Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Supportersvereniging Ajax reageert op ontwikkelingen in Den Haag

Nee, er komt ook na twaalf seizoenen geen einde aan het verbod op uitsupporters bij wedstrijden tussen Ajax en ADO Den Haag. En opnieuw ligt dit niet aan Ajax of Ajacieden, maar aan de gebrekkige animo in de Hofstad voor het vullen van uitvakken.

06 november 2018 - 16:22
uitfansadocar
Ook dit seizoen weer geen plaatje van een uitvak vol Ajacieden in Den Hag... © Pro Shots

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag liet dinsdag weten dat er geen Ajacieden welkom zijn wanneer ADO - Ajax op het programma staat. Dit duel staat op het programma voor zondag 24 februari 2019 en eens te meer zien we die dag de trieste aanblik van een leeg uitvak.

We hoeven er niet omheen te draaien dat dit komt door tegenvallende animo bij ADO, want Krikke voert dit aan als belangrijkste argument om geen Ajacieden in het stadion te willen. “In gesprekken de afgelopen maanden bleek dat het draagvlak bij ADO-supporters beperkt is,” aldus de eerste burger van Den Haag.

“Zowel voor het bezoeken van de wedstrijd in Amsterdam als het ontvangen van Ajaxsupporters in Den Haag,” maakt Krikke duidelijk. De intentie om normalisatie na te streven kan hiermee weer voor onbepaalde tijd de kast in... “We hebben met de politie, ADO, Ajax, KNVB en andere betrokkenen gekeken of en hoe we dit jaar weer uitfans kunnen toelaten.”

Nou, nee dus. Gewoon niet. Er zijn en blijven geen uitsupporters welkom als ADO en Ajax elkaar treffen. Uiteraard blijft het uitvak 2 december 2018 net zo goed leeg. Die dag komt ADO zonder supporters op bezoek in de Johan Cruijff Arena. Krikke voert verder aan dat het verbod blijft gehandhaafd omdat er teveel politie moet worden ingezet.

Al dit nieuws komt rauw op het dak vallen bij onder meer de Supportersvereniging Ajax. Onderstaand volgt een reactie van directeur-bestuurder Fabian Nagtzaam.

“Wij zijn zeer teleurgesteld in de opstelling en voor ons onacceptabele plotse (re)actie van B&W Den Haag. Met alle partijen is onder bemiddeling van de KNVB een zorgvuldig proces gevoerd om weer tot uitfans te komen. Het is vastgelegd in regelgeving dat supporters van beide clubs aanwezig dienen te zijn. We kunnen niet tot in de oneindigheid doorgaan met het niet toestaan van uitfans. Alle omstandigheden hiervoor zijn verbeterd. We geloven dat voetbal voor iedereen toegankelijk moet zijn.”

“In een bericht dat ons bereikte vanuit de gemeente Den Haag – helaas pas na publicatie in de pers, wat wij zeer kwalijk vinden – geeft burgemeester Krikke aan grondig onderzoek te hebben verricht. Wij willen dit onderzoek graag zo snel mogelijk ontvangen, aangezien ons door betrokken partijen en ook de gemeente Den Haag een geheel ander beeld is geschetst.”

“Na het verzoek van de KNVB in december 2017 om weer uitfans toe te laten, gaven burgemeesters van beide steden aan hiervoor open te staan, als er duidelijke afspraken gemaakt konden worden. Alle partijen waren het daarna eens over de voorwaarden om wedstrijden weer met uitfans te spelen. Heldere afspraken over wedstrijdorganisatie, voorbereiding, rollen voor supporters, communicatie en evaluaties lagen al op tafel.”

“Wij begrijpen dat burgemeester Krikke verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid binnen haar stadsgrenzen. Wij kunnen echter niet accepteren dat Ajacieden niet in de gelegenheid zijn om hun club aan te moedigen. Tot de dag van vandaag hebben wij steeds vertrouwen gehad in het gevoerde proces. Wij blijven geloven dat voetbal voor iedereen is. Wij beraden ons dan ook op navolgende stappen om inderdaad een sportief feest voor iedereen te realiseren.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >