Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Rode rug rechten: ‘gewoon’ jaarboek na gitzwart Ajaxseizoen

Soms moet je als club een gitzwarte bodem voelen als basis om tegen af te zetten, om weer omhoog te kunnen. Dat punt werd in het seizoen 2023/2024 bereikt. Een seizoen waar we ‘gewoon’ een jaarboek van uitbrengen. Deze verschijnt op woensdag 12 juni.

04 juni 2024 - 11:19
Ajax Jaarboek 1200
Hato siert de cover van het jaarboek. © SV Ajax

In goede tijden en in slechte tijden, Ajacied ben je niet voor even. Als Ajacieden beleefden we echter wel een seizoen als nooit tevoren. En niet op een goede manier. In het jaarboek beschrijven auteurs Menno Pot, Rodney Rijsdijk, David Endt, Evert Vermeer en Thijs Zwagerman alles wat er gebeurde. 

En dat was veel. Heel erg veel. Nog voordat de voetbaljaargang echt op gang kwam, stopte Edwin van der Sar als algemeen directeur. Pieken als topkeeper is anders dan het slepende negativisme dat je kunt ervaren als directeur van een club als Ajax. Na elf jaar was hij op.

Zonder de al vertrokken voetbalcommissaris Danny Blind was het technisch beleid als een lekke bal. De nieuwe technisch directeur Sven Mislintat moest in korte tijd een waardige selectie samenstellen. Het vertrek van maatgevende Ajacieden Dusan Tadic en Davy Klaassen maakte die opgave loodzwaar.

In het jaarboek 2023/2024 – met de kenmerkende rode rug – komt alles weer voorbij. En dat is niet erg. We mogen immers niet vergeten wat er allemaal is gebeurd, zolang er maar iets van wordt opgestoken.

Mislintat verkocht eerst voor een slordige 110 miljoen en raasde daarna solistisch en ongecontroleerd langs de transferschappen, om tijdig genoeg spelers te hebben. Trainer Maurice Steijn vond het niet zijn selectie, de saamhorigheid ontbrak. Een dodelijke start.

Als Ajax niet goed voetbalt, morren wij op de tribunes. Als Ajax echt zwaar ondermaats presteert, groeien de teleurstelling en het ongenoegen uit tot een giftige mix. Verlies in de klassiekers, uitschakeling in de beker door amateurs, de laatste plaats in de eredivisie… De harde bodem werd gevoeld. Met als treurigste moment de ellende bij de hoofdingang van ons Ajaxhuis, na de afgang tegen Feyenoord.

Op bestuurlijk vlak was dit seizoen net zo tranentrekkend. Alex Kroes begon, stond al snel weer op non-actief en werd daarna tóch weer in genade aangenomen, als technisch directeur. Bestuurders holden ‘Samen Ajax’ uit tot een lege, zielloze frase.

Was er niets om aan vast te houden? Toch wel. De ontroerende clubliefde van John van ’t Schip. De sympathieke clubman deed wat andere criticasters nalieten: als trainer-coach probeerde hij er nog wat van te maken.

En Brain Brobbey, door supporters uitgeroepen tot Ajacied van het Jaar, liet de vechtersmentaliteit zien die op het veld te vaak ontbrak. En op de cover zien we Jorrel Hato, een lichtpuntje in donkere Ajaxtijden. Talent van het Jaar bovendien.

In het jaarboek 2023/2024 – met de kenmerkende rode rug – komt alles weer voorbij. En dat is niet erg. We mogen immers niet vergeten wat er allemaal is gebeurd, zolang er maar iets van wordt opgestoken. Laat de harde bodem een basis zijn om weer op te veren, richting een club die het waardig is de naam Ajax te dragen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >