Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax grijpt ook bij promovendus Almere City naast zege en dit valt op

Ajax kwam op bezoek bij promovendus Almere City niet best voor de dag. Dat moest het zwaar bekopen. Door een strafschop in blessuretijd hield de ploeg van John van ’t Schip slechts een schamel punt over aan het duel: 2-2. Dit viel zoal op.

Door Jordy Haak
12 november 2023 - 16:35
Sutalo Almaja 1200
Weer gaat het mis voor Ajax... © Pro Shots

Een helftje Mikautadze
John van ’t Schip verraste in de Flevopolder met een basisplaats voor Georges Mikautadze. De Georgiër kreeg als opdracht mee in en rondom de spits te spelen. “Hij is een frisse speler met andere kwaliteiten. We hebben daar wel verwachtingen van,” liet Van ’t Schip weten aan ESPN. “Dit is een mooie gelegenheid om te kijken in hoeverre hij kan invullen wat we op de training van hem zien.”

Het maakte nieuwsgierig, maar eigenlijk werden we in de eerste helft vooral teleurgesteld. Niet alleen door Mikautadze, maar door de hele ploeg. Er is in Amsterdam ongetwijfeld een plan gemaakt door de technische staf, maar dat kwam totaal niet uit de verf. Op sociale media vergeleek iemand het kijken naar Ajax zelfs met sadomasochisme. We kunnen er ons iets bij voorstellen.

Steven Bergwijn, Steven Berghuis en Kristian Hlynsson zorgden met afstandsschoten weliswaar voor enig gevaar, maar tot een uitgespeelde aanval kwam Ajax niet. Daarbij viel ook het verschil in energie op. Almere City loerde enthousiast op mogelijkheden, terwijl de drive om er iets moois van te maken bij Ajax grotendeels ontbrak. De eerste helft kunnen we dan ook simpel afdoen met deze drie alinea’s.

Akpom blijft scoren
We gokken dat Van ’t Schip onze mening deelde, want in de rust voerde hij maar liefst drie wissels door. Mikautadze, Berghuis en Borna Sosa bleven in de kleedkamer achter. Zij werden vervangen door Carlos Forbs, Benjamin Tahirovic en Anton Gaaei.

Het hielp in die zin dat er meer kansjes ontstonden. Kenneth Taylor raakte de paal en Brobbey stuitte tot driemaal toe op doelman Nordin Bakker. Toch was het Almere City dat loon kreeg naar het harde werken. Jochem Ritmeester van de Kamp vormde het eindpunt van een hele rappe uitbraak en schoof de 1-0 binnen... 

Gelukkig had Van ’t Schip met Chuba Akpom nog een troef achter de hand. De Engelse spits scoort de laatste eredivisiewedstrijden immers steevast als invaller. In Almere was dat niet anders. Hij had slechts luttele tellen nodig om op aangeven van Brobbey de gelijkmaker tegen de touwen te schieten. 

Hoe is het mogelijk...
De aanvoerdersband zat ondertussen om de arm van de nog piepjonge Jorrel Hato. Na het wisselen van zowel Berghuis als Bergwijn, was de talentvolle verdediger de volgende in lijn om de band om te krijgen. 

Een belangrijker vraagstuk was echter of Ajax er nog in zou slagen de volle buit te pakken. Daar leek het wel op toen de ingevallen Tahirovic op aangeven van opnieuw Brobbey voor de 1-2 tekende. Goed was het spel in Flevoland echter allerminst. In de slotminuten gaven de Amsterdammers kinderlijk eenvoudig de hele dure gelijkmaker weg.

Met vier man kwam Ajax er kansrijk uit, maar Brobbey verspeelde de bal. In de tegenaanval gaf Ajax via Tahirovic een strafschop weg met een onnodige en wilde tackle. Dat buitenkansje werd door Thomas Robinet dankbaar benut. En zo eindigde de middag in het Yanmar Stadion uiterst beroerd.

Nieuw stadion afvinken
Reislustige Ajacieden die nationale uitwedstrijden bezoeken, konden zondag weer eens een nieuw stadion van hun lijstje afvinken. Almere City is als eredivisiedebutant immers een nieuwkomer op het hoogste niveau van Nederland. Beide clubs stonden nooit eerder in een officieel duel tegenover elkaar. De vierhonderd supporters in het uitvak reisden zodoende voor het eerst af naar het Yanmar Stadion.

Een korte rit, want we kunnen Almere City gerust bestempelen als buurman. Er ligt slechts een kleine 34 kilometer asfalt tussen de Johan Cruijff Arena en het Yanmar Stadion. Kunnen we dan spreken van een derby? Pin ons er niet op vast, maar in het programmaboekje van de thuisclub werd gekscherend gerept over de IJmeerderby.

Het kan niemand nog wat schelen. Wat beklijft is dat Ajax wederom niet weet te winnen...

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >