Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax zeker van vijfde plek na zege op Almere City en dit valt op

Godzijdank, de play-offs blijven Ajax bespaard. Door de 3-0-zege op Almere City is onze club verzekerd van de vijfde plek. Mede omdat NEC en FC Utrecht punten verspeelden. Steven Bergwijn was eindelijk eens de grote man. Lees snel verder!

12 mei 2024 - 16:31
Almere 1200
Bergwijn scoorde driemaal voor rust. © Pro Shots

Primeur in zonnig Amsterdam
Niet eerder nam Almere City – zeker van nog een jaar eredivisie – zoveel supporters mee naar een uitwedstrijd. Zo’n negenhonderd fans zaten in het uitvak voor de allereerste officiële editie van Ajax - Almere City.

En dat op een stralende dag, waarop we talloze wit-rood-witte shirtjes zagen boven korte broeken. Fijn biertjes drinken in de zon met je vrienden en vriendinnen. Zomer in de bol en alles! Op dat punt was het laatste thuisduel van dit rotseizoen er in elk geval eentje om op voorhand naar uit te kijken. Het leek bijna een beetje op de start van een nieuw voetbalseizoen.

Los daarvan viel wel op dat best veel stoeltjes onbezet bleven. Moesten sommige supporters op moederdag een bezoekje brengen aan (schoon)moeder? Of is de zin in Ajax gezien de sportieve malheur een beetje over? Er stond toch best wat op het spel. Zelf winnen en puntenverlies van NEC, dat was genoeg om verzekerd te zijn van de zo belangrijke vijfde plek, die recht geeft op voorronde Europa League.

Dreigende bewegingen?
John van ’t Schip koos er in de zonovergoten Johan Cruijff Arena voor Mika Godts op de bank te zetten. Vast gediskwalificeerd vanwege al zijn dreigende bewegingen. Sorry, Songfestivalgrapje. Hoe dan ook, Chuba Akpom begon op rechts, terwijl Steven Berghuis de bank warm hield.

Onvervalste hattrick Bergwijn
Een halfuur lang gebeurde er maar weinig in de Johan Cruijff Arena. De bezoekers uit Flevoland bleven makkelijk op de been. Hier en daar werd gefloten. Snapten de spelers het belang van een zege niet? Uiteindelijk was één moment van versnelling van Bergwijn genoeg om het duel open te gooien. Het was meteen raak. Na een fraaie combinatie met Brian Brobbey lag de bal achter doelman Nordin Bakker: 1-0.

Vanaf dat moment ging het snel. Bergwijn maakte vlot achter elkaar ook de 2-0 en 3-0. De wedstrijdbal is dus voor de aanvoerder. Vooral zijn tweede doelpunt – een streep van net buiten de zestien – was lekker. Eindelijk nam Bergwijn zijn ploeg eens bij de hand. Supporters op Zuid zongen grappend ‘wij gaan Europa in’. Humor om te lachen!

Vijfhonderdste voor Berghuis
Steven Berghuis viel meteen na rust in als rechtsbuiten. Daarmee mocht hij zijn vijfhonderdste officiële wedstrijd als prof in zijn logboek noteren. Hij staat nu op 454 duels op clubniveau en op 46 interlands voor het Nederlands elftal.

De tweede helft was overigens weinig enerverend. Ajax zette amper meer druk. Dat leverde nog wel wat kansjes op voor de bezoekers. Vooral Jordan Henderson ergerde zich groen en geel aan de lamlendigheid in het tweede bedrijf. Hij riep menig collega tot de orde.

Gescoord werd er niet meer in Amsterdam. Het was vooral even wachten wat NEC en FC Utrecht op de andere velden hadden gedaan. Beide clubs leden puntenverlies. Geen play-offs dus voor Ajax. Gelukkig maar.

Ajax sluit een op veel fronten lelijk voetbaljaar op zondag 19 mei af in Arnhem. Dan speelt het om 14.30 uur tegen het gedegradeerde Vitesse. Jorrel Hato doet dan niet mee. De jongeling kreeg geel tegen Almere City en is geschorst.

Persoonlijke prijzen voor Brobbey en Hato
Brobbey en Hato vielen na het laatste fluitsignaal overigens nog persoonlijk in de prijzen. Brobbey werd door jullie verkozen tot Ajacied van het Jaar, terwijl de technische staf Hato uitriep tot Talent van het Jaar.

Brobbey ontving de Rinus Michelstrofee uit handen van Fabian Nagtzaam, directeur-bestuurder van Supportersvereniging Ajax. Na elke officiële wedstrijd konden Ajaxsupporters op ajaxlife.nl stemmen op de Ajacied van de Wedstrijd, waarbij voor de spelers met de meeste stemmen drie, twee en één punt(en) klaarlagen. Brobbey ontving steevast vele stemmen door zijn sterke spel. Met momenteel 59 punten eindigde hij bovenaan, gevolgd door Hato en Berghuis met ieder virtueel 21 punten.

Hato kreeg ook op persoonlijke titel een prijs. Hij werd door de technische staf verkozen tot Talent van het Jaar. We gokken dat ze daar niet heel lang over na hoefden te denken. De pas achttienjarige verdediger legde dik verdiend beslag op de Marco van Bastentrofee. Hato volgt Kenneth Taylor daarmee op als Talent van het Jaar.

Aanbevolen
Brobbey en Hato Ajacied en Talent van het Jaar 2024

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >