Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stop de tijd: Anastasiou, vaderfiguur, Griek en Belg

Ajax gaat wel vaker de spelersmarkt op in de winterstop. Halverwege het seizoen 2003/2004 kwam Yannis Anastasiou, goaltjesdief van Roda JC, naar Amsterdam. Hij bracht de Ajaxselectie rust, routine én een sociaal, warm hart.

28 november 2023 - 10:18
Anastasiourr1200
Anastasiou, in volle vlucht bewonderd. © SV Ajax/Ron Richel

Hoog torent Anastasiou boven de verdedigers van Excelsior’31 uit, die in bewondering zien hoe de spits probeert de voorzet tot assist te verheffen. Het moment voor fotograaf Ron Richel om af te drukken. De Ajaxkaravaan presenteert zich aan het land met een tour langs de amateurvelden.

De achtergrond van de foto verraadt veel van het type wedstrijd op het moment: een amateurcomplex met fijne staantribunetjes. Excelsior’31 is zaterdagkampioen in de eerste klasse D en ontvangt de landskampioen.

De kleinste Ajaxsupporters staan al vanaf de aftrap te wachten met een papiertje en een pen of potlood in de hand, om direct na afloop het veld te bestormen en een handtekening te scoren van de Ajacieden. Kom daar nog maar eens om. Het kan nog allemaal op deze zomeravond, half juli 2004.   

Voor handtekeningen heb je aan Anastasiou een goeie. Nooit te beroerd om voor supporters te poseren, geduldig handtekeningen zettend. Een echte voorbeeldprof. Sympathiek bovendien. En niet alleen voor de buitenwereld. Ook en juist voor de ‘binnenwereld’ bij Ajax achter de schermen is zijn bijdrage waardevol.

Zijn fijnste moment in een Ajaxshirt beleeft Anastasiou in De Kuip

De selectie staat in die jaren bol van het jonge talent, met namen als Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Nigel de Jong en Urby Emanuelson. Dan is het goed een 31-jarige speler erbij te hebben die de slagen van de zweep kent en zich op eredivisieniveau al heeft bewezen.

Trainer Danny Blind beloont zijn positieve invloed op de groep met een contractverlening van één jaar. Hij mag af en toe streng zijn of net even de handrem hanteren als de doldrieste jeugd uit de bocht vliegt. Maar vooral: een geruststellende hand op de schouder, een oprecht complimentje links of rechts. De tot Belg genaturaliseerde Griek kun je er prima bij hebben.

Hé, Belg? Inderdaad. Vóór zijn succesvolle periode bij Roda JC, is Anastasiou mega-populair bij SC Anderlecht. Daar vraagt hij de Belgische nationaliteit aan. Hij woont lange tijd in het Belgische Lanaken.

Zijn fijnste moment in een Ajaxshirt beleeft Anastasiou in De Kuip. Op 17 april 2005 staat het daar 2-2. Feyenoord mag in de extra tijd een corner nemen. Anastasiou verdedigt mee. Op rechts verovert hij de bal en passt ‘m ragfijn op Nourdin Boukhari’s stropdas. Uiteindelijk scoort Hedwiges Maduro uit deze counter: 2-3. Alle credits gaan naar Yannis.

Dit is een artikel uit onze nieuwe rubriek: Stop de tijd. Wekelijks pakken we een beeld uit het archief van fotograaf Ron Richel, rond de eeuwwisseling de vaste plaatjesmaker van Supportersvereniging Ajax.

Aanbevolen
Stop de tijd: de sleepbewegingen van Kanu in De Meer

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >