Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajacieden uit Urk maken skybox in stadion Bodø/Glimt onveilig

Franklin Bode (38) komt uit Urk. Hij en zijn Ajaxvrienden werken allemaal in de vissersbranche. Ze zijn gek op de visserij en stapeldol op Ajax. Dan is een koppeling aan FK Bodø/Glimt fantastisch. Het leverde de mannen een geweldig avontuur op.

23 februari 2024 - 09:15
Urk 1200
Op weg naar een zalmkwekerij in Bodø. © Franklin

Hey Franklin, met wie ben je hier?
“Met mijn maten. We zijn met z’n zessen. We zijn vrienden, hebben allemaal een seizoenkaart en komen ook allemaal uit Urk. Ik heb nu zelf zo’n achttien jaar een seizoenkaart.”

Wat dacht je toen Ajax werd gekoppeld aan Bodø/Glimt?
“We waren meteen enthousiast. Ik ken een PSV’er uit het dorp, die hier een paar jaar geleden ook was geweest. Ik stuurde hem meteen een appje met de vraag hoe hij destijds aan kaarten kwam. Hij zei dat het een fantastische trip was en dat we zeker moesten gaan. Na wat tips ging het balletje rollen.”

Hoe ging het balletje precies rollen?
“Via een vissersbedrijf op Urk. Die hebben goede contacten in Bodø. We vroegen een van de medewerkers doodleuk of hij geen kaarten kon regelen. Hij stuurde vervolgens een appje naar een zalmkweker en leverancier in Bodø. Binnen een minuut kregen we een appje terug en hadden we zes kaarten voor een skybox. Dat ging echt razendsnel, haha! We maakten er ook meteen een soort businesstrip van.”

Schip Urk 1200

Wat hebben jullie op de wedstrijddag gedaan?
“De leverancier nam ons mee naar een zalmfarm op een eiland verderop. Een zalmkwekerij, zeg maar. De zalm wordt daar gekweekt voor consumptie. De vis wordt vanuit Bodø naar Nederland vervoerd en ook richting Urk. Van daaruit vindt verdere export plaats naar Amerika, en zo. Op het eilandje waar de kwekerij staat, wonen ongeveer 280 mensen. Daarvan werken er zeker zestig in die fabriek. Het is de grootste werkgever op dat eiland. De zalm-HUB van Europa. Het was geweldig om een rondleiding te krijgen bij deze zalmkwekerij.”

Goed geregeld!
“Dat was het zeker. De boottocht in combinatie met het bezoek aan die fabriek. Ja, dat was gaaf. De gastvrijheid van die gasten hier is ook prachtig. Daar kunnen we als Nederlanders nog een puntje aan zuigen. Zo vriendelijk en hartelijk!”

En toen de wedstrijd
“Dat was ook bijzonder. Die Noorse gozer die ons op sleeptouw nam, kende alles en iedereen bij de club. We konden overal zo doorlopen en kwamen in een skybox terecht. Het bier bleef maar komen. Jan van Halst, Danny Blind en Kelvin de Lang liepen er ook rond. De supporters om ons heen waren behoorlijk fanatiek, maar wij konden gewoon in ons Ajaxkloffie lopen en juichen. Dat was allemaal geen enkel probleem. Je weet natuurlijk dat je te gast bent. Daar gedraag je je ook naar, maar we konden echt volop Ajax ondersteunen. Dat was geen enkel punt.”

Nog wat van het uitvak meegekregen?
“Zeker weten. Die zaten er lekker in. Dat vonden de Noorse supporters overigens ook. De Ajacieden in het uitvak kregen volop complimenten. Ze gaven aan dat ze wel vaker goede uitvakkies hebben, maar dat Ajax er wel bovenuit stak. Dat is toch mooi om te horen.”

Wat vond je van de wedstrijd zelf?
“Het was echt een crime om naar te kijken. Het lijkt gewoon helemaal nergens op. De zege is uiteindelijk zaligmakend, maar dit is niet waarom je Ajaxsupporter bent. We zijn beter voetbal gewend. Of ik er vertrouwen in had tijdens de wedstrijd? Nee. Ik dacht dat het niet goed zou komen. Die gasten kregen ook echt kans op kans. Maar ze misten er ook heel, heel, heel veel. Dan weet je ook hoe de ongeschreven regel werkt. Dan maken wij ‘m uiteindelijk. Met een gelukje, maar dat maakt niet uit.”

Wat hebben jullie na de wedstrijd gedaan?
“We zijn nog heel even blijven hangen in die skybox. We dronken nog twee biertjes, maar die Noren waren heel snel vertrokken. We troffen John van ‘t Schip nog voor hij de bus instapte. Daarna zijn we naar een sportbar gegaan en kwamen wat later nog in een soort Vikingkelder terecht. Daar was livemuziek. Het was een mooie plek om de overwinning te vieren.”

Wie hoop je in de achtste finale te loten?
“FC Viktoria Pilsen. Dichtbij Praag, beetje Oostblok. En ook een stuk goedkoper dan Noorwegen, haha!”

Aanbevolen
Deze clubs kan Ajax loten in achtste finale Conference League

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >