Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: weergaloze Cruijff en energieke Ziyech tegen FC Utrecht

Ajax neemt het zondag in Amsterdam op tegen FC Utrecht. Dat duel werd 53 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit in de spotlights stonden tegen de Domstedelingen.

29 februari 2024 - 08:17
Ziyech Feest 1200
Een goed feestje leg je vast. © Pro Shots

1970: Cruijff en Swart vernederen Utrecht
Het is 13 december 1970. Ajax speelt zijn allereerste thuiswedstrijd ooit tegen FC Utrecht, de club die dat jaar is opgericht uit een fusie tussen DOS, Elinkwijk en Velox. Het zorgt voor optimisme in de Domstad. Liefst zevenduizend supporters van Utrecht reizen af naar De Meer, maar daar komen ze al snel van een koude kermis thuis.

Het wordt namelijk de dag van Johan Cruijff en Sjaak Swart. Beide Ajacieden maken een onvervalste hattrick en leggen de gasten ongenadig op de pijnbank. In de eerste helft vinden de Amsterdammers al vijfmaal het net. Bij het laatste fluitsignaal van arbiter Henk Pijper staat er een 7-1-eindstand op het scorebord.

De volgende passage in NRC Handelsblad is veelzeggend: ‘Er vielen volop gaten in de Utrechtse defensie. In alle soorten, maten en gewichten. Zelfs een in gaten gespecialiseerde sorteermachine zou de grootste moeite hebben gehad de gang van zaken in dit ongelijke duel tussen Ajax en Utrecht bij te benen.’

Vooral Cruijff dartelt op imponerende wijze over het veld en ontwricht de Utrechtse verdediging. Zijn directe mandekker is Co Adriaanse, die ruim dertig jaar later hoofdtrainer wordt van Ajax. Deze zondag stapt de Amsterdammer ontgoocheld van het veld.

Adriaanse over de grote nederlaag: “Als je zo van alle kanten wordt voorbijgelopen, denk je: kan ik er eigenlijk wel wat van? Je bent zo vaak voor schut gezet. We werden compleet weggespeeld. Na zo’n afgang zou je het liefst ophouden met voetballen.”

De afloop van het seizoen is bekend. Ajax eindigt in de eredivisie op de tweede plek achter Feyenoord, maar verovert wel de Europacup 1.

Aanbevolen
Speel ook in maart mee met onze Ajax Life Poule!

2019: Ziyech gidst Ajax officieus naar landstitel
Het is zondag 12 mei 2019. Ajax heeft net vier dagen rouw achter de rug. Na een machtige campagne in de Champions League, valt het doek op uiterst pijnlijke wijze in de halve finale. Hoe verwerkt de ploeg van Erik ten Hag deze mokerslag?

Er moet tegen Utrecht een resultaat worden neergezet, om niet op het laatste moment ook de landstitel door de vingers te zien glippen. Wanneer Othman Boussaid de gasten binnen een minuut op voorsprong brengt, houdt Amsterdam de adem in. Het zal toch niet?

Het jonge Ajax vermant zich echter geweldig. Geïnspireerd door een ongekend energieke Hakim Ziyech wordt nog voor rust orde op zaken gesteld. Klaas Jan Huntelaar en Donny van de Beek zijn trefzeker. In de tweede helft maakt Dusan Tadic het karwei af met twee goals: 4-1.

De aanvoerder van Ajax is daarmee tien thuiswedstrijden op rij trefzeker en voert zijn seizoenstotaal op naar 26 doelpunten. We hadden ook zijn naam boven dit stukje kunnen zetten, maar de manier waarop Ziyech zich als teamspeler manifesteert, springt nog net iets meer in het oog.

Wanneer het laatste fluitsignaal klinkt in de Johan Cruijff Arena, moeten in Alkmaar nog een paar minuten worden gespeeld. PSV strijdt daar tegen AZ voor zijn laatste kans op de landstitel. De Ajacieden blijven op het veld en zien op de stadionschermen hoe de concurrent met 1-0 verliest.

Er wordt spontaan een feestje gebouwd. Eerst op het veld, daarna op het Arenadek. Ajax is officieus kampioen. Drie dagen later wordt de titel op bezoek bij De Graafschap officieel bezegeld. Een kampioenschap van het collectief, maar Ziyech springt er dit duel bovenuit.

Uitbundig viert hij feest met zijn medespelers en supporters. Ziyech, de spelmaker die door het publiek vervolgens voor het tweede seizoen op rij wordt verkozen tot Ajacied van het Jaar.

Aanbevolen
Welke Ajacieden scoorden viermaal of vaker tegen FC Utrecht?

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >