Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: Ajax buit naïeve tactiek Willem II ten volste uit

Er zijn clubs die het in de Johan Cruijff Arena aandurven met drie verdedigers te starten. Grote kans dat na Willem II niemand het meer aandurft. Ajax deed de ploeg uit Tilburg veel pijn en al na een halfuurtje werd de vierde verdediger gebracht. Toen stopte alles.

05 november 2018 - 11:15
passmapswilcar

Nee, het was zaterdag niet de spannendste wedstrijd van Ajax. Allesbehalve zelfs. Zulke potjes zitten er wel eens tussen. Dat geeft ook niet, het is alleen een beetje jammer dat er voor de tweede keer op rij niet wordt doorgedrukt. Hoge uitslagen blijven zo uit.

Als de titelstrijd met PSV nog serieuze vormen aanneemt en het doelsaldo uitgroeit tot een factor van belang, moeten we hopen dat er tijdens afgelopen week niet te weinig is gescoord. Ajax schoot na zo’n twintig minuten niet meer op doel, wel op stand-by.

We blikken terug op wat er gebeurde aan de hand van data verkregen via @11tegen11.

xG-plot en pitch plot
De tweede treffer van de avond was best een mooie. Frenkie de Jong liep de bal binnen na een mooie aanval, waarbij de bal van rechts naar links werd gespeeld. Niet alleen de bal ging rond, ook spotten we diverse loopacties. Van Tagliafico, van Neres, van Frenkie.

De bal werd nog enthousiast uit het net gehaald en we gingen er eens goed voor zitten, maar er gebeurde… niets! Niks, noppes, nada. Het duurde ruim veertig minuten voordat Ajax weer eens een goede kans creëerde. Zelfs het inbrengen van Klaas Jan Huntelaar, die altijd wel zin heeft, bracht geen soelaas.

Het was Willem II dat er af en toe uitkwam en hier en daar zelfs een doelpoging waagde. Je moet er niet aan denken dat zo’n bal binnen valt… niets is moeilijker dan opschakelen als je eigenlijk al klaar bent met de wedstrijd. Gelukkig hield Ajax voor de achtste keer op rij voor eigen publiek de nul.

Huntelaar had de achterblijvers in de JC Arena kunnen belonen door een bal raak te schieten, maar zijn vlammende schot ging over. Dit vormde het officieuze eindsignaal, waarna de tribunes leger en leger werden. Tijdens het ‘ererondje’ was er bijna niemand meer over.

Passmaps
De passmap van Ajax geeft, net als na het bekerduel met Kowet (3-0), een mooie, evenwichtige verdeling van het balbezit weer. De vleugels links en rechts kwamen allebei aan bod, maar voor het verhaal van twee losse helften moeten we eventjes verder kijken. Dat gaan we doen!

We hebben ook de losse passmaps van minuut 1-45 en 46-90 afgebeeld. Kijk eens goed naar de verschillende rollen die Tagliafico aanneemt. De Argentijn dendert in de eerste helft heerlijk over de linkerflank, maar hangt in de tweede helft behoorlijk achterin.

Voor Mazraoui gold het omgekeerde: hij kwam in de eerste helft niet echt in het stuk voor. De rechtsback moet van Erik ten Hag dwingender gaan spelen en ballen opeisen, maar dat kwam er tijdens de eerste helft tegen Willem II dus niet echt van. Gelukkig was hij in de tweede helft wat actiever.

Ook Frenkie de Jong voetbalde een wedstrijd met twee gezichten. De spelmaker beeldde in de eerste helft de rasvoetballer uit die we allemaal in hem zien, maar hobbelde daarna anoniem mee. We zien op basis van de eerste 45 minuten dikke strepen naar Frenkie die de bal daarna verder voorwaarts verplaatst. Helaas is er daarna niets meer van over.

Opvallend is ook de rol van Neres. Bedenk er eventjes bij dat hij als ‘nummer tien’ stond opgesteld, dus in de rug van spits Dolberg. En Ziyech begon als rechtsbuiten. Het zag er in de praktijk iets anders uit. Ziyech trok zo ver naar binnen dat er op rechts, waar Neres zich het lekkerst voelt, genoeg ruimte was om die kant op te trekken.

Hoewel het flink open lag achterin bij Willem II en Ajax amper moeite hoefde te doen om de Tilburgers een moeilijke avond te bezorgen, lukte het weer amper om Dolberg echt te bereiken. De Deen kwam dit keer tot 15 balcontacten, een minieme stijging ten opzichte van de klassieker. Invaller Huntelaar kwam in een halfuurtje tot 11 balcontacten.

Dolberg maakte natuurlijk wel een doelpunt en kreeg even eerder ook al een goede kans, maar het zou fijn zijn als de afstand tot het eiland waar de spits nu op staat in de nabije toekomst wordt verkleind.

https://twitter.com/ajaxlife/status/1059375241154256897

Zone 14
Ook de data geturfd in Zone 14 vertelt het verhaal van een tegenvallend Ajax. We vinden het niet erg dat er horizontaal wordt gevoetbald, want dat kan nu eenmaal niet anders als je stukken beter bent dan de tegenstander. Daarover geen kwaad woord.

Wat ons wel een beetje tegenvalt, is dat slechts een aangekomen pass in de vijandelijke zestien werd genoteerd. Dat is gewoon karig, ook als je zo veel beter bent. Het is ook niet dat het vaak werd geprobeerd. Tegenover die ene succesvolle pass staan twee mislukte pogingen.

We zien wel wat lange passes richting de cornervlag. Die werden met succes gespeeld en het is goed om het spel te verplaatsen, maar dit alles gebeurde toch wel een tikje ver weg van het doel waarin gescoord moest worden.

Het is zaak dat Ajax snel opschakelt, want er wordt woensdag tegen Benfica heel wat meer gevraagd dan dit.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >