Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga over fitheid: ‘Voor klassieker hoef je batterij niet op te laden’

Ajax heeft in aanloop naar de klassieker meer rustdagen dan Feyenoord, maar of dat echt een voordeel is? John Heitinga ging er dieper op in tijdens de persconferentie in aanloop naar het belangrijke duel van zondag.

16 maart 2023 - 15:52
Perscoajafey800
Het wordt Heitinga’s eerste klassieker als trainer. © AFC Ajax

Als de trainer de perskamer van de Johan Cruijff Arena binnenloopt, blijkt hij een briefje bij zich te hebben. Wat daarop staat? Mogelijke antwoorden die hij kan geven op vragen uit de zaal. Net zoals de aanwezige journalisten hun vragen prepareren, bereidt Heitinga zijn antwoorden voor. 

De week van de oud-verdediger staat sowieso in het teken van voorbereiden. Daarin doet hij niet iets anders dan normaal, al weet hij dat de klassieker extra lading met zich meebrengt.  “Na sc Heerenveen-uit begint het al. Je komt met de staf bij elkaar om de tegenstander te analyseren. Je maakt een gameplan en traint tactisch. Zaterdag is er nog een open training. Je voelt het als je door de stad loopt, op De Toekomst bent of het Arenadek oprijdt.”

Heitinga heeft zich samen met zijn staf goed verdiept in Feyenoord. “We weten hoe sterk ze zijn als collectief. Als ze de bal niet hebben, sprinten ze als organisatie terug. In De Kuip kwamen we moeilijk onder de druk uit. We moeten zondag dezelfde arbeid op de mat leggen. Wat zij doen, moeten wij minimaal ook doen. Dan ga ik ervan uit dat we op basis van individuele kwaliteit de wedstrijd beslissen.”

Aanbevolen
Van der Vaart: ‘Supporters moeten Europese sfeer creëren tijdens klassieker’

Waar Ajax zich deze week volledig kan focussen op de klassieker, daar speelde Feyenoord donderdag nog tegen Shakhtar Donetsk. Of dat een voordeel voor de Ajacieden is? “Voor het Nederlands voetbal is het goed als Feyenoord wint, maar wel na een verlenging,” zo zegt Heitinga grijnzend, nog niet wetende dat Feyenoord later die avond met 7-1 te sterk is voor Shakhtar. Het levert de Rotterdammers ongetwijfeld extra zelfvertrouwen op.

Naast het mentale aspect, telt ook het fysieke plaatje mee. Toch denkt Heitinga dat dit allemaal niet veel uitmaakt. Bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord komen immers andere krachten los. “Voor de klassieker hoef je de batterij niet op te laden. Daarin zijn geen excuses. Dan ben je niet moe, of je nou een wedstrijd in de benen hebt of niet.” 

Tot slot gaat Heitinga in op standaardsituaties, waarin Ajax veel goals tegen krijgt. “Daar maak ik me geen zorgen over. We weten hoe we willen spelen en waarin we ons moeten verbeteren. Daar zijn we elke dag mee bezig. Natuurlijk kan je daarop trainen. Hoe sta je ten opzichte van de speler die de bal aanvalt? Het is een cliché, maar je moet bij standaardsituaties je persoonlijke duels winnen en je lichaam gebruiken.”

Aanbevolen
Fanzine De Meersche Helden keert terug op dag van klassieker!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >