Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Dode spelmomenten versus open spel

Het is al een tijdje niet meer gebeurd dat we zo optimistisch waren over alles wat met Ajax te maken heeft. Er wordt gesproken over genieten, waar we het voorheen hadden over betonvoetbal. Het is vroeg dag, maar toch. We kijken alweer hoopvol uit naar de volgende corner.

27 september 2016 - 17:13
UsershyraDesktopajax_dataimages316c42cedbca4a18c15ee5b6dd7dc86f_normal
Dankzij Ziyech is er weer hoop als Ajax het spel mag hervatten. © Ajax Images

Davinson Sánchez kopte tegen PEC Zwolle (5-1 winst) twee keer raak uit een hoekschop, maar weet je de vorige corner nog die tot een doelpunt werd gepromoveerd? Wij ook niet... De mannen van Opta weten zulke dingen wel en doken in het archief. De laatste treffer in de eredivisie uit een corner werd 31 januari 2016 gemaakt door Arek Milik, uit tegen Roda JC.

Tussen die hoekschop en de eerste rake kopbal van Sánchez zaten 122 corners zonder dat de netten bolden. De helft van die corners, 66 in totaal, werd genomen door Nemanja Gudelj en met 38 stuks doet ook Lasse Schöne een aardige duit in het zakje.

De overige corners werden getrapt door Hakim Ziyech (7), Daley Sinkgraven (4), Donny van de Beek (3), Davy Klaassen (2) en Ricardo van Rhijn (2). We hebben het drie alinea's kunnen rekken, maar zijn naam is gevallen: Ziyech. Met de komst van Ziyech zijn de eerste voortekenen aanwezig om te hopen dat corners voor Ajax weer een serieus wapen worden.

Afbeelding 1: Overzicht van standaardsituaties getrapt door Ziyech in dienst van Ajax.

Het gaat niet eens zozeer puur om corners, meer om spelhervattingen in algemene zin. Denk maar eens terug aan het winnende doelpunt tijdens Ajax - Vitesse en je begrijpt wat we bedoelen. Door Ziyech ingebrachte spelhervattingen leverden tien doelpogingen op. Het resultaat: 3 goals, 3 gemiste kansen, 2 geblokte en 2 gestopte pogingen. Dit alles is mooi samengevat in afbeelding 1.

Aangezien Ziyech pas een paar weken speler van Ajax is, vertekent dit beeld een beetje. Wel is het zo dat geen enkele eredivisieploeg dit seizoen meer treffers maakte uit standaardsituaties dan Ajax. We tellen 5 doelpunten, hetzelfde aantal als PSV. Als we alle 29 doelpunten van Ajax dit seizoen op een hoop gooien, tellen we 13 treffers. Dit komt neer op een percentage van 44,8 procent.

Seizoen Team Corners/duel Succesvolle corners
2015/2016 Ajax 5,6 1,5
2016/2017 Ajax 7,3 2,0

Tabel 1: De corners van Ajax vorig seizoen en de start van 2016/2017.

Als we ons puur focussen op wedstrijden in de eredivisie, komen we tot de volgende cijfers: 5 uit 17. Daarnaast toont de bovenstaande tabel aan dat Ajax in vergelijking met vorig seizoen per duel vaker corners krijgt en dat via corners per wedstrijd vaker een medespeler wordt gevonden. Zie ook tabel 2. Dit gegeven kent minstens twee redenen: Peter Bosz laat Ajax aanvallender voetballen en de corners zijn van betere kwaliteit.

5 uit 17. Het komt er dus op neer dat Ajax 29,4 procent van zijn eredivisiedoelpunten produceert via standaardsituaties. Dat percentage is bovengemiddeld, maar zeker niet uitzonderlijk hoog. De helft van de eredivisieploegen scoorde vorig seizoen zelfs boven de 30 procent! Aangezien Ajax nu de beschikking heeft over Ziyech – de laatste twee seizoenen goed voor 7 assists en 2 goals uit dode spelmomenten – wordt de gedachte versterkt dat Ajax dit gemiddelde kan volhouden.

Jaar Schoten/duel Schoten/hervatting % Goals uit dode momenten
14/15 13,8 3,5 25,6% 0,57
15/16 15,4 3,5 22,7% 0,38
16/17 19,9 5,3 26,6 0,53

Tabel 2: Schoten en goals Ajax de laatste 2,5 jaar uit standaardsituaties.

Het gaat uiteraard gelijk op met goede voorzetten, maar het is fijn om in tabel 2 te zien dat Ajax vooralsnog ook gewoon meer kansen creëert uit standaardsituaties dan de laatste twee seizoenen onder Frank de Boer het geval was. Onder De Boer zat Ajax op of rond het gemiddelde van in de eredivisie in het algemeen, met Bosz aan het roer lossen de Ajacieden gemiddeld per 90 minuten 2,4 doelpogingen extra.

Helaas kan Ziyech tegen Standard Luik wegens een schorsing even geen corners trappen, maar tegen FC Utrecht is hij weer terug. Ajax heeft het vaak genoeg lastig met Utrecht. Als een goed uitgevoerde corner straks het verschil blijkt tussen winst of gelijkspel, hebben we alle reden voor optimisme.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >