Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Scheidsrechter Kuipers geniet van botsing tussen speelstijlen

Je kunt veel vinden van het optreden van Björn Kuipers tijdens de klassieker. We vinden in Amsterdam het ene en ze vinden in Rotterdam het andere, maar onderaan de streep zag de scheids het meeste goed. Met dank ook aan de VAR, erkent Kuipers zelf.

29 oktober 2018 - 15:39
kuipersklascar
Je kunt niet zeggen dat Kuipers vergat te waarschuwen. © Pro Shots

De arbiter gaf al in de tweede minuut een laatste waarschuwing, aan Jens Toornstra, maar die waarschuwing werd in de wind geslagen. Jeremiah St. Juste kwam als een gek in op Nico Tagliafico en kreeg een rode kaart plus drie wedstrijden schorsing toe.

“Toornstra was een twijfelmomentje, die overtreding zat tussen geel en rood in. Hij zet zijn noppen op de kuit van Frenkie de Jong. Vrij hoog, ja. Maar een beetje ongelukkig ook. De intensiteit en snelheid ontbreekt, het was kantje boord,” aldus Kuipers tegenover De Telegraaf en Ajax Life.

Waar in de tweede minuut nog te veel twijfel was om direct rood te trekken, werd St. Juste wel van het veld gestuurd. “De situatie met St. Juste was toch moeilijk in te schatten, ook voor mijn assistent die erbovenop stond. Het gaat zo snel.”

Wij van Ajax Life vroegen ons af: baalt de scheidsrechter dan nog dat hij eerst slechts geel geeft? “Nee, zeker niet. Ik blijf mijn beslissingen nemen en ben gelukkig dat de VAR ons kan corrigeren. Danny Makkelie riep ‘ik vind het rood’ en vond het een goed idee als ik de beelden ging bekijken. Ik had aan de eerste herhaling genoeg.”

Ook het goedgekeurde doelpunt werd gecheckt door de VAR. Dit was in de Johan Cruijff Arena wellicht niet zo duidelijk, maar alle goals worden gecheckt door de videoscheids. “Er is wat discussie over het contactmoment. Als er al contact is, gaat het om een lichte schamp,” oordeelt Kuipers. “Ik verwacht niet dat de keeper daardoor de balcontrole verliest. Hij glijdt al met zijn gewicht naar de lijn en vervolgens erover.”

Het gebeurt lang niet altijd dat een scheidsrechter het binnen 25 minuten zo voor zijn kiezen krijgt, maar Kuipers had al een fel Feyenoord verwacht. “Ajax is een prachtig voetballend team dat op deze manier gestopt kan worden, maar dit was de andere kant van de medaille.”

Het zag er even naar uit dat Feyenoord ook met tien man het einde van de wedstrijd niet ging halen, maar toen trok Kuipers een staaltje ‘wedstrijdmanagement’ uit de kast. “Je wilt niet met elf tegen negen of elf tegen acht eindigen. Dat heb ik ook aangegeven. Spelers maken overtredingen, ik bepaal de grens.”

Het verschil op het veld bleef zodoende beperkt tot één, maar op het scorebord groeide de marge tot drie: 3-0.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >