Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Younes is het even kwijt, maar het zit er nog

Amin Younes kreeg er flink van langs na de klassieker in De Kuip. De linksbuiten speelde inderdaad een slechte wedstrijd en steekt sowieso niet in zijn beste vorm. Of is dat maar schijn? De cijfers vertellen dat we niet hoeven te wanhopen over Younes.

25 oktober 2016 - 17:21
UsershyraDesktopajax_dataimagesf9bef75f953e424378f7e93f382a0a53_normal
Dribbelen doet Younes vaker dan ooit. Dus gaan er andere dingen mis. © Pro Shots

Laten we gelijk eens beginnen met de onderstaande afbeelding, voor de verandering geleend van @11tegen11. Volg dit account gelijk even, er komen leuke plaatjes voorbij. Die van de klassieker is ook interessant, al klikte Younes het plaatje waarschijnlijk snel weer weg.

Er gaan wel strepen – ballen – naar Younes toe, maar er komen geen ballen bij hem vandaan. Dit kan maar een ding betekenen: balverlies. En dat is niet goed. Peter Bosz merkte ook nog eens op dat Daley Sinkgraven in de problemen werd gebracht door medespelers. Dit zou zomaar weer een ‘lijntje’ naar Younes kunnen zijn.

Kortom, Younes speelde tegen Feyenoord niet zijn beste wedstrijd in Ajaxshirt. Verre van zelfs. Hoewel hij afgelopen week zijn eerste assist van het seizoen leverde en voor het eerst zijn naam terugzag op het scorebord, krijgt de linksbuiten een stevige lading kritiek over zich heen.

Op basis van de klassieker is dat absoluut terecht, net als zijn wissel. Maar moeten we ons ook echt zorgen maken over Younes of zijn er tekenen van hoop? Dat lieten we dan weer uitzoeken door de mannen van Opta Sports, die ons van leuke informatie voorzien.

Seizoen Duels Basisplekken Minuten Goals Assists
15/16 35 29 2324 8 5
16/17 15 13 1137 1 1

Tabel 1: De 'basiscijfers' van Younes sinds zijn komst naar Ajax.

We beginnen met de basis, met wat algemene statistieken. Younes kwam met een blessure binnen, maar maakte ongeveer een jaar geleden zijn debuut en veroverde langzaam maar zeker een basisplaats. Wel werd hij regelmatig gewisseld omdat de pijp leeg raakte in de tweede helft, maar met 8 doelpunten en 5 assists noteerde hij prima cijfers. Check tabel 1 voor meer.

Tijdens de voorbereiding op het huidige seizoen was Younes opnieuw geblesseerd, dit keer aan zijn lies. Het gebeurt wel vaker dat een kwetsuur in de voorbereiding spelers een tijdje blijft achtervolgen en je zag aan Younes dat hij moest toegroeien naar zijn vertrouwde niveau.

Seizoen Schoten Goals Conversie Kansen Assists Dribbels
2015/2016 2,1 0,31 15,1% 1,7 0,19 3,4
2016/2017 2,2 0,08 3,6% 1,6 0,08 4,4

Tabel 2: Dieper inzoomen op de cijfers van Younes bij Ajax.

Als we dieper inzoomen op de cijfers van Younes en vorig jaar afzetten tegen dit seizoen, komt er niet direct iets aan het licht. Hij schiet per negentig minuten net zo vaak op doel, creëert net zo veel kansen en voltooit zelfs een hele dribbel meer. Daar zit het probleem dus niet. Sterker nog, Younes trekt hier de goede lijn van vorig seizoen door.

Waar zitten de pijnpunten dan wel? Nou, Younes scoort een stuk minder en levert ook minder assists. Zoals gezegd: zijn eerste assist van het seizoen gaf hij in Den Haag en tegen Celta de Vigo was-ie voor het eerst trefzeker. Deze cijfers vertonen wel een afwijking, dus moeten we hier beginnen met graven.

Younes schiet net zo vaak op doel, maar zijn conversie is als een pudding in elkaar gezakt: van 15,1 procent naar 3,6 procent. Bedenk hier even bij dat de gemiddelde speler in de eredivisie een conversie heeft van 11 procent, een beetje aanvaller komt zelfs uit rond de 13 procent.

De 3,6 procent die Younes nu noteert, is veel te laag. Maar waarom? De schotconversie van een speler wordt beïnvloed door veel zaken, waarvan de locatie het belangrijkst is. Ook zaken als vorm, tactiek en ga zo maar door hebben een bepaalde invloed. Younes schiet nog steeds net zo vaak, dus je mag verwachten dat zijn conversie over een heel seizoen genomen weer aantrekt naar een acceptabel niveau.

Dan de assists. Younes creëert nog steeds net zo veel als vorig seizoen, maar assists en dus doelpunten levert het even niet op. Hier lijkt meer aan de hand dan pure pech. Tijd om uit te leggen wat er aan de hand is. Check de twee afbeeldingen goed, die illustreren het probleem. Op de plaatjes zie je de kansen die Younes als Ajaxspeler creëerde vanuit open spel.

Afbeelding 1 en 2: Passes van Younes waaruit een schot van een ploeggenoot volgde. 15/16 (links/boven) versus 16/17 (rechts/onder)

Dat er op het plaatje van vorig seizoen veel meer streepjes staan, zegt niet zo veel. Het gaat om veel wedstrijden versus weinig wedstrijden, het seizoen is nog niet eens op de helft. Er komen in de loop der tijd steeds meer streepjes bij op het meest recente plaatje.

Twee zaken vallen op. Er eindigen nu zelfs relatief meer gecreëerde kansen binnen de zestien van de tegenstander, wat uiteraard een goede zaak is. Als Younes teamgenoten weet te bereiken in het strafschopgebied, is de kans op een doelpunt groter. Het probleem is echter dat hij dit seizoen vaak teamgenoten aanspeelt aan de zijkant van het strafschopgebied.

Zoals iedereen wel aanvoelt, ben je het gevaarlijkst wanneer je kunt schieten vanuit het midden van het strafschopgebied. Oftewel: het rode vlak in de afbeelding. Vorig seizoen wist Younes hier veel vaker zijn ploeggenoten in stelling te brengen dan tot dusver.

Voilà! Daar gaan de alarmbellen af en hebben we het probleem met Younes te pakken. Het zit er nog steeds en het lukt de linksvoor zelfs vaker – desnoods op een postzegel, in de kleine ruimte – om tegenstanders te passeren, zo vertellen de cijfers. Maar droge cijfers zijn niet genoeg om kritiek af te wenden.

Als het Younes lukt om middenin de zestien een teamgenoot aan te spelen, komt het waarschijnlijk weer goed. Hoe sneller, hoe beter.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >