Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stop de tijd: een Nigeriaanse artiest in Amsterdam

Een van de lichtpuntjes in de donkere Ajaxdagen rond de eeuwwisseling is Pius Ikedia, liefkozend Piet genoemd. Dansend op de vleugels is hij een ode aan het intuïtieve voetbal.

19 februari 2024 - 15:56
Piusikedia1200
Ikedia wervelt over het hoofdveld in Breda. © SV Ajax/Ron Richel

Jeetje, rode kousen… Het gele uittenue van Ajax in seizoen 2000/2001 lijkt volgens scheidsrechter Ruud Bossen teveel op dat van NAC. De Bredase club speelt met witte kousen, dus moet er water bij de wijn. Op rode kousenvoeten dollen Ikedia en Wamberto er op de vleugels flink op los. De NAC-defensie wordt er tureluurs van. Hét moment voor fotograaf Ron Richel om af te drukken.

Pius Ikedia. Alleen al het uitspreken van zijn achternaam, is voor Amsterdamse supporters een dingetje. Je hoort varianten als ‘Iekeediaa’, ‘Iketsja’ en soms ‘IKEA’. In een interview met De Ajacied zegt hij: “De waarheid over de varianten van mijn achternaam ligt ergens in het midden.” Vaag… Over zijn voornaam is hij duidelijker: Pa-jus, al heet hij voor supporters al snel liefkozend Pietje.

Watervlug doet de Nigeriaan alles op gevoel. Hij is slechts 1,66 meter lang en zestig kilootjes licht. Zijn grote glimlach staat op z’n olijke hoofd gegraveerd. Dat is al vanaf het moment dat hij naar Ajax komt.

Tot z’n veertiende jaar dribbelt hij op blote voeten. Hij laat z’n kunsten zien op kale trapveldjes rond Lagos. Voetbalschoenen vindt hij zwaar en onhandig, maar als hij met het Ivoriaanse ASEC Mimomas de Afrikaanse cup voor clubteams wint, is Ikedia inmiddels aan dat schoeisel gewend.

Over zijn voornaam is hij duidelijker: Pa-jus, al heet hij voor supporters al snel liefkozend Pietje.

De artiest op de flanken komt bij scout Ton Pronk op de radar. De club is overtuigd na zijn optreden op het WK onder 20 jaar, in 1999. In toen nog Ajax 2 is hij op de dinsdagavond een echte smaakmaker. Een lichtpuntje op de donkere belofte-avonden, al snel mag Ikedia meedoen met het eerste.

Zijn meest memorabele duel is PSV - Ajax in oktober 2000, tijdens het kindermatinee dat om 13.00 uur begint. In de eerste 45 minuten draait hij Jan Heinze compleet dol. De Deense basiskracht wordt er zichtbaar moedeloos van. Eén onhandigheidje in het eigen strafschopgebied van de overijverige Ikedia zorgt helaas dat de Eindhovenaren goed wegkomen. Penalty. Het wordt 1-1.

Bij zendgemachtigde Canal Plus stamelt de Man of the Match – verstopt achter een reuzefles champagne – zijn excuses richting het Ajaxpubliek: “Ik verontschuldig mij tegenover mijn medespelers en de meegereisde Ajaxsupporters voor de veroorzaakte penalty. Het was niet mijn bedoeling.”   

Hij komt tot slechts 25 wedstrijden in Ajax 1. In die duels steelt de vrolijke dribbelaar serieus de harten van supporters. Ajacieden schrikken dan ook van het nieuws dat Ikedia in 2016 tijdens een wedstrijdje met Lucky Ajax in elkaar zakt, slechts 41 jaar oud. Gelukkig wordt hij direct gereanimeerd. Na een paar dagen in een Enschedees ziekenhuis mag hij weer naar huis.

In zijn intuïtieve zoektocht naar geluk woont Pius Nelson Ikedia inmiddels in het zonnige Californië.

Dit is een artikel uit onze rubriek: Stop de tijd. Wekelijks pakken we een beeld uit het archief van fotograaf Ron Richel, rond de eeuwwisseling de vaste plaatjesmaker van Supportersvereniging Ajax.

Aanbevolen
Stop de tijd: een vrolijke pechvogel uit Colombia

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >