Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Bosz heeft gelijk: Sánchez zit in een dipje

Huh, Davinson Sánchez gewisseld? Die zagen we inderdaad niet aankomen, zoals Peter Bosz al opmerkte. Het was pas de tweede keer dat de Colombiaan een wedstrijd van Ajax niet volmaakte. Er gaat ook iets achter schuil. Sánchez zit in een dipje.

24 januari 2017 - 17:08
UsershyraDesktopajax_dataimages8c254aa1021f4e14e7113e6d59b2cc3b_normal
Het gaat bij Sánchez niet meer zo gemakkelijk als in het begin. © Pro Shots

Om maar meteen met een disclaimer te beginnen: het geeft helemaal niets dat Sánchez een dipje heeft. De verdediger is twintig jaar jong en speelt pas een half seizoen bij Ajax. Vrijwel ieder talent krijgt vroeg of laat een dipje. Daar komt nog bij dat hij al anderhalf seizoen achtereen speelt, vanwege verplichtingen bij Atlético Nacional.

Het is achterin momenteel Nick Viergever die de honneurs waarneemt, al sprak de man in vorm in de winterstop nog vol lof over zijn ploeggenoot. “We hebben een klik. Niet dat we samen met elkaar eten, maar we praten veel met elkaar. Davinson heeft oog voor de opbouw en wil dat ook proberen. Je ziet dat hij een goede inspeelpass naar middenvelders en spitsen kan geven. Hij heeft me echt verrast,” aldus Viergever tegenover Ajax Life.

Het is grappig dat Bosz en Viergever niet op dezelfde lijn zitten. De trainer kijkt er toch anders tegenaan, zo deelde hij eerst in Portugal met Ajax Life en vervolgens in de Galgenwaard. “Davinson is waanzinnig begonnen, maar was de laatste weken tot de winterstop iets minder. Toen begon hij duels te verliezen. Ik denk dat hij iets te comfortabel werd en daarnaast heeft hij er in feite al een heel seizoen op zitten.”

Resteert de vraag: wie heeft er gelijk, de trainer of de verdediger? Voor dit soort zaken bestaan er statistieken, die wij aangeleverd krijgen van Opta Sports. Laten we eerst even inzoomen op de prestaties van Sánchez tijdens het uitduel met FC Utrecht (0-1).

Afbeelding 1: Passmap Sánchez op basis van zijn balcontacten tijdens FC Utrecht - Ajax. Rode strepen betekenen balverlies.

Hoewel Sánchez voortijdig werd gewisseld, verstuurde hij de meeste passes van alle Ajacieden: 67 stuks. Van zijn passes kwam 81 procent aan. Dat is geen heel hoog percentage voor een verdediger van Ajax. Zie afbeelding 1 voor de details.

Andere zaken die opvallen: Sánchez ging slechts 5 persoonlijke duels aan, het minste van alle veldspelers die zondag in de basis begonnen. Dat is opvallend, aangezien de centrale verdedigers en spitsen normaal de meeste onderlinge duels uitvechten. Een puntje in het voordeel van de verdediger: het was vooral Ajax dat de bal in bezit had.

En ondanks dat hij amper persoonlijke duels aanging, veroverde Sánchez nog altijd tien keer de bal. Sánchez was daarmee de beste balafpakker tijdens Utrecht - Ajax. Zulke dipjes mag iedere speler van ons hebben, zullen we maar zeggen.

Toch is het tijd om terug te komen op de prestaties van Sánchez als hij eenmaal balbezit heeft. Kijk eens naar afbeelding 1, de passmap gemaakt op basis van Utrecht-uit. Alle streepjes zijn passes van Sánchez en er valt iets op. De succesvolle passes gaan van links naar rechts, maar zodra er naar voren wordt gepasst, komt er geen bal meer aan. Puntje voor Bosz.

Statistiek Eerste 9 duels Laatste 9 duels
Duels 9,1 (60%) 8,1 (55%)
Luchtduels 3,5 (60%) 4 (57%)
Tackles 2,2 (63%) 1,3 (91%)
Balveroveringen 7,2 6,7
Onderscheppingen 3,2 1,9

Tabel 1: Statistieken van Sánchez in vorm versus Sanchez in dip.
* De cijfers niet in percentages zijn gemiddelden op basis van 90 minuten.

We hebben in Tabel 1 wat cijfers van Sánchez in vorm versus Sánchez in dip naast elkaar gezet. Opnieuw geldt er een disclaimer. Cijfers op basis van ‘per 90 minuten’ zijn prima met elkaar te vergelijken, maar als er ouderwets wordt geteld, blijkt dit toch wat lastiger. Van de stijl van voetballen, van de kracht van de tegenstander en ga zo maar door. Allemaal zaken die sowieso al voor verschillen kunnen zorgen. Onthoud dit even.

Als je kijkt naar de eerste negen wedstrijden van Sánchez en de laatste negen duels, valt toch wel iets op. Wat blijkt? Sánchez gaat minder duels aan en wint ze ook minder vaak. Hij wint ook minder luchtduels, terwijl hij er juist meer aangaat. Balveroveringen en onderscheppingen? Ook gedaald.

Het tackelen gaat dan wel weer een stuk beter. De Colombiaan tackelt nog maar half zo vaak, alleen wel een stuk succesvoller. Het lijkt erop dat hij beter zijn momenten kiest. En dat hij nog een heleboel te leren heeft. Viergever: “Als ik Davinson was, zou ik lekker bij Ajax blijven. Hij doet het heel goed, maar kan ook nog heel veel leren. Denk aan zijn concentratie, de taal en het coachen van medespelers.”

Maar dat dipje, hoe moet dat verder? Matthijs de Ligt mocht in Utrecht het laatste deel van de wedstrijd spelen en voerde in Portugal een positief gesprek met Bosz. Lonkt er een basisplaats? De Ligt zelf geeft een juist antwoord, ook in gesprek met Ajax Life: “Zegt de trainer dat Sánchez een terugval heeft? Dan nog denk ik dat iedere spits die tegen hem moet spelen helemaal niet blij is.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >