Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Juf Steffie en Ajax organiseren ‘vetste schoolreisje ooit’

Ajaxsupporter Steffie van der Meijden mag zich al een poosje Leraar van het Jaar noemen. Die prestigieuze titel zette de Nijmeegse onlangs kracht bij met hulp van Ajax. Hoe? Door het ‘vetste schoolreisje ooit’ voor haar leerlingen in het speciaal onderwijs te organiseren. De jongeren beleefden een geweldige dag in Amsterdam.

24 maart 2023 - 11:13
Juf Steffie 1200
Juf Steffie op de voorgrond met Tadic als speciale gast! © Steffie

Van der Meijden mag zich een jaar lang de beste docent van het land noemen. Een hele eer, zo vindt ze zelf ook. Ze is inmiddels acht jaar actief in het onderwijs, waarvan vier jaar in het speciaal onderwijs. Zelf spreekt ze liever over gespecialiseerd onderwijs. Het dekt meer de lading en klinkt positiever.

Elke dag begint met praten over voetbal. Van der Meijden is gek van Ajax. De kinderen in haar klas houden ook enorm van het spelletje. “Elke maandag beginnen we met bijpraten over Ajax. Na de klassieker sloegen we dat even over,” lacht ze als een boerin met kiespijn. “Ik heb zelf ook gevoetbald. Voetbal is er van huis uit met de paplepel ingegoten. Mijn huidige partner is ook gek van Ajax. We gaan zo vaak als we kunnen naar de Johan Cruijff Arena.”

Het is een situatie die veel van haar leerlingen niet meemaken. Van der Meijden werkt met tieners die kampen met psychologische aandoeningen of leerproblemen. Ze is gespecialiseerd in gedrag en waarom jongeren bepaald gedrag vertonen. De tien jongens en twee meiden in haar klas zijn over het algemeen gek op voetbal. Een stadion hadden ze echter nog nooit van binnen gezien. Daarvoor ontbreken veelal de financiële middelen.

Van der Meijden wilde dolgraag een geweldig schoolreisje organiseren voor haar klas. Hoe tof zou het zijn iets met Ajax te kunnen doen? Maar wat dan? En hoe pak je dat aan? Met wat geluk en vooral hulp van onze club kreeg ze het voor elkaar. “Als Leraar van het Jaar word je ook ambassadeur. Tijdens bijeenkomsten deel je dan kennis met anderen. Op een van die meetings liep ik Maurits Hendriks tegen het lijf.”

Een stadion hadden de kinderen nog nooit van binnen gezien. Daarvoor ontbreken veelal de financiële middelen.

Hendriks is de kersvers chief sports officer van Ajax. Een goed gesprek volgde. “Ik vertelde over mijn wens om een geweldig schoolreisje voor mijn klas te organiseren. Maurits was heel relaxed en vroeg naar de achtergrond van mijn leerlingen. Ik vertelde dat het bezoeken van een voetbalwedstrijd een ver-van-hun-bed-show is voor deze kids. Het is gewoon te duur en ze komen er nooit, maar het gaat om kinderen die wel dag en nacht op straat met een bal bezig zijn. Die Dusan Tadic nadoen op het pleintje.”

“Een schoolreisje naar Ajax. Ik wilde mijn leerlingen dit zó graag geven, maar ik had nooit gedacht dat het me zou lukken. Ajax is zo’n grote club. Waarom zouden ze hieraan meedoen? Nou, mijn verhaal leek Maurits te raken. Hij wilde zich er graag voor inzetten. Wat Ajax vervolgens deed, was groter dan groot. Het schoolreisje werd nog mooier gemaakt dan ik had gehoopt!”

Onze club pakte uit. Van der Meijden mocht haar klas meenemen voor wat daadwerkelijk het ‘vetste schoolreisje ooit’ zou worden. Een droom ging in vervulling voor de jongens en meiden. Ze reisden af naar sportpark De Toekomst. Daar stond Heini Otto ze al op te wachten. Hij gaf een rondleiding op het trainingscomplex van Ajax. En dat niet alleen, hij gaf ook een echte Ajaxtraining!

Van der Meijden: “Heini had zo leerkracht kunnen zijn. Hij is zo positief. Wat een fantastische man. Op school willen mijn leerlingen lang niet altijd gymmen, maar nu gingen ze als de brandweer. Klaas Jan Huntelaar liep voorbij en sprak met wat jongens uit mijn klas. Een van de kinderen raakte zelfs in tranen. Hij sprak over de beste dag van zijn leven. Het werd allemaal even te veel.”

Tja, en toen waren ze nog maar net begonnen. Na de training volgde een uitgebreide lunch in de bestuurskamer van De Toekomst. Tot verbazing van iedereen kwam Dusan Tadic ineens binnenlopen. Hij gaf alle kids een handje, bleef even kletsen, deelde handtekeningen uit en nam de tijd voor foto’s. Dat gold even later ook voor Sjaak Swart, kind aan huis op De Toekomst.

Na de training volgde een uitgebreide lunch in de bestuurskamer van De Toekomst. Tot verbazing van iedereen kwam Tadic ineens binnenlopen.

Het liet Van der Meijden niet onbewogen, want ze zag wat het met de kinderen deed. “Ik wist dat voetbal verbindt, maar hier raakte ik emotioneel van. Zeker toen Tadic kwam. Ik zag de gezichten van de kinderen. Dat is groter dan woorden kunnen omschrijven. Mijn leerlingen gedroegen zich ook voorbeeldig. In de klas is het nog wel eens een rommeltje met eten, maar bij Ajax deden ze dat allemaal keurig met mes en vork!”

De waardering spatte eraf bij de kinderen. Ze maakten iets mee wat voor hen niet vanzelfsprekend is. Dat bleek ook bij de rondleiding in de Johan Cruijff Arena. En specifiek in de kleedkamer van Ajax. Met open mond naar binnen. Niet meteen naar het stoeltje van Davy Klaassen of Tadic rennen, maar eerst vragen of het mag. Zo onder de indruk waren de kinderen.

“Ze keken hun ogen uit. Ze waren zo dankbaar. Een dag voor we naar Ajax gingen, bespraken we klassikaal uitgebreid hoe ze zich moesten gedragen. Sowieso hebben we wekelijks lessen in goed gedrag. Richting dit schoolreisje was dan ook de vraag: we gaan naar Ajax en wat verwacht ik van jouw gedrag op dat moment? De tieners in mijn klas hebben allemaal een verhaal.”

Van der Meijden haalt veel energie uit de band die ze met haar kinderen opbouwt. “De waardering die je krijgt en de connectie die je met sommige leerlingen hebt, is iets wat je nergens anders krijgt. Soms is het werken in het speciaal onderwijs pittig, maar ik kijk vooral graag naar de talenten die de kinderen hebben. Ze brengen zo veel met zich mee. Ze zijn heel fantasierijk en nieuwsgierig. Veel mensen denken dat ik met het uitschot van de maatschappij te maken heb. Dat beeld klopt totaal niet.”

Een geweldige dag vol ervaringen. De samenvatting publiceerde Van der Meijden trots op haar Tik Tok-account. De tekst erbij sprak boekdelen: “Als dromen uitkomen... Leraar van het Jaar worden, is een groot feest. Het opent deuren waar ik nooit van durfde te dromen. Het vetste schoolreisje ooit organiseren, dat was mijn droom voor de klas. En oh man, dat is gelukt! Ajax, bedankt voor het vervullen van onze droom. Ik ben jullie eeuwig dankbaar!”

@onderwijsnl 💖 ALS DROMEN UITKOMEN...💖 Leraar van het jaar worden is één groot feest, maar het opent deuren waar ik nooit van heb durven dromen. Het vetste #schoolreisje ooit organiseren, dat was mijn droom voor de boys in mijn klas en men... Dat is gelukt! Een lunch in de bestuurskamer, een echte training van Heini Otto, een goodiebag vol cadeautjes, een rondleiding door de arena en met als klap op de vuurpijl een ontmoeting met #Dusan #Tadic. Dat zo'n grote en tevens beste club van Nederland dit aan ons cadeau heeft gegeven.... Daar heb ik geen woorden voor ❤️❤️❤️. @AFC Ajax bedankt voor het vervullen van deze droom! Ik ben jullie eeuwig dankbaar 💖 #truestory #docent #dreams #dreamscometrue #voetbal #omgangskunde #pabo #speciaal #gespecialiseerd #onderwijs #po #vo #leerkracht #teach #teachersoftiktok #ajax #ajaxamsterdam #fyp #fy #fypage #fypシ ♬ origineel geluid - Juf Steffie | onder-wijs.nl

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >