Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Klaassen is de meest luxe rechtshalf die Ajax kan wensen

Ook al gaat het spel soms aan Davy Klaassen voorbij, de aanvoerder is van grote waarde. Dat was zo onder Frank de Boer, het blijft zo onder Peter Bosz. Tijd om weer eens in zijn cijfers te duiken, aangezien het idee leefde dat Klaassen in een dipje zat.

07 februari 2017 - 15:50
UsershyraDesktopajax_dataimages90f0b7e1d8a8c4f452bff283a4de205d_normal
Klaassen is misschien wel de meest waardevolle speler die Ajax heeft. © Ajax Images

Door Kevin Van Nunen

De conclusie luidde vorige keer, medio oktober, dat Klaassen niet zozeer een dipje heeft, maar een minder prominente rol heeft en dat we hem moeten beoordelen op basis van de nieuwe dingen die Bosz van hem verwacht. Klaassen heeft dan ook twee andere middenvelders om zich heen staan.

Als je kijkt naar de problemen van Ajax, bevinden die zich op de vleugels en niet in de middelste linie. Hakim Ziyech staat op 8 goals en 6 assists, Lasse Schöne is als controleur prima op zijn plaats en Klaassen is het cement tussen de stenen. Al is het soms maar door de goede kant op te lopen.

Het is ook geen toeval dat Klaassen in de passmap van Roda JC - Ajax (0-2) als enige twee pijltjes naar voren heeft, om aan te geven dat hij veel loopt. De twee pijltjes staan ook nog eens naar de vijandelijke zestien gericht. De loopacties van Klaassen brengen Ajax dus veel goeds.

Pak de openingstreffer tijdens PEC Zwolle - Ajax (1-3) er ook nog eens bij. Justin Kluivert stuurde Anwar el Ghazi diep, waarna Ajax een penalty kreeg. Maar kijk nog eens goed naar de loopactie van Klaassen. Als de aanvoerder niet naar buiten trekt, is er nooit ruimte om die combinatie op te zetten.

Seizoen Goals De 1-0 Percentage
2013/14 10 3 30%
2014/15 6 2 33%
2015/16 13 1 8%
2016/17 10 8 80%

Tabel 1: De openingsgoals van Klaassen over de seizoenen verspreid.

Die acties zie je niet eens terug in zijn statistieken, die al prima in orde zijn. Klaassen maakte van alle spelers in de eredivisie het vaakst dit seizoen de openingstreffer: maar liefst 8 keer al. Dit is nog opvallender als je bedenkt dat hij voorheen slechts 6 maal de score opende. Je ziet de uitwerking hiervan terug in tabel 1. We danken Opta Sports voor de input.

Jaar Schoten Kansen opgezet Passes Tackles Onderscheppingen
13/14 1,9 1,1 40 2,4 0,9
14/15 1,4 1,4 52 2,8 1,7
15/16 1,6 1,9 40 1,5 0,9
16/17 1,7 1,8 41 1,8 1,3

Tabel 2: Statistieken van Klaassen in balbezit in de afgelopen vier seizoenen, gemeten per 90 minuten.

Klaassen ligt wat betreft doelpunten en assists sowieso goed op schema. Hij sprokkelt ze mooi bijeen en kan zijn 13 goals van vorig seizoen overtreffen, als hij in dit tempo verder gaat. Bekijk tabel 2 voor zijn waarden door de jaren heen. Davy geeft anno nu wel iets minder assists dan voorgaande jaren, maar we denken daar een verklaring voor te hebben.

Duels Schoten Kansen opgezet Passes Tackles Onderscheppingen
1-10 1,8 2,0 37 1,4 1,5
11-20 1,5 1,5 44 2,2 1,0

Tabel 3: De verschillen bij Klaassen tussen augustus-oktober en oktober-nu in beeld.

Als je de cijfers van Klaassen opsplitst in de eerste en laatste tien wedstrijden van dit seizoen, kom je iets interessants tegen. Daarvoor hebben we tabel 3 gemaakt. Het valt op dat het aantal schoten op doel is gedaald, net als de hoeveelheid gecreëerde kansen.

Wel is Klaassen vaker aan de bal en zet hij vaker een tackle in. Dat is opvallend, zeker als je bedenkt dat Klaassen in een nog niet zo ver verleden schaduwspits was. Hij was de middenvelder die moest aansluiten tot hij in de buurt van de spits kwam te staan.

Bosz benut de kwaliteiten van Klaassen op een andere manier, ook omdat Ziyech de meest creatieve middenvelder is. “Davy’s rol is veel meer dat hij zonder bal probeert diep te lopen en ruimte maakt om Ziyech aan de bal te krijgen,” vertelde Bosz in de herfst van 2016 al.

Afbeelding 1 en 2: De heatmaps maken duidelijk dat Klaassen vaker vanaf rechts speelt, eerste tien wedstrijden (links) vs. laatste tien (rechts).

Als dit het plan is, lukt het de laatste wedstrijden steeds beter. Kijk naar afbeelding 1 en 2. Wat valt op? Klaassen heeft geen centrale rol meer, die heeft Ziyech nu. Klaassen is niet meer overal op het veld te vinden, hij lijkt zich meer te focussen op de plek rechts centraal op het middenveld.

Afbeelding 3 en 4: De gemiddelde posities van de middenvelders van Ajax dit seizoen, eerste tien wedstrijden (links) vs. laatste tien (rechts).

Dit zie je ook terug als je de gemiddelde posities van de drie middenvelders weergeeft, zoals we op afbeelding 3 en 4 hebben gedaan. Wie weet waaieren de middenvelders niet meer zo uit omdat de backs het goed doen, het kan ook nog zijn dat vaker van positie wordt gewisseld door de middenvelders, waardoor ze alle drie netto rond de middencirkel eindigen. Daar duiken we nog eens dieper in.

Hoe dan ook, Klaassen speelt iets meer teruggetrokken en minder vanuit een centrale rol. Ziyech schuift juist op van rechts naar links. Zo is het plots een stuk logischer dat de Marokkaan tegen PEC doorkwam over de linkervleugel en twee keer scoorde. Dit terwijl Klaassen zich ook als soort van rechtshalf met de aanval bemoeit en scorend vermogen blijft toevoegen.

Er is eigenlijk maar een statistiek van Klaassen die ons niet aanstaat. En dat is die van 6 gele kaarten. Hij moest tegen Roda wel een flinke overtreding maken, omdat Abdelhak Nouri niet stond op te letten. Een volgende schorsing wordt pas opgelegd bij 10 gele kaarten, maar toch... We moeten er voorlopig even niet aan denken dat Ajax het tijdens de titelrace zonder Klaassen moet stellen.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >