Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Veltman blinkt niet alleen uit tijdens klassieker

We wilden passie en strijd. En we kregen passie en strijd. Plus een overwinning in de klassieker, al zijn we daar meer aan gewend dan het verslaan van Feyenoord met eigen wapens. Ach, het leverde drie punten op. Joël Veltman was aan de zijde van Ajax de meest dapp're strijder.

09 februari 2016 - 15:45
UsershyraDesktopajax_dataimages854e52858aa8d0d03e8427e069c68973_normal
Veltman houdt zich prima staande als rechtsback. © Pro Shots

Weten jullie nog hoe er afgelopen zomer over Veltman werd gedacht? Nou, wij wel. Niet zo best... Hij moest het zelfs flink ontgelden, vooral na die fout in Wenen uit bij Rapid. Ajax zat op rozen, maar de centrale verdediger ging in de fout en Ajax kon een weekje later de Champions League al in de derde voorronde definitief vergeten.

Als Mike van der Hoorn voor dat tweeluik niet was geschorst, was Veltman zijn basisplaats wellicht kwijtgeraakt. Hij begon de eerste wedstrijden inderdaad niet best, maar zijn prestaties kenterden een stuk sneller dan de publieke opinie. We legden de 'Veltmannetjes' na Ajax - Willem II al eens onder een vergrootglas. Wat bleek? Zeker geen foutloos optreden, wel solide.

Statistiek Aantal
Balcontacten 87
Passes 52
Nauwkeurigheid 76,9%
Duels 18
Gewonnen duels 14
Ballen veroverd 8
Intercepties 5
Tackles 4

Tabel 1: De cijfers van Veltman tijdens Ajax - Feyenoord.

Tijd om te fastforwarden richting klassieker. Matchwinnaar Riechedly Bazoer werd uitgeroepen tot Ajacied van de wedstrijd, Veltman verdiende die titel volgens de bezoekers van onze website. Onze bezoekers hebben er kijk op, de nummer drie aan Ajaxzijde speelde een heerlijk potje foebele. Dat vatten wij weer graag samen in cijfers.

Veltman was in de Amsterdam Arena maar liefst 87 keer aan de bal en hij ging van alle spelers de meeste persoonlijke duels aan. Hij won er 14 van de 18, oftewel 78 procent. Verder had Veltman de meeste tackles (4) en intercepties (5) van alle Ajacieden. Alleen rechtsbuiten Lasse Schöne veroverde meer ballen dan de verdediger: 9 om 8.

En toen braken de laatste twintig minuten aan. Wij knepen 'm eerlijk gezegd een beetje. Veltman speelde uitstekend als gelegenheidsrechtsback, maar we wisten ook: Kenny Tete moest tijdens de twee klassiekers in De Kuip flink zijn best doen om Eljero Elia onschadelijk te maken. Een frisse Elia tegenover vermoeide Veltman, loopt dat goed af?

Statistiek Aantal
Balcontacten 10
Passes 3
Nauwkeurigheid 66,6
Duels 11
Gewonnen duels 1
Ballen veroverd 0
Balverlies 5
Voorzetten 1
Aangekomen voorzetten 0

Tabel 2: De cijfers van Veltmans tegenstander, Elia, tijdens Ajax - Feyenoord.

Nou en of! De Ajacied zette zijn directe tegenstander flink voor schut, Elia leverde een waardeloze invalbeurt af. Dat blijkt misschien wel beter als we de statistieken van de buitenspeler erbij pakken. Elia raakte slechts tien keer de bal en verstuurde slechts twee succesvolle passes. En slechts een van zijn negen persoonlijke duels sloot Elia winnend af.

Bedenk daar nog even bij: Veltman zat er in de laatste vijftien minuten goed doorheen. “Ik was best wel kapot, maar moest in het laatste kwartier alsnog een tandje bijschakelen. Je moet kort zitten als je op Elia staat. Als hij draait en je opzoekt, wordt het moeilijk,” vertelt de nummer drie van Ajax, die er na het laatste fluitsignaal kort bij ging liggen. “Opluchting, blijdschap en ja, ik was ook best vermoeid. Ik moet als back meer meters maken, dat merk je wel.”

  Speler Team Duels Gewonnen
1 Kongolo Feyenoord 235 72,3%
2 Veltman Ajax 267 65,5%
3 Van Peppen Roda JC 169 63,9%
4 Reijnen FC Groningen 162 63,6%
5 Droste Heracles 187 62,6%

Tabel 3: Overzicht van spelers in eredivisie die de meeste duels winnen.

  Speler Team Intercepties
1 Veltman Ajax 81
2 Uvini FC Twente 76
3 Van der Maarel FC Utrecht 71
4 Letschert FC Utrecht 67
- Mokotjo FC Twente 67
- Fischer Excelsior 67

Tabel 4: Overzicht van spelers in eredivisie die de meeste ballen onderscheppen.

Het is nog wat lastig om Veltman te beoordelen op zijn prestaties als rechtsback. Op basis van data van onze partner Opta Sports speelde hij twee keer op de rechterflank. Een voorzichtige conclusie zou kunnen luiden dat hij zijn duelkracht meenam. Maar die bewering durven we vooral aan omdat Veltman nou eenmaal heel veel duels wint. Van alle alle verdedigers met minimaal 150 persoonlijke duels wint alleen Terence Kongolo in verhouding meer duels. Die 267 duels van Veltman worden trouwens door niemand in de eredivisie overtroffen.

Het moge duidelijk zijn dat Veltman van grote waarde is voor Ajax. Hij speelde met 1946 minuten het meeste van alles en iedereen, gaat het vaakst persoonlijke duels van de hele eredivisie aan – op de ranglijst van gewonnen duels staat hij tweede – en onderschept door het spel goed te lezen ook nog eens de meeste ballen. Dan bestaat er geen enkele twijfel meer over je inbreng!

Er zit de rest van het seizoen niets anders op dan te hopen dat Veltman fit blijft. Hij is zo'n beetje de laatste steunpilaar die achterin nog wel overeind staat, nadat Tete (afgescheurde enkelband) en Jairo Riedewald (gebroken enkel) zwaar geblesseerd zijn geraakt. Het maakt blijkbaar niet uit of Veltman centraal achterin of rechtsback staat, maar stel je eens voor dat Ajax hem ook moet missen...

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >