Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hopeloos Ajax onderuit bij AZ en dit valt op

Ajax kon zondag in het Afas Stadion wat betreft punten op gelijke hoogte komen met nummer vier AZ, maar in plaats daarvan liepen de Alkmaarders verder uit naar een verschil van zes punten. De labiele ploeg van John van ’t Schip ging hopeloos onderuit: 2-0.

25 februari 2024 - 18:41
AZ AJA 1200
Hato heeft het moeilijk met De Wit in zijn nek. © Pro Shots

Wie stappen uit de bus?
Met honderdtwintig hachelijke en bizarre minuten voetbal in het Noorse Bodø in de benen, stond AZ-uit alweer heel rap voor de deur. Een onwijs belangrijke pot voor het onzekere Ajax in de jacht op plek vier. Vooraf was er weinig om aan vast te houden. Hoe zou de ploeg voor de dag komen? Wie waren er fit genoeg? Het is steeds een verrassing. Dat bleek in Alkmaar ook al snel.

Bij het Afas Stadion werd de spelersbus van Ajax opgewacht door nieuwsgierige supporters. “Kijk, daar is Ajax,” klonk het enthousiast uit een kindermond, toen de bus over het laatste stukje van de A9 rolde. Ook wij namen – benieuwd naar wie er aan boord zaten – een kijkje. Steven Berghuis bleek niet wedstrijdfit en stapte niet uit. Jordan Henderson daarentegen wel.

Van ’t Schip verrast vijf verdedigers
De ervaren Engelsman begon echter op de bank. Hij zag hoe Van ’t Schip koos voor een formatie met vijf verdedigers. Een onvervalst 5-3-2-systeem. Of zelfs een 5-4-1-formatie, als je er graag een label op wil plakken. Van ’t Schip: “Berghuis viel weg, dus mede door personele problemen – en omdat we na donderdag snel weer moeten spelen – denken we dat dit nu het beste is. Op het middenveld spelen we met een vierkant.”

Hoe het precies stond? Centraal achterin zagen we Devyne Rensch, Josip Sutalo en aanvoerder Jorrel Hato. Anton Gaaei en Borna Sosa vormden de zogeheten wingbacks. Op het middenrif zagen we met Benjamin Tahirovic en Branco van den Boomen een tweemansblok. Brian Brobbey was de spits van dienst, terwijl Kenneth Taylor en Kristian Hlynsson erachter de ruimtes tussen de linies moesten bespelen.

Vroege wissel Gaaei en record Kaplan
Ajax had eenmaal getraind in de nieuwe formatie. En dat was helaas goed te zien. Ondanks de vijfmans defensie en het inzakken, voetbalde de thuisploeg er regelmatig makkelijk doorheen, al helpen persoonlijke fouten zoals die van Gaaei ook niet. De Deen verspeelde de bal al na zes minuten (!) op schlemielige wijze. Ruben van Bommel kon er meteen met de bal vandoor, dribbelde naar binnen en schoot – geenszins gehinderd door Sutalo en Hato – fraai raak in de korte hoek.

Diezelfde Gaaei leidde vlak voor rust opnieuw een levensgevaarlijke counter in. Ajax had mazzel dat de Alkmaarders niet profiteerden. Voor de klungelende Gaaei was het wel meteen einde oefening. Voor de tweede keer dit seizoen werd hij voor rust gewisseld. Het kan niet anders of de verdediger ligt er mentaal nu aardig af. Ahmetcan Kaplan was zijn vervanger en maakte zijn debuut in het eerste elftal. Hij was alweer de 34ste Ajaxspeler die minuten maakte dit eredivisieseizoen. Een record.

Ajax maakte voor rust in aanvallend opzicht een droevige indruk. De arme Brobbey stond in zijn eentje op een eiland en werd amper in het spel betrokken. Ajax kwam niet verder dan schotjes van Gaaei, Taylor en Van den Boomen, terwijl Van Bommel aan de andere kant een onwijs grote kans om de score te verdubbelen onbenut liet.

Meteen tik na aanvallende wissel
Ajax had na rust ook niet veel in de melk te brokkelen, maar het moest gezien de 1-0-achterstand natuurlijk wel iets. Van ’t Schip paste na een uur een aanvallende wissel toe. Chuba Akpom kwam voor Tahirovic. Voor Brobbey – die nog altijd moederziel alleen op zijn eiland stond – wel zo ‘gezellig’.

Akpom stond welgeteld anderhalve minuut op het gras toen Van Bommel de 2-0 achter Diant Ramaj schoof. De AZ’er kreeg werkelijk alle ruimte om de bal aan te nemen binnen de zestien en vervolgens droogjes af te ronden. Het was ongekend hoe makkelijk dat ging.

Buitenspelgoal Brobbey
Van den Boomen en Hlynsson maakten de wedstrijd ook niet vol. Zij gingen er tien minuten voor tijd af voor Sivert Mannsverk en Julian Rijkhoff. En zo had de Ajaxcarrousel zomaar ineens drie spitsen op het veld staan. Alles in de hoop om nog iets te doen aan de achterstand.

Brobbey dacht kort voor tijd te scoren, maar de VAR zette daar een streep door: buitenspel. Ook dat nog. Daarmee was het wel klaar in Alkmaar. Door de nederlaag is het gat tussen AZ en Ajax nu zes punten geworden. De volgende horde volgt op zondag 3 maart. Dan staat FC Utrecht-thuis op het programma.

We moeten nog even zin maken.

Aanbevolen
Informatie kaartverkoop Ajax - Aston Villa

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >