Analyse

Ajax kreeg tegen Roda JC historisch weinig kansen

Wat is er toch met Ajax aan de hand? Er worden punten verspeeld, maar erger nog: het spel is slecht. In de tweede helften zakt het niveau vaak zelfs naar dramatisch, met als dieptepunt Roda JC - Ajax (2-2). We vroegen Opta naar wat cijfers en kaarten van de wedstrijd van zondag. Hou je vast, het is pijnlijk.

03 februari 2016 - 15:45
UsershyraDesktopajax_dataimages8b52b66683c954c77b1b68cab6c0cc60_normal
Ajax leek in de tweede helft niet meer vooruit te branden. © Pro Shots

Dat Ajax in Kerkrade punten verspeelde, lag niet zozeer aan het goede spel van Roda JC. De ploeg van Frank de Boer creëerde zelf gewoon ontzettend weinig, een evenaring van het laagste aantal sinds de komst van De Boer. Net als bij Vitesse-uit vorig seizoen (1-0) kreeg Ajax tegen Roda maar drie kansen. Feyenoord-Ajax (0-1) en PSV-Ajax (1-3) van vorig voetbaljaar staan met  vier kansen ook hoog in dit lijstje.

Datum Wedstrijd Kansen
31-01-2016 Roda JC - Ajax 3
01-02-2015 Vitesse - Ajax 3
21-09-2014 Feyenoord - Ajax 4
01-03-2015 PSV - Ajax 4

Tabel 1: Gecreëerde kansen sinds komst De Boer

Als we kijken naar het aantal gecreëerde kansen uit open spel (geen hoekschoppen, vrije trappen en penalty's) wordt het nog pijnlijker. In het Parkstad Limburgstadion vielen maar twee van zulke kansen te noteren. Zo slecht deed Ajax het nog nooit onder De Boer. In de eerder genoemde uitwedstrijden van vorig seizoen tegen Feyenoord en Vitesse deed Ajax het met drie kansen uit open spel net iets minder slecht.

Datum Wedstrijd Kansen uit open spel
31-01-2016 Roda JC - Ajax 2
21-09-2015 Feyenoord - Ajax 3

Tabel 2: Gecreëerde kansen uit open spel sinds komst De Boer

Dat Ajax tegen Roda zo weinig kansen kreeg, is niet verwonderlijk als je kijkt naar het kaartje met geslaagde passes. Ajax kwam voetballend niet in het strafschopgebied van de Limburgers. Maar vijf passes (voorzetten en corners niet meegerekend) kwamen aan in het strafschopgebied. Dat terwijl Ajax met 87 procent wel de een-na-hoogste passnauwkeurigheid van het seizoen had.

Al die nauwkeurige passes werden vooral rond de middenlijn gegeven. Daar loopt het veld dan ook helemaal dicht met zwarte pijltjes, terwijl het veld in en rond de zestien akelig groen is. Dat de 1-0 uit een corner kwam en bij de 2-0 de assist door een speler van Roda werd gegeven past dan wel weer goed.

Afbeelding 1: Geslaagde passes van Ajax tegen Roda JC (excl. corners en voorzetten)

Het aantal voorzetten uit open spel lag tegen Roda wel hoger dan bij de meeste wedstrijden dit seizoen. De Boer had het na Ajax - Heracles (0-0) ook veel over opportunistischer spelen. De trainer wilde dat de bal sneller in het strafschopgebied werd geslingerd.

De spelers gaven in Kerkrade redelijk goed gehoor aan die oproep. De bal werd negentien keer voorgegeven uit open spel. Dit seizoen lag dat aantal slechts in drie wedstrijden hoger. Op bezoek bij FC Twente (2-2) produceerde Ajax 29 voorzetten en bij de competitiewedstrijd tegen De Graafschap werd de bal 27 keer voorgeslingerd. Opvallend is dat Ajax - Heracles – waarvan De Boer dus vond dat er opportunistischer moest worden gespeeld met 21 voorzetten in de top drie staat.

Tabel 2: Voorzetten seizoen 2015/2016 uit open spel

Het was dus allemaal niet best afgelopen zondag. Maar kijken we alleen naar de tweede helft dan zijn we met ‘niet best’ veel te mild. Die was dramatisch. Dat blijkt ook uit de cijfers. Waar Ajax in het eerste bedrijf nog wel wat schoten produceerde, schoot Ajax na rust precies nul keer. Niet op doel, niet naast en er werden zelfs geen schoten geblokkeerd.

Tabel 3: Verschil tussen eerste en tweede helft Roda JC - Ajax

Het is niet de eerste keer dat Ajax in de tweede helft een stuk minder speelt. Hoe dat kan? Fitheid, gebrek aan scherpte of misschien angst voor een tegendoelpunt? Daar hebben we niet direct een antwoord op. Hoe fit de Ajacieden zijn, is moeilijk te zeggen omdat alleen Ajax de exacte cijfers heeft. En scherpte en angst zit vooral tussen de oren.

Maar we houden het in de gaten. Al hopen we dat we vanaf nu alleen nog maar positieve analyses kunnen schrijven.