers zijn zeer belangrijk als het op de opbouw aankomt. Kijk maar hoe moeilijk Ajax tot aanvallen kwam voordat de Argentijn naar Amsterdam werd gehaald.

Tagliafico werd linksachter vervangen door Daley Blind en die kan zoiets natuurlijk prima, maar qua snelheid mist Blind toch een paar streepjes. Dat zijn precies de streepjes die het verschil maken tussen een scherp aangesneden voorzet van een doorgekomen Tagliafico en een slingerbal van Blind, die voorzetten geeft zonder zijn mannetje te passeren.

Als gevolg hiervan werd het ook voor Tadic moeilijker om zich te ontworstelen van zijn bewakers. Het is allemaal niet slecht bedoeld, begrijp ons niet verkeerd, maar je ziet gewoon het verschil. We zagen nu geen opkomende backs die erover gingen en dubbele dekking op de linksbuiten. Kijk maar naar de posities van Blind en ook Mazraoui, plus het ontbreken van looppijltjes in de diepte.

Ajax heeft natuurlijk meer dan elf basisspelers en er zijn voldoende smaken om uit te kiezen, maar voldoende smaken betekent ook verschillende smaken. Des te grappiger is het om te zien dat Ajax alsnog volop doorkomt over links, tot in het extreme. De creativiteit van David Neres leek er zelfs door te worden beperkt.

Al werd Neres voorin ook een beetje in de steek gelaten door Dolberg, die totaal geen voet aan de grond kreeg in Athene. Dolberg gleed uit, verspeelde de bal of kwam niet in het spel voor. Je zag binnen de kortste keren aankomen dat de Deense aanvaller gewisseld zou worden. Het was slechts de vraag hoe laat Erik ten Hag zou ingrijpen. De wedstrijd van Dolberg duurde 62 minuten.

Met Huntelaar als ontbrekende puzzelstukje begon het prompt te draaien. Waar Ajax de eerste 62 minuten voorin geen voet aan de grond kreeg, was het daarna zo'n beetje prijsschieten. Er was nog net geen sprake van altijd prijs, zoals je van de kermis kent. Loper Donny van de Beek miste zijn traditionele kans, al kon je hem dit keer weinig verwijten.

Zone 14
We kunnen over Zone 14 dit keer eigenlijk vrij kort zijn. Heel kort zelfs. We kunnen het in een paar zinnen af, want er viel amper beweging te noteren. Dit had natuurlijk alles te maken met de keuze van AEK om met vijf verdedigers te spelen, waardoor Ajax naar de zijkanten werd gedwongen.

Het lage tempo zorgde ervoor dat AEK het eerste uur moeiteloos op de been bleef, zonder dat het zelf ook maar enige intentie had om gevaarlijk te worden. Je ziet aan de passlijnen van Ajax - overigens slechts 13 stuks - dat de thuisploeg in zijn opzet slaagde.

En je ziet ook dat de Grieken amper van eigen helft kwamen, maar dit zal voor de oplettende kijker geen geheim meer zijn geweest. Voor de vorm is er een streepje geplaatst omdat er toch nog een verstuurde pass werd gespot, maar dit viel natuurlijk te verwaarlozen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >