Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax hoopt na zege op Utrecht stiekem op tweede plek en dit valt op

Ajax won zondag het laatste thuisduel van dit seizoen met 3-1 van FC Utrecht. Nummer twee PSV struikelde tegen sc Heerenveen (3-3). Daardoor is het verschil slechts drie punten met nog één duel te spelen. Ajax hoopt stiekem weer op de tweede plek, die recht geeft op voorronde Champions League.

21 mei 2023 - 16:29
Ajautr Winst 1200
Bergwijn opent de score tegen FC Utrecht. © Pro Shots

Slechts één Ajaxgoal voor rust
Ajax – in dezelfde formatie als tegen FC Groningen (2-3) – kwam voor rust goed voor de dag in de zonovergoten Johan Cruijff Arena. Aanvallend zag het er bij vlagen fris en fruitig uit. Grote kansen en mogelijkheden waren er voor Brian Brobbey, Dusan Tadic en Kenneth Taylor, maar uiteindelijk brak Steven Bergwijn de ban.

Hij rondde een mooie aanval doeltreffend af. De rol van Jorrel Hato moet daarbij worden genoemd. De jonge verdediger ontfutselde Tasos Douvikas op volwassen wijze de bal en gaf deze meteen mee in de loop van Owen Wijndal. De linksback legde breed op de erna scorende Bergwijn. De aanvaller had de score moeten verdubbelen na een listige hakbal van Brobbey, maar hij schoot naast.

En Utrecht? Dat bakte er in de eerste helft niks van. Gerónimo Rulli had nul komma niks te doen. In het uitvak werd “Utrecht, wakker worden” gezongen.

Utrecht wakker…
Nou, Utrecht kwam wakker de kleedkamer uit. Of Ajax sliep nog, zo je wilt. De bezoekers hadden welgeteld drie minuten nodig om de gelijkmaker te produceren. Waar Ajax voor rust vele kansen onbenut liet, daar was het bij de eerste mogelijkheid voor Utrecht meteen raak. Goalgetter Douvikas schoot de bal – tussen drie Ajaxverdedigers in – achter Rulli.

Hoop in Ajaxharten
Het was het teken voor de tot dan toe rustige Ajaxsupporters om vol achter de ploeg te gaan staan. Dat had ook alles te maken met de tussenstand bij PSV - sc Heerenveen, waar de Friezen op voorsprong stonden. Bij een Amsterdamse zege en Eindhovens verlies zou het verschil nog slechts twee punten op de ranglijst worden. Zou voorronde Champions League met nog één wedstrijd te spelen dan tóch nog kunnen…?

Ajax had een doelpunt keihard nodig. Dat doelpunt kwam er ook. Tadic stuurde Hato diep, die voorgaf op Kudus. De Ghanees kopte de voorzet fraai voor de goal, waar de dankbare Brobbey de 2-1 binnentikte. Volop blijdschap en hoop in de Arena. Dat was alweer een poosje geleden. De 3-1 van invaller Davy Klaassen in extra tijd – op aangeven van Mika Godts – was een fijn toetje.

Ondertussen kwam door dat PSV thuis tegen Heerenveen niet verder was gekomen dan 3-3. Het maakt FC Twente-uit volgende week zondag serieus spannend. Zeker omdat PSV dan op bezoek moet bij nummer vier AZ.

Fluitconcert voor Van der Sar
Edwin van der Sar kreeg richting aftrap een stevig fluitconcert voor zijn kiezen. De algemeen directeur bedankte de supporters voor hun steun dit seizoen. Zijn woorden werden echter overschaduwd door een snerpend gefluit. Het was pijnlijk. Sar sprak over een teleurstellend seizoen en besloot logischerwijs snel door te schakelen naar het afscheid van twee Ajacieden.

Altijd Ajacieden!
Het onbehagen maakte rap plaats voor een klaterend applaus op de tribunes. Dat had alles te maken met het afscheid van assistent-trainer Michael Reiziger en doelman Maarten Stekelenburg. Van der Sar bedankte beide mannen voor bewezen diensten. Steek keepte 311 wedstrijden voor Ajax en werd vijfmaal kampioen. “We hopen dat je ooit in een andere functie terugkeert bij Ajax,” stelde Sar.

Als Supportersvereniging Ajax lieten we het duo niet met lege handen vertrekken. De mannen kregen uit handen van directeur-bestuurder Fabian Nagtzaam traditiegetrouw een fraaie afscheidslijst. Op Zuid hing een doek met de tekst ‘Michael en Maarten altijd Ajacieden’. Stekelenburg liep vervolgens – met zijn drie kinderen – een terechte ereronde door het stadion. Daarna nam de veertigjarige Steek snel plaats op de reservebank.

Richard Witschge Bokaal uitgereikt
De kleine Illiaz El Azhari mag zich de winnaar noemen van de Richard Witschge Bokaal. Het Ajaciedje hield de bal eerder dit seizoen maar liefst 3463 keer hoog! El Azhari werd in aanloop naar Utrecht-thuis bij lange na niet meer bijgehaald. Witschge reikte de welverdiende bokaal zelf uit tijdens de rust. Het zilver ging naar Julien Molenaar (1310 keer) en Yvan Nankeng (1203 keer).

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >