Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Spitsen onder de loep: Dolberg versus Traoré

Een beetje maf is het wel. Uitgerekend op het moment dat de vaste spits geblesseerd raakt, barst bij Ajax de scoringsdrift los. Net op tijd, of toch al te laat? Hoe dan ook, we nemen de prestaties van Kasper Dolberg en Bertrand Traoré onder de loep.

11 april 2017 - 17:34
UsershyraDesktopajax_dataimages8cfeedade3bb04cb6bc62f0a635f005d_normal
Grote kans dat we Dolberg en Traoré snel weer samen zien. © Pro Shots

Peter Bosz staat voor een ‘heerlijke’, maar moeilijke keuze. Wie moet er in de slotfase van het seizoen bij Ajax in de punt van de aanval? Traoré lijkt als nummer negen beter tot zijn recht te komen dan als rechtsvoor, maar Dolberg zet je ook niet zomaar op de bank.

De discussie is een mooie gelegenheid om de statistieken erbij te pakken. De input komt van Opta Sports. We vermelden er gelijk even bij dat we vooral naar de korte termijn kijken, maar het is dan ook de korte termijn die gaat bepalen of Ajax al dan niet de landstitel grijpt dan wel verder bekert in de Europa League.

Dolberg Speler Traoré
25 Wedstrijden 22
13 Goals 9
5 Assists 0
74 Schoten 81
34 Schoten op doel 35
24 Kansen gecreëerd 23

Tabel 1: Algemene statistieken van Dolberg en Traoré op basis van dit seizoen.

We beginnen in tabel 1 met wat algemene cijfers van wedstrijden van Dolberg of Traoré, waarbij hun positie niet direct ter zake doet. Wat opvalt is dat de Burkinees in minder wedstrijden vaker op doel schoot dan Dolberg, maar minder treffers kan noteren.

Dit past goed in het idee van een wat druistige Traoré en juist koele Dolberg. Verder is het opvallend dat Traoré in de eredivisie nog geen enkele assist gaf, terwijl hij toch echt net zo veel kansen creëerde als Dolberg. De Deen staat al op vijf assists. Als je bedenkt dat Traoré vaak vanaf de buitenkant naar binnen trekt, is dat best een dingetje.

Dolberg Per 90 min als spits Traoré
0,6 Goals 0,5
0,2 Assists 0
3,2 Schoten totaal 3
1,6 Schoten op doel 1,3
1,1 Kansen gecreëerd 1,4
5,1 Balcontacten in vijandelijke 16 6,7

Tabel 2: Statistieken van Dolberg en Traoré per 90 minuten als spits.

Tot zo ver de algemene statistieken, tijd om door te schakelen naar wedstrijden waarin Dolberg dan wel Traoré daadwerkelijk in de spits stond. Dat laten we zien in tabel 2. Dolberg overtreft Traoré in zo’n beetje alle statistieken, behalve op het gebied van gecreëerde kansen en balcontacten in de vijandelijke zestien.

Dit maakt het extra opmerkelijk dat Traoré nog altijd geen assist op zijn naam heeft staan in de eredivisie, is het dan misschien een kwestie van pech of slechte afronding door zijn teamgenoten? Zelfs doelman Andre Onana bereidde een keer een doelpunt voor.

Afbeelding 1: Een vergelijking van de balcontacten van Dolberg en Traoré tijdens een potje als spits.

Het is lastig om wedstrijden met Dolberg als spits en Traoré als spits direct met elkaar te vergelijken, maar een touchmapje geeft op z’n minst een impressie. We hebben gekozen voor de meest recente wedstrijden waarin beide heren aanvalsleider waren. Het gaat om Ajax - FC Twente en NEC-uit.

Er is in dit geval dus echt sprake van een momentopname, onthoud dat goed. De ene wedstrijd valt niet zomaar te vergelijken met de andere wedstrijd. Hoe speelt Ajax zelf, wie is de tegenstander en hoe sterk is die ploeg? Dat soort zaken zijn allemaal variabel.

En toch geeft het een goed beeld wat betreft het verschil tussen Dolberg en Traoré als spits. De les van deze touchmapjes? Traoré ontvangt de bal vaker in relatief gevaarlijke posities en hij komt vaker in de vijandelijke zestien, terwijl Dolberg juist meer uitzakt en vanuit daar de combinatie wil aangaan.

Bosz noemt het een heerlijk probleem, maar ga eens in de schoenen van de trainer staan. Dolberg is op zijn best in de spits en scoort gemakkelijker, Traoré is behendiger in de drukte en op rechtsbuiten een soort noodgreep. En dan heb je David Neres en Justin Kluivert nog die zorgen voor de soms o zo gewenste diepgang op de vleugels.

Wij zijn eens benieuwd naar de heerlijke oplossing!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >