Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Keizer: ‘Alleen goede buitenspeler is niet meer voldoende’

Sjaak Swart hoort het waarschijnlijk met opgetrokken wenkbrauwen aan. De klassieke buitenspeler bij Ajax kan vandaag de dag niet meer. En de voorzet is al een tijdje niet meer heilig, aldus Marcel Keizer.

27 september 2017 - 11:15
UsershyraDesktopajax_dataimages42e0361099c472cb56059f69287ba288_normal
Keizer geeft uitleg over zijn keuzes op de flanken. © Pro Shots

In de Voetbal International van deze week gaat trainer Marcel Keizer in detail in op de vleugelaanvallers bij Ajax. Vaclac Cerny, Justin Kluivert, Amin Younes, David Neres en Dennis Johnsen worden doorgelicht. Keizers keuzes zijn vaak voer voor discussie - ook op de tribune. 

De trainer legt uit: “Het verhaal van de buitenspeler staat in het moderne voetbal niet meer op zichzelf. Het is meer een combi geworden. Alleen een goede buitenspeler hebben is niet voldoende. Past hij bij de back, bij het middenveld? Vooral bij aanvallende ploegen hangt dat heel nauw met elkaar samen.”

Opvallend is dat Keizer zijn uitleg onderstreept met voorbeelden van vorig jaar: “Bij Jong Ajax was er vorig seizoen veel sprake van overlapping en diepte-acties vanaf de zijkant. Bijvoorbeeld bij ons op rechts met Pelle Clement, die op de juiste momenten aan de binnenkant kwam, Damil Dankerlui trok eroverheen, waardoor hij veel vaker in de vrije ruimte de voorzetten gaf. Dat was de perfecte afstemming. Als je dat van elkaar weet, is het een prima wapen. Dat proberen we ook in het eerste te krijgen.”

Goede backs met diepgang kunnen dus het verschil maken. Dat ontbreekt met Mitchell Dijks en Joël Veltman, weet Keizer ook. “Kan Orejuela onze opkomende back worden? Hij moet nog wat stappen maken in timing en kwaliteit. Dan kan het iets zijn. Hij is een aankoop en we moeten het nog zien. Daley Sinkgraven komt nog terug van een blessure en heeft dat wel in zijn spel zitten.”

En dan de voorzet, typisch onderdeel van het Ajaxspel in het verleden. Deze tijd vraagt iets anders. “Ik geloof niet in voorzetten vanaf de zijlijn. In mijn optiek heeft een voorzet alleen zin als hij wordt gegeven rond de zijkant van het strafschopgebied,” aldus Keizer.

“Als je daar heel principieel in bent, word je er altijd mee om de oren geslagen. Let maar op, ook komend weekend gaan er heus wel weer goals vallen op de velden uit lange voorzetten vanaf de zijlijn. Alleen ik denk dat daar dan honderd voorzetten aan vooraf zijn gegaan, die niets hebben opgeleverd.”

Ons advies: lees het hele verhaal met Marcel Keizer in de papieren editie van Voetbal International of bij Blendle. Het is namelijk een een interessant verhaal dat gaat om details en samenhang.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >